Thursday, June 22, 2017

ΞΕΝΙΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ-ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ


Προχωράει σταδιακά η επένδυση του ομίλου Σαββίδη στο Ξενία στο Παλιούρι με την έγκριση της αρχιτεκτονικής προμελέτης και προκαταρκτικής στατικής μελέτης προδιαγραφών και κατευθύνσεων για την επισκευή και ανακαίνιση του συγκροτήματος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
Η απόφαση της έγκρισης, την οποία υπογράφει η υπουργός Λυδία Κονιόρδου, είναι ήδη δημοσιευμένη στη «Διαύγεια».
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση, σε επόμενη φάση θα υποβληθεί «οριστική αρχιτεκτονική, στατική και Η/Μ μελέτη με τα απαραίτητα στοιχεία τεκμηρίωσης, παθολογίας και προτάσεις επεμβάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για την κατά νόμο γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, στις οποίες θα πρέπει να διατηρείται ο λιτός και απέριττος χαρακτήρας και η μορφολογία του συγκροτήματος, στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους».


Στους όρους, που θέτει η απόφαση του υπουργείου είναι να επανεξεταστεί η θέση και το σχήμα των κολυμβητικών δεξαμενών, εφόσον επιτρέπεται η κατασκευή τους από πλευράς ισχυουσών διατάξεων. «Οι προτάσεις χωροθέτησης των νέων κατασκευών πλησίον του συγκροτήματος μοτέλ «Ξενία», που εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό για την περιοχή, θα εξεταστούν όταν θα υποβληθούν, σε δεύτερη φάση». Οι μελετητές, αφού συμπληρώσουν τις μελέτες σύμφωνα με τους παραπάνω όρους, οφείλουν να προσκομίσουν τρεις σειρές προς έλεγχο και θεώρηση στη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.
Tο ακίνητο έκτασης 320 στρεμμάτων περιήλθε στον ομογενή επιχειρηματία από το ΤΑΙΠΕΔ τον Μάιο του 2016 έναντι 14 εκατ. για 99 χρόνια με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση με την ανάπτυξη ενός οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενία και αναψυχής.
Το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων η ανακαίνιση και λειτουργία, έπειτα από περίπου 25 χρόνια απαξίωσης, του Ξενία Παλιουρίου. Περιλαμβάνει επίσης, κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, χώρους αναψυχής, μαρίνες κ.ο.κ.

Ωστόσο, η υλοποίηση της επένδυσης έχει ήδη αντιμετωπίσει καθυστερήσεις καθώς μεταξύ άλλων μεγάλο μέρος της έκτασης είναι δασική.


No comments:

Post a Comment