Η ομάδα των Σέρπα, βρήκε τις σορούς, καθ’ οδόν για να περιμαζέψει το άψυχο σώμα ενός άλλου ορειβάτη, του Σλοβάκου Βλάντιμιρ Στέρμπα που έχασε τη ζωή του μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τις σορούς τεσσάρων ακόμη ορειβατών εντόπισαν οδηγοί Σέρπα του Νεπάλ σε κατασκήνωση του Έβερεστ, ανεβάζοντας στους 10 τον συνολικό αριθμό των απωλειών αυτής της ορειβατικής περιόδου, στις πλαγιές του ψηλότερου βουνού του πλανήτη.
Οι Σέρπα είναι ορεινός λαός του Νεπάλ και αρκετοί από αυτούς εργάζονται συστηματικά ως οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια.
Οι σοροί βρέθηκαν στο εσωτερικό δύο σκηνών στο Camp Four, το τέταρτο «πλάτωμα» που ενδείκνυται για στάση και διανυκτέρευση των ορειβατών, σε ύψος 8.000 μέτρων.
Για την ώρα άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι εξερευνητές έχασαν τη ζωή τους ενώ δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί ούτε τα ονόματα τους.
Η ομάδα των Σέρπα, βρήκε τις σορούς, καθ’ οδόν για να περιμαζέψει το άψυχο σώμα ενός άλλου ορειβάτη, του Σλοβάκου Βλάντιμιρ Στέρμπα που έχασε τη ζωή του μέσα στο Σαββατοκύριακο, πολύ κοντά στην κορυφή (8.850 μέτρα).
Το 2015, οι αρχές έκλεισαν την κλασική διαδρομή προς την κορυφή, που επί 20 χρόνια οδηγούσε τους φιλόδοξους ορειβάτες στην κορυφή του Έβερεστ, μετά από τη θανατηφόρα χιονοστιβάδα του παγετώνα Khumbu, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 16 οδηγούς της φυλής Σέρπα.
Οι ορειβάτες ακολουθούν πλέον την παλιότερη, πιο «κεντρική» διαδρομή του 1990, που αν και σημαντικά πιο χρονοβόρα, παρακάμπτει τον επικίνδυνο παγετώνα.
Τις τελευταίες δεκαετίες, περισσότεροι από 280 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή της Γης ή επιστρέφοντας από αυτή.