Monday, June 19, 2017

ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ MAMMA MIA


Το χάσαμε το sequel του Mamma mia, πατριώτη!
Ακόμα και τη συνέχεια της ταινίας Mamma mia χάνουμε λόγω ανικανότητας. Αυτό που εδώ και μέρες ψιθυριζόταν, ότι δηλαδή το sequel δεν θα γυριστεί στην Ελλάδα, αλλά στην Κροατία, επιβεβαιώνεται από τη γειτονική μας χώρα με ιαχές. Τα γυρίσματα θα γίνουν εκεί. Παρότι η δράση, ξετυλίγεται, υποτίθεται, στην Ελλάδα.
Μετά από αμέτρητες υποσχέσεις της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά και του Αριστείδη Μπαλτά ότι θα λειτουργήσει το Film Comission Office, τίποτα δεν έχει γίνει. Ετσι, οι παραγωγοί του Mamma Mia, αφού αναζήτησαν εις μάτην φοροαπαλλαγές και κίνητρα στην Ελλάδα, απευθύνθηκαν στις κροατικές αρχές και τα πήραν. Η υπέροχη παραλία της Νταμούχαρης στο Πήλιο, οι αμμουδιές της Σκοπέλου και της Σκιάθου, όπου είχαν γίνει τα γυρίσματα, αντικαταστάθηκαν με το κροατικό νησί Vis, στις ακτές της Δαλματίας. Και δεν χάνουμε μονάχα τα χρήματα από την ίδια την παραγωγή. Χάνουμε κυρίως τη δωρεάν διαφήμιση όταν θα προβληθεί η ταινία, σε ένα χρόνο από σήμερα. Χάνουμε, δηλαδή, τουρίστες!
Το ζήτημα πρώτος είχε αναφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σπύρος Ν. Ταραβήρας, σκηνοθέτης παραγωγός, επικαλούμενος αξιόπιστη πηγή από το Χόλιγουντ. Όπως ο ίδιος σημειώνει η απώλεια είναι τεράστια «αλλά έχει μια απλή και πολύ απογοητευτική ερμηνεία: η χώρα μας δεν διαθέτει Film Comission Office, που να λειτουργεί στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, παρότι το νομικό πλαίσιο υπάρχει εδώ κ πάρα πολλά χρόνια και ακόμα χειρότερα δεν διαθέτει καν νόμο για φοροεκπτώσεις/ φοροεπιστροφές, όπως διαθέτουν όλες οι χώρες της ΕΕ, ακόμα και οι μικρότερες, όπως Μάλτα, Ουγγαρία, Κροατία ή η Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία. [Ο δικός τους νόμος] προσφέρει από 25%-30% έκπτωση στους αλλοδαπούς παραγωγούς, οι οποίοι επενδύουν (=κάνουν γυρίσματα) σε αυτές. ΌΝΕΙΔΟΣ να διαφεύγουν για τη χώρα πόροι εκατομμυρίων € και τεχνογνωσία για τους έλληνες κινηματογραφιστές, συνεργεία κλπ.»

Η συνέχεια της ταινίας θα έχει τίτλο «Mamma Mia: Here we go again» και θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες τον Ιούλιο του 2018. Ο Ol Parker θα είναι ο σκηνοθέτης, αναλαμβάνοντας τα ηνία από την Phyllida Lloyd.
Η νέα ταινία θα αποτελεί τόσο συνέχεια όσο και πρίκουελ της πρώτης. Αυτό σημαίνει πως το καστ της πρώτης ταινίας – Meryl Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård και Amanda Seyfried μεταξύ άλλων – θα επιστρέψουν στους ρόλους τους, ενώ άλλοι ηθοποιοί ενδεχομένως να ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες σε νεότερη ηλικία. Η μουσική των ΑΒΒΑ αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και πάλι, με την Judy Craymer να έχει αναλάβει την μουσική διεύθυνση της ταινίας. Το Forbes μάλιστα αναφέρει πως η νέα ταινία θα περιλαμβάνει τραγούδια των ABBA που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη
ταινία.
Η Κροατία έχει χρησιμοποιηθεί για γυρίσματα και άλλων ταινιών, αλλά και του Game of Thrones. Περαστικά μας.

No comments:

Post a Comment