Thursday, May 4, 2017

Συνέντευξη Τύπου για το Παγκόσμιο Συνέδριο Δημόσιας Τηλεόρασης-INPUT 2017


Το πρόγραμμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου Δημόσιας Τηλεόρασης «INPUT 2017», παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
Το 41ο Συνέδριο INPUT θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τις 7 έως τις 11 Μαΐου 2017, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την ΕΡΤ, τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 και το Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και με συνεργαζόμενο φορέα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μεγάλος Χορηγός της διοργάνωσης είναι ο Ο.Λ.Θ.
Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το συνέδριο διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη, ανέφερε: «Η Διοίκηση του Δήμου έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της στις αρχές και τις αξίες της Δημόσιας Τηλεόρασης. Πιστεύουμε σε μια τηλεόραση πολυφωνική, ανεξάρτητη από την εκάστοτε πολιτική αρχή, ενημερωτική, ανοιχτή προς την κοινωνία, διδακτική, αλλά και χαμηλού κόστους, που δεν ξοδεύει το χρήμα των φορολογουμένων για εμπορικές υπερπαραγωγές ψυχαγωγικού περιεχομένου, που υπηρετούν αποκλειστικά το σόου.
»Κανείς δεν περίμενε ότι, μετά από έξι χρόνια βαθιάς οικονομικής ύφεσης, η Δημοτική Τηλεόραση θα λειτουργούσε με το ένα τρίτο της επιχορήγησης που έπαιρνε παλιότερα, προσφέροντας ταυτόχρονα καλύτερη υπηρεσία στους δημότες, και αυξημένη θεαματικότητα» τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στη Δημοτική Τηλεόραση και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν περίμενε, επίσης, ότι αυτό που είχαμε πει προγραμματικά, ότι θα επιδιώξουμε να μοιραστούμε την ιδιοκτησία της TV100 με άλλους δήμους της περιοχής, θα γινόταν πραγματικότητα. Στο πολυνομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έθεσε προς διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών, η πρόταση αυτή του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει γίνει δεκτή. Πιστεύουμε ότι μία τηλεόραση που εκπέμπει περιφερειακά δεν μπορεί να είναι ευθύνη ενός και μόνο Δήμου.
»Κανείς δεν περίμενε, τέλος, ότι μετά από έξι χρόνια, θα διοργανώναμε στην Θεσσαλονίκη το Παγκόσμιο Συνέδριο INPUT. Το μοναδικό παγκόσμιο φόρουμ όπου οι επαγγελματίες των δημόσιων τηλεοράσεων από όλο τον κόσμο ανταλλάσσουν απόψεις, ιδέες, εμπειρίες» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης, απευθύνοντας ευχαριστίες προς όλους τους συνδιοργανωτές.
Η Γενική Γραμματέας του INPUT, Susanne Hoffmann, διευκρίνισε ότι το Συνέδριο λειτουργεί με σχετικά περιορισμένο οργανωτικό υπόβαθρο και αποτελεί συνεργασία επαγγελματιών της Δημόσιας τηλεόρασης, που πιστεύουν στην προσφορά του Μέσου που εμφανίστηκε πριν από περίπου 80 χρόνια. «Ζούμε σε μια εποχή όπου ο Πρόεδρος μεταδίδει ειδήσεις μέσω twitter. Η αξιοπιστία της Δημόσιας Τηλεόρασης αποτελεί πυρηνική αξία της δημοκρατίας. Το συνέδριο αυτό και οι εκδηλώσεις που στηρίζουν τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς,   στηρίζουν απευθείας τη δημοκρατία και την πρόσβαση όλων σε αληθείς, σημαντικές και αξιόπιστες πληροφορίες».
Η ίδια, ωστόσο, επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις η Δημόσια Τηλεόραση λειτουργεί, δυστυχώς, ως φερέφωνο των κυβερνητικών καθεστώτων και έχει κατηγορηθεί για διασπορά ψευδών ειδήσεων. «Σε όλα αυτά πρέπει να αντισταθούμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία ένας δημόσιος ενημερωτικός φορέας έκλεισε και επαναλειτούργησε. Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα που το φετινό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί εδώ. Επιδίωξή μας είναι, τουλάχιστον στην Ευρώπη, όπου γεννήθηκε η ιδέα της Δημόσιας Τηλεόρασης, όλες οι χώρες να διαθέτουν ένα αντίστοιχο Μέσο, που δεν θα δέχεται πολιτικές επιρροές».
Η Εντεταλμένη της ΕΡΤ για το INPUT, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Θεοφανώ Παπαζήση, από την πλευρά της τόνισε το γεγονός ότι η διοργάνωση υλοποιείται με τη συμβολή των εργαζομένων στην παραγωγή και όχι των διοικήσεων των δημόσιων ΜΜΕ. «Στόχος της διοργάνωσης είναι να παρακολουθήσουμε τα προγράμματα που παράγονται σε άλλες χώρες και να συζητήσουμε πάνω σε αυτά. Αυτή η ανταλλαγή είναι προς το συμφέρον όλων μας» ανέφερε η ίδια και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος, όπως είπε, από την πρώτη στιγμή υπήρξε πολύ θετικός στο να αναλάβει ο Δήμος ένα μέρος των εξόδων, για τη διοργάνωση του Συνεδρίου.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος, αναφέρθηκε στην επιδίωξη των συνδιοργανωτών να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση του κοινού της πόλης για τον διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων της Δημόσιας Τηλεόρασης από όλον τον κόσμο. «Ελπίζω ότι το φετινό  INPUT θα αποτελέσει και μια αφορμή γι’ αυτόν τον διάλογο που πρέπει επιτέλους να είναι διαρκής και να θέτει στο επίκεντρο του προβληματισμού του το είδος της δημόσιας τηλεόρασης που δικαιούμαστε, πόσο ελεύθερο πρέπει να είναι το συγκεκριμένο Μέσο,  ώστε να τολμά και να πειραματίζεται. Ο δεύτερος και προφανής είναι ότι αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να επιμορφώσουμε τα στελέχη μας, τόσο η ΕΡΤ όσο και η Δημοτική Τηλεόραση, να τους επιτρέψουμε να αποκτήσουν τη χρήσιμη δικτύωση με ομότεχνούς τους από όλο τον κόσμο και ο τρίτος λόγος είναι ότι το INPUT αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την προβολή της Θεσσαλονίκης διεθνώς».
Όπως διευκρίνισε ο Φίλιος Στάγκος, το κόστος της φετινής διοργάνωσης θα είναι εντυπωσιακά χαμηλό – 60.000€ έναντι σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων που κόστισε η προπέρσινη διοργάνωση στο Τόκιο – ενώ οι Έλληνες σύνεδροι θα καταβάλλουν για τη συμμετοχή τους το ποσό των 50€, έναντι των 170€ που αντιστοιχούν στους υπόλοιπους.
Η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Elise Jalladeau, εκτίμησε ότι η διοργάνωση του 41ου INPUT στην πόλη μας αποδεικνύει ότι αυτή αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα. «Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί σε ετήσια βάση δυο από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ευρώπη, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, με τη συμμετοχή εκατοντάδων επαγγελματιών και χιλιάδων θεατών. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την TV100, το INPUT και τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την πρόσκλησή τους να λάβουμε μέρος σε αυτή την περιπέτεια, καθώς ο κινηματογράφος και η τηλεόραση έχουν σχέσεις συγγένειας. Το Φεστιβάλ και η Δημόσια τηλεόραση απευθύνονται στους ίδιους θεατές και αναπτύσσουν σχέσεις μαζί τους. Αυτό ακριβώς σχεδιάζουμε να κάνουμε στο διάστημα της επόμενης εβδομάδας».
Το INPUT (International Public Television) είναι ένας διεθνής οργανισμός που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση των τηλεοπτικών φορέων δημόσιου χαρακτήρα σε όλο τον κόσμο. Από το 1977 και κάθε χρόνο διοργανώνει διεθνή συνέδρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου, στα οποία προβάλλονται επιλεγμένα προγράμματα που παρήχθησαν για τις Δημόσιες Τηλεοράσεις. Σε αυτά τα συνέδρια οι δημόσιοι τηλεοπτικοί φορείς, οι εργαζόμενοι σε αυτούς καθώς και οι δημιουργοί των προγραμμάτων μοιράζονται ιδέες, τεχνογνωσία και την πίστη τους στον ρόλο της Δημόσιας Τηλεόρασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι του INPUT είναι οι ίδιοι στελέχη δημοσίων τηλεοπτικών φορέων και κάθε χρόνο εργάζονται εθελοντικά για την διοργάνωση του συνεδρίου.
Με περισσότερα από 70 τηλεοπτικά προγράμματα όλων των κατηγοριών από όλες τις ηπείρους και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον και με μειωμένο κόστος συμμετοχής για τους Έλληνες συνέδρους, το «INPUT 2017 Thessaloniki» αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους Ελληνικούς τηλεοπτικούς φορείς δημόσιου χαρακτήρα να αναδείξουν το ρόλο τους και το δυναμισμό τους, να έρθουν σε επαφή με το διεθνές δίκτυο των συναδέλφων τους, και ειδικά για τους ανθρώπους της ΕΡΤ και της TV100, να μοιραστούν την αγάπη τους για την Δημόσια Τηλεόραση.
Το INPUT απευθύνεται σε επαγγελματίες των Μ.Μ.Ε., οι οποίοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών δημόσιου χαρακτήρα και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για καινοτόμα και ποιοτικά τηλεοπτικά και «πολυμεσικά» (crossmedia) προγράμματα από όλο τον κόσμο.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση του INPUT 2017 Thessaloniki: εδώ
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ: εδώ

No comments:

Post a Comment