Monday, May 29, 2017

TETI'AROA

Στον απόλυτο παράδεισο του Marlon Brando

Η παράφορη λατρεία για την Ταϊτή, οι κληρονόμοι και το πολυτελές Brando Hotel

Ήταν ένας από τους γάμους της χρονιάς και τα παγκόσμια media βρήκαν πολλές αφορμές για να ασχοληθούν. Αν μάλιστα δεν είχε συμβεί η τραγωδία στο Manchester, ακόμα για τον γάμο της Pippa Middleton και του James Matthews θα έγραφαν όλοι. Η μικρότερη αδερφή της Δούκισσας του Κέιμπριτζ και ο πολυεκατομμυριούχος τραπεζίτης και πρώην οδηγος αγώνων ταχύτητας, απολαμβάνουν εδώ και ημέρες το ταξίδι του μέλιτος της νέας, κοινής ζωής τους, στον πολυνησιακό παράδεισο του Brando, ενός από τα καλύτερα και πιο ονειρικά ξενοδοχεία στον κόσμο, στο περίφημο Tetiaroa, βόρεια της Ταϊτής, που μάλιστα πριν από λίγους μήνες φιλοξένησε και τον πρώην Πλανητάρχη Barrack Obama. Οι νεόνυμφοι ζουν τον έρωτα τους, που πέρασε πάντως από χίλια βάσανα, στο κοραλλιογενές σύμπλεγμα 12 νησιών (ή νησίδων καλύτερα) Teti’aroa και στο Brando που βέβαια πήρε το όνομα του από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, τον διάσημο Marlon Brando.
Ο Marlo Brando ανακάλυψε το Teti’aroa ενώ έψαχνε χώρους στην Γαλλική Πολυνησία για τα γυρίσματα της περίφημης ταινίας του «Η ανταρσία του Bounty», που τελικά γυρίστηκε στην Ταϊτή και στην γειτονική της Moorea. Έπειτα από την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, ο ηθοποιός προσέλαβε έναν τοπικό ψαρά για να το μεταφέρει Teti’aroa: «Ήταν πιο όμορφα από οτιδήποτε να δω» έγραψε αργότερα στην αυτοβιογραφία του. Ο Brando απέκτησε τις νησίδες Teti’aroa (εκτός από τη λιμνοθάλασσα και τους υφάλους) από μία κληρονόμο του προηγούμενου ιδιοκτήτη τους, του Βρετανού Johnston Walter Williams, που ήταν οδοντίατρος στην Ταϊτή και αργότερα πρόξενος της Μ. Βρετανίας.
Αν και η απόκτηση των νησίδων από τον Brando δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς ξεσήκωσε τους κατοίκους της Πολυνησίας, ο ηθοποιός, θέλοντας να κατοικήσει μόνιμα εκεί, έκτισε ένα μικρό χωριό στο νησάκι Motu Onetahi το 1971. Χρειάστηκε να δημιουργήσει έναν μικρό αεροδιάδρομο, γιατί η πρόσβαση από τη θάλασσα ήταν αδύνατη, εξαιτίας των υφάλων, 12 μικρά μπάνγκαλοους, κουζίνα, τραπεζαρία, μπαρ, όλα από τοπικά υλικά όπως ξύλο καρύδας και κελύφη οστράκων. Το χωριό έγινε για τον Brando ο παράδεισος και το ησυχαστήριο του και συχνά φιλοξενούσε φίλους, την οικογένεια του ακόμα και επιστήμονες που εξερευνούσαν το περιβάλλον των κοραλλιογενών νήσων.
Όταν ο ηθοποιός επέστρεψε τελικά στο Λος Άντζελες, το νησί ξεκίνησε να το διαχειρίζεται η σύζυγος του Brando, η καλλονή Tarita Teriipaia, η οποία ήταν βέβαια από την Ταϊτή και για 25 ολόκληρα χρόνια το λειτούργησε σαν ξενοδοχείο. Παρ’ όλα αυτά, το 2002, δύο χρόνια πριν το θάνατο του, ο ηθοποιός σε νέα διαθήκη του άφησε την κυριότητα του Teti’aroa στην Pacific Beachcomber SC, μια εταιρεία ξενοδοχείων από την Πολυνησία, που ξεκίνησε την ανακατασκευή και τη διαμόρφωση του χώρου το 2009. H ταϊτιανή εταιρεία ανακατεσκεύασε τον αεροδιάδρομο για να πληροί του διεθνείς κανόνες, δημιούργησε μια ειδική κατασκευή για τη μεταφορά τροφοδοσίας πάνω από τους υφάλους και το 2014, τον Ιούλιο, εγκαινίασε το resort με το όνομα Brando, ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο project του οποίου συμμετέχουν μάλιστα οκτώ από τα δέκα-έξι παιδιάτου Marlon Brando.
Σήμερα, το Brando μπορεί να φιλοξενήσει 20 μικρά αεροπλάνα και είναι ένας πραγματικός -αυτόνομoς ενεργειακά- παράδεισος με 35 λουξ βίλες, όλες με χρώμα πολυνησιακό αλλά που παρέχουν τις πολυτελείς ανέσεις ενός 6άστερου ξενοδοχείου στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Το σημαντικότερο ίσως όλων είναι ότι πρόκειται για ένας απολύτως φιλικό με το περιβάλλον ξενοδοχειακό συγκρότημα με αρκετές καινοτομίες στον ενεργειακό τομέα όπως τη χρησιμοποίηση θαλασσινού νερού για τα air-conditions, τη χρησιμοποίηση βιοκαυσίμου από λάδι καρύδας και ηλιακής ενέργειας και τη δημιουργία ειδικού κέντρου επιστημονικής παρακολούθησης των υφάλων.
Στο Brando, με τιμές που ξεκινούν από τα €3.000 το άτομο ανά ημέρα, χωρίς βέβαια να περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια, εκτός από το εξαιρετικό φαγητό του βραβευμένου με Michelin Chef Guy Martin, οι εύποροι πελάτες του μπορούν να απολαύσουν όλων των ειδών τις θαλάσσιες δραστηριότητες με σημαντικότερη ίσως όλων την κατάδυση με αναπνευστήρα στους κοραλλιογενείς υφάλους.

No comments:

Post a Comment