Tuesday, May 30, 2017

ΣΗΜΕΡΑ-30 ΜΑΙΟΥ

   1416: η Καθολική Εκκλησία στέλνει στην πυρά το θεολόγο Τζερόμ της Πράγας ως αιρετικό. 

   1431: στη Ρουέν της Γαλλίας καίγεται στην πυρά η 19χρονη Ιωάννα της Λορένης από τους ’Αγγλους. 

   1588: αποπλέει και το τελευταίο πλοίο της Ισπανικής Αρμάδας για τη θάλασσα της Μάγχης. 

   1593: σκοτώνεται ο Βρετανός δραματουργός, ποιητής και μεταφραστής της Ελισαβετιανής περιόδου, ο Κρίστοφερ Μαρλό κατά τη διάρκεια άγριας συμπλοκής σε ταβέρνα. 

   1640: πεθαίνει ο Φλαμανδός ζωγράφος του μπαρόκ, Πήτερ Πωλ Ρούμπενς. 

   1672: γεννιέται ο Μέγας Πέτρος , τσάρος της Ρωσίας. 

   1778: πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος του Γαλλικού Διαφωτισμού, Βολτέρος, κατά κόσμον Φρανσουά Μαρί Αρουέ. 

   1783: η εφημερίδα Pennsylvania Evening Post and Daily Advertiser, είναι η πρώτη καθημερινή εφημερίδα, που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. 

   1806: ο ’Αντριου Τζάκσον, 7ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, σκοτώνει σε μονομαχία έναν άνδρα επειδή κατηγόρησε τη γυναίκα του για διγαμία. 

   1814: γεννιέται ο Ρώσος θεωρητικός του αναρχισμού, Μιχαήλ Μπακούνιν 

   1814: υπογράφεται η πρώτη συνθήκη του Παρισιού σύμφωνα με την οποία η Γαλλία επιστρέφει στα εδαφικά όρια, που είχε το 1792. Την ίδια μέρα ο Ναπολέων ο πρώτος εξορίζεται στο νησί Έλμπα στην Τοσκάνη της Ελβετίας. 

   1826: πεθαίνει στο Ναύπλιο ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. 

   1868: γιορτάζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ η Μέρα των Πεσόντων, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των στρατιωτών, που έπεσαν στο πεδίο της μάχης για την πατρίδα. Η αργία αυτή καθιερώθηκε από τον στρατηγό Τζον Λόγκαν. 

   1876: ο Οθωμανός Σουλτάνος Αμνπντούλ Αζίζ εκθρονίζεται από τον ανιψιό του, Μουράτ Ε΄, ο οποίος τον διαδέχεται στην διοίκηση της αυτοκρατορίας. 

   1883: η φήμη ότι, η γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη κινδυνεύει να καταρρεύσει προκαλεί αφηνιασμένη έξοδο κατά την οποία σκοτώνονται 12 άτομα. 

   1896: "γεννιέται ένα από τα κορυφαία ονόματα του Χόλυγουντ, ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Χάουαρντ Χωκς. Από τα πιο γνωστά του έργα ""Ο Μεγάλος Ύπνος"", ""Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές"" το ""Ρίο Μπράβο""." 

   1896: καταγράφεται το πρώτο αυτοκινητικό ατύχημα. Ο Χένρι Γουέλς συγκρούεται με ποδήλατο. 

   1897: διοργανώνονται από τον Πανελλήνιο οι πρώτοι αγώνες, που περιλαμβάνουν στίβο, πάλη, ξιφασκία και άρση βαρών στο γυμναστήριο του Φωκιανού στο Ζάππειο. Οι αγώνες διαρκούν δυο ημέρες. 

   1900: μετά από μια θυελλώδη επιχείρηση, κατά τη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς ο βρετανικός στρατός εισέρχεται θριαμβευτής στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν.Αφρικής. 

   1901: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός και συγγραφέας, Κορνήλια Ότις Σκίνερ, που έμεινε ιδιαίτερα γνωστή για τη μοναδική ερμηνεία των θεατρικών μονολόγων, που συνέγραφε η ίδια. 

   1908: γεννιέται ο Αμερικανός Μέλβιν Τζερόμ Μπλαν, που δάνεισε τη φωνή του σε μερικά από τα πιο διάσημα καρτούν των κινηματογραφικών στούντιο Γουόρνερ Μπρος και Χάνα-Μπαρμπέρα, όπως ο Μπαγκς Μπάνι, ο Πόρκι Πιγκ, ο Ντάφι Ντακ και ο Μπάρνι Ραμπλ. 

   1908: "γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός μουσικός της τζαζ, Μπένυ Γκουντμαν. Λόγω της καλλιτεχνικής του δεινότητας ο Γκούντμαν απέκτησε τους ""τίτλους"" του ""Βασιλιά του Σουίνγκ"" και του ""Πατριάρχη του κλαρινέτου""." 

   1909: ο κόμης Ζέπελιν καλύπτει απόσταση 400 μιλίων, πετώντας επί 22 ώρες. 

   1910: νέα επεισόδια σημειώνονται εναντίον των Ελλήνων της Σμύρνης από τους Τούρκους. 

   1911: αγωνιστικά αυτοκίνητα παίρνουν θέση για πρώτη φορά στην πίστα της Ινδιανάπολης για το ομώνυμο γκραν πρι. Νικητής, ο Ρέι Χάρουν, που πιάνει τα 120 χιλιόμετρα. 

   1912: οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τα Δωδεκάνησα. 

   1913: με την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης ανάμεσα στην Τουρκία και στις χώρες του Βαλκανικού Συνδέσμου, στα ανάκτορα Σεν Τζέιμς του Λονδίνου, τερματίζεται επίσημα ο Βαλκανικός Πόλεμος. 

   1922: γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Χαλ Κλέμεντ. 

   1934: γεννιέται ο Ρώσος κοσμοναύτης, Αλεξέι Λεόνοφ, που το 1956 θα είναι ο πρώτος άνθρωπος, που θα περπατήσει στο διάστημα 

   1935: στο Πακιστάν, 26.000 είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που πλήττει την πόλη Κουέτα. 

   1941: "οι φοιτητές Μανόλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατεβάζουν τη ""Σβάστικα"" από την Ακρόπολη." 

   1942: ιαπωνικά υποβρύχια σφυροκοπούν ναυτικές βάσεις στη Μαδαγασκάρη. 

   1949: η ΕΣΣΔ απορρίπτει την πρόταση των ηγετών της Δύσης για την ένωση των δύο τμημάτων της Γερμανίας. 

   1960: "πεθαίνει ο Ρώσος συγγραφέας Μπόρις Πάστερνακ, του ""Δόκτωρ Ζιβάγκο"", που είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1958." 

   1961: δολοφονείται ο δικτάτορας της Δομινικανής Δημοκρατίας, στρατάρχης Ραφαέλ Τρουχίλο, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για το θάνατο χιλιάδων Δομινικανών και Αϊτινών προσφύγων. 

   1963: ανεμοθύελλα πλήττει το Ανατολικό Πακιστάν. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της ανεμοθύελλας που πλήττει το Ανατολικό Πακιστάν ήταν 10.000. 

   1964: πεθαίνει ο Ουγγροαμερικανός φυσικός Λεό Στζιλάρντ, που είχε εργαστεί στο αμερικανικό σχέδιο Μανχάταν, την προσπάθεια των ΗΠΑ να κατασκευάσουν το πρώτο πυρηνικό όπλο. 

   1965: ξεκινάει το Eurobasket στη Μόσχα, το οποίο ολοκληρώνεται στις 10/6. Είναι το πρώτο Eurobasket που διεξάγεται σε δύο πόλεις, η προκριματική φάση (που καθιερώνεται για πρώτη φορά) στην Τιφλίδα και η τελική φάση στη Μόσχα. 

   1969: οι πρώτες γυναίκες αστυφύλακες στην Ελλάδα αναλαμβάνουν υπηρεσία. 

   1971: το αμερικανικό διαστημόπλοιο Μαρίνερ 9 ξεκινά το ταξίδι του για τον ’Αρη. Με την είσοδό του στην τροχιά του κόκκινου πλανήτη τον επόμενο Νοέμβριο γίνεται ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος στο σύμπαν. 

   1972: "στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, 25 άτομα σκοτώνονται και 72 τραυματίζονται όταν μέλη της οργάνωσης ""Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός"" βγαίνουν από αεροσκάφος της Air France και επιτίθενται σε πλήθος περίπου 300 ατόμων με χειροβομβίδες και αυτόματα πυροβόλα, σκορπίζοντας το θάνατο." 

   1973: η Δυτική Γερμανία και η Τσεχοσλοβακία συμφωνούν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους μετά από 32 χρόνια. 

   1979: οι Τούρκοι αξιώνουν με ψήφισμα να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία. 

   1981: απολιθώματα πρωτόγονων ανθρώπων ανακαλύπτονται στο σπήλαιο των Πετραλώνων. 

   1982: η Ισπανία γίνεται το 16ο μέλος του ΝΑΤΟ και είναι η πρώτη χώρα που μπαίνει στον οργανισμό μετά την είσοδο της Δυτικής Γερμανίας το 1955. 

   1983: οι ηγέτες των επτά κυριότερων δυτικών βιομηχανικών χωρών oi G-7, (Δυτικής Γερμανίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Καναδά και ΗΠΑ), κατά την τριήμερη συνάντησή τους στο Γουίλιαμσπεργκ των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλήγουν σε κοινή απόφαση για την παγκόσμια οικονομία. 

   1989: για 12 λεπτά συναντώνται ο Έλληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. 

   1990: η Μαρία Χριστοφορίδου κατακτά 3 χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ’Αρσης Βαρών γυναικών στο Σεράγεβο της Γιουγκοσλαβίας. 

   1990: η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα γίνεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και διαρκεί 5,5 ώρες. 

   1991: η Γαλλία πραγματοποιεί πυρηνική δοκιμή στην Πολυνησία, με αποτέλεσμα να εκλυθεί ενέργεια 100-130 κιλοτόνων. 

   1992: τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτός Κίνας και Ζιμπάμπουε που απέχουν, ψηφίζουν υπέρ της επιβολής ολικού εμπορικού, αεροπορικού και πετρελαϊκού εμπάργκο στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. 

   1993: πεθαίνει ο συνθέτης και μουσικός της τζαζ, Σαν Ρα. 

   1993: "τα Σκόπια δεν αποδέχονται το νέο συμβιβαστικό σχέδιο των διεθνών μεσολαβητών Βανς-Όουεν, το οποίο πρότεινε το όνομα ""Νέα Mακεδονία""." 

   1994: η ελληνική κυβέρνηση απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Αλβανία, ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανακόψει τις βάρβαρες επιθέσεις κατά της ελληνικής μειονότητας. 

   1994: στις εκλογές της Ουγγαρίας, την απόλυτη πλειοψηφία κατακτούν οι Σοσιαλιστές. 

   1994: το Ισραήλ απελευθερώνει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, ως μέρος της συμφωνίας, που υπέγραψε με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. 

   1995: παραιτείται ο στρατηγός Λέμπεντ από το αξίωμα του διοικητή του 14ου Σώματος Στρατού στη Μολδαβία, σε ένδειξη ιαμαρτυρίας για τον ανασχηματισμό στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. 

   1995: φοροδιαφυγή πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών από 122 επιχειρήσεις φέρνουν στο φως οι έλεγχοι που διενεργούν τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Οικονομικών. 

   1996: ο Βασίλης Τσιάρτας μεταγράφεται στην ισπανική Σεβίλλη υπογράφοντας 3ετές συμβόλαιο έναντι του ποσού των 500 εκατομμυρίων δρχ. 

   1996: την έκθεση του Θησαυρού των Αηδονιών εγκαινιάζει ο υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 

   1997: στη Σιέρα Λεόνε, οι πραξικοπηματίες κλείνουν τα σύνορα και απαγορεύουν όλες τις εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις. 

   1998: "η Κατερίνα Θάνου σπάει το φράγμα των 11"" στα 100μ στα 14α Βαρδινογιάννεια με 10.99""." 

   1998: μια σεισμική δόνηση 6,6 κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει το Αφγανιστάν και σκοτώνει 5000 ανθρώπους 

   1999: ολοκληρώνεται το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που διεξάγεται στην Βουδαπέστη από τις 29/5. Η Εθνική ομάδα γυναικών του ανσάμπλ (Αϊνδιλή, Χριστοδούλου, Καρυάμη, Πολάτου, Γεωργάτου) κατακτά το χρυσό στο σύνθετο με 39.799 βαθμούς καθώς και 2 ακόμα χρυσά στις 10 κορίνες (19.900 βαθμούς) και στα 2 στεφάνια & 3 κορδέλες (19.866 βαθμούς). Η αντίστοιχη ομάδα των νεανίδων κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο ανσάμπλ (5 κορδέλες) με 18.683 βαθμούς. 

   1999: στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας, που γίνεται στο Χαζεβίνγκελ του Βελγίου, οι Βασίλης Πολυμέρος και Παναγιώτης Μηλιώτης κατακτούν την πρώτη θέση στο διπλό σκιφ στην κατηγορία ελαφρών βαρών. 

   2003: πεθαίνει ο επιτυχημένος παραγωγός δίσκων, Μίκυ Μοστ. 

   2003: σε γάμο καταλήγει το μακροχρόνιο φλερτ, των Ελληνικών Πετρελαίων και της εταιρείας Πετρόλα του ομίλου Λάτση. Η συγχώνευση χαρακτηρίζεται ως η επιχειρηματική συμφωνία της χρονιάς, καθώς ο νέος κολοσσός καλύπτει το 78% των συνολικών πωλήσεων πετρελαιοειδών προϊόντων της ελληνικής αγοράς. Έντονη η αντίδραση του Βαρδή Βαρδινογιάννη. Μιλώντας κατά τη Γενική Συνέλευση της Μοτορόιλ, κάνει λόγο για πολιτική και όχι επιχειρηματική συμφωνία. 

No comments:

Post a Comment