«25 φορές... αρχή, μέση, τέλος. Στήνεται η σκηνή. Ανάβουν τα φώτα. Ξεστήνεται η σκηνή. Σβήνουν τα φώτα. 25 χρόνια» αναλογίζεται η Καλλιτεχνική διευθύντρια του Sani Festival Όλγα Ταμπουρή-Μπάμπαλη.
«Δίχως αμετροέπεια με πολλά όμως παραγόμενα συναισθήματα φέτος θα συμπληρώσουμε 25 χρόνια. Δεν είναι και λίγα για ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε ερασιτεχνικά, από μεράκι. Είναι ένα επίτευγμα, ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, για ένα φεστιβάλ να καταφέρνει να σταθεί τόσα χρόνια στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας, αλλά και να διακριθεί εκτός των πυλών αυτής με το δικό του ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στίγμα να συνδυάζει τους δύο βασικούς πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας: τουρισμό και πολιτισμό. Χωρίς, λοιπόν, πολλά λόγια, σε αυτή την 25η έκδοση προσκαλέσαμε αγαπημένους μας από τη διεθνή αλλά και την εγχώρια σκηνή, μερικούς από τους καλλιτέχνες που πρώτη φορά ζωντανά εμείς συστήσαμε στο ελληνικό κοινό για να γιορτάσουμε όλοι μαζί. Αλλά και άλλους, που πρώτη φορά φιλοξενούμε, πρώτη φορά συστήνουμε ζωντανά -όπως συνηθίζουμε να κάνουμε-γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας το έργο τους. Ένας κύκλος όλα. Ένας κύκλος αγάπης και πληθώρας συναισθημάτων. Κάτω από τον ίδιο έναστρο ουρανό ανάβουμε τα φώτα και φέτος», σημειώνει η ίδια.
Φέτος το Φεστιβάλ, στο πλαίσιο του Jazz on the Hill, ξεκινάει με την πολυμελή νορβηγική Trondheim Jazz Orchestra, με επικεφαλής τον σπουδαίο σαξοφωνίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή Eirik Hegdal σε σύμπραξη με τον διάσημο σαξοφωνίσταJoshua Redman, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αφροαμερικανικής σκηνής, που γεφυρώνουν μοναδικά τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ηχοχρώματα του μουσικού ιδιώματος της jazz (08.07.2017)
Τη σκυτάλη και στο πλαίσιο πάλι του Jazz on the Hill, θα πάρει ο σπουδαίος Gonzalo Rubalcaba (15.07.2017). Ο βραβευμένος με 4 Grammy μουσικός πρωτοεμφανίστηκε σε ελληνικό έδαφος στο Sani Festival το 2002, ενώ τρία χρόνια αργότερα συνόδευσε στο πιάνο τον εξαίρετο κοντραμπασίστα Charlie Haden στην αποκλειστική εμφάνισή του στο πλαίσιο του Sani Festival 2005. Φέτος επιστρέφει για να γιορτάσει μαζί μας και να μας θυμίσει λίγη από εκείνη τη μαγική συνεύρεση του 2005 σε ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα στον εκλιπόντα θρύλο και συνεργάτη του.
Η ενότητα International Sounds θα φιλοξενήσει δύο επίσης μεγάλα ονόματα, που έχουν ένα δυνατό δεσμό μεταξύ τους: την παλιά μας γνώριμη Dee Dee Bridgewaterμε τη μοναδική φωνή και εξαίρετη σκηνική της παρουσία, που έχει επαναπροσδιορίσει τους ήχους της jazz και έχει συνδυάσει πολλά στυλ στη μέχρι τώρα πορεία της. Στο Sani Festival θα εμφανιστεί για τρίτη φορά, μετά το 2000 και το 2007, επιστρέφοντας στις ρίζες της, στο Μέμφις των 60s, που τη σημάδεψε και τη διαμόρφωσε μουσικά (23.07.2017). Μία εβδομάδα μετά στη σκηνή θα ανέβει η επίσης σημαντική μορφή του χώρου και κόρη της, China Moses, την οποία πρωτοσυστήσαμε στο ελληνικό κοινό το 2013, η οποία βαδίζοντας στα χνάρια της μητέρας της και με επιρροές από την jazz, το RnB, τη soul και την pop γράφει τη δική της μουσική ιστορία (29.07.2017).
Στην ενότητα Greek Variations θα υποδεχθούμε τον Μανώλη Μητσιά, τον σπουδαίο καλλιτέχνη που επιστρέφει στις δικές του ρίζες, στα πάτρια εδάφη της Χαλκιδικής, για να μας ταξιδέψει με την ιδιαίτερη φωνή του σε μια από τις πιο όμορφες και συγκινητικές μουσικά στιγμές της πατρίδας μας σε μια αφιερωματική, εορταστική συναυλία που θα συνοψίζει το σύνολο αγαπημένων τραγουδιών όλων των μεγάλων ελλήνων συνθετών με τους οποίους έχει συνεργαστεί (05.08.2017.). Από τη νεότερη γενιά, η αισθαντική Νατάσσα Μποφίλιου θα δημιουργήσει στη σκηνή τη μοναδική ατμόσφαιρα που την κάνει να ξεχωρίζει και θα ανηφορίσει για πρώτη φορά τον Λόφο της Σάνης στις 13 Αυγούστου.
Το Φεστιβάλ θα κλείσει, όπως πάντα με το Classical Waves και με μια ακόμη αποκλειστική συναυλία-αφιέρωμα στην αξέχαστη Μαρία Κάλλας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου, ενώ συμμετέχουν η σπουδαία υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο εξαίρετος τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος (19.08.2017).
programm.png