Μόλις 165 µίλια από τη… Λιβύη και 8 από την Ιεράπετρα της Κρήτης επιπλέει ένα

 µικροσκοπικό νησάκι βγαλµένο λες από καρτ ποστάλ της Καραϊβικής!

Η Ελένη Πετρουλάκη και η Βάσω Νικοπολίδη είναι ανάµεσα σε αυτούς που
 αναζητούν εδώ τον επίγειο… παράδεισό τους!
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΙΤΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗΣ
gaid1
Mαζί τους ξεκινήσαµε την εκδροµή µας για το «χρυσό νησί», ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι… Το νοτιότερο σηµείο στην Κρήτη προσεγγίζεται από την Ιεράπετρα σε µόλις 45΄. Εξωτική οµορφιά µε λευκή άµµο και γαλαζοπράσινα νερά, µας υπενθυµίζει για άλλη µια φορά σε πόσο όµορφη χώρα ζούµε!
gaid2
Η Χρυσή, όπως την αποκαλούν οι αιώνιοι εραστές της, ακριβώς λόγω του φυσικού της κάλλους και του σπάνιου οικοσυστήµατός της, έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα προστασίας τοπίων Νatura 2000. Σε αυτή άλλωστε την ακατοίκητη κουκκίδα, µην περιµένετε να βρείτε τουριστικές υποδοµές. Προσεγγίζοντας µε το καραβάκι τη νοτιοανατολική µεριά της Χρυσής, υπάρχει το λιµανάκι όπου θα αράξουµε… Μια ταβερνούλα για φαγητό και παγωµένες ρακές µας περιµένει, ενώ ένα αυτοσχέδιο µαγαζάκι µε υπέροχα χειροποίητα κολιέ από κοχύλια ξυπνάει αναµνήσεις από τα… παιδιά των λουλουδιών και σου υπενθυµίζει πώς, πάνω απ’ όλα, εδώ µπορείς να είσαι ελεύθερος…
gaid3
Για να φτάσουµε στη βόρεια πλευρά, χρειάστηκε να περπατήσουµε 10΄ ανάµεσα σε αµµόλοφους και αιωνόβιους κέδρους, για τους οποίους άλλωστε το νησί υπερηφανεύεται τα τελευταία… 200 χρόνια! Η σχεδόν απόκοσµη παραλία, όµως, µας αντάµειψε για τον κόπο µας. Κατάλευκη άµµος, περιτριγυρισµένη από ένα κεδρόδασος και άπειρα σπαρµένα κοχύλια… Δεν λείπουν, ωστόσο, και µερικές ξαπλώστρες και οµπρέλες για ενοικίαση, όπως και ένα beach bar για πρόχειρο φαγητό και καφέ. Δυτικά υπάρχουν το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, η αλυκή, που ακόµα και σήµερα έχει αλάτι, οι λαξευτοί τάφοι των ρωµαϊκών χρόνων, ο φάρος και ο βραχίονας του αρχαίου λιµανιού.
Πλανεύτρα όπως είναι η Χρυσή, προσέξτε µη σας παρασύρει σαν άλλη σειρήνα του Οδυσσέα και ξεχαστείτε, γιατί το τελευταίο καραβάκι αναχωρεί για την απέναντι στεριά γύρω στις 17:30! Εκτός, βέβαια, αν σκοπός σας είναι να ζήσετε λίγες στιγµές σαν άλλοι Ρωβινσώνες, µε θέα τον ξάστερο ουρανό… Διανυκτέρευση κάτω από τ’ αστέρια; Προαιρετική, απαγορευµένη, αλλά και… προτεινόµενη!
gaid4
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ: 
• Οι ταβέρνες του νησιού µία λειτουργούν, µία δεν λειτουργούν. Καλό είναι να πάρεις φαγητό και νερό µαζί σου.
• Το κάµπινγκ (τυπικά) απαγορεύεται.
• Αν τα µποφόρ… δίνουν ρεσιτάλ, προµηθεύσου δραµαµίνες!
• Περίπου 700 µ. ανατολικά υπάρχει το Μικρονήσι, ένα βραχώδες νησάκι το οποίο καταλαµβάνει έκταση µόλις 117 στρεµµάτων.
• Απαγορεύεται η ρύπανση, η αλλαγή των σηµάνσεων των µονοπατιών, η κατασκήνωση και η συλλογή κοχυλιών.
gaid5
ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS 
Το καραβάκι από Ιεράπετρα αναχωρεί (από Μάιο µέχρι και Οκτώβριο) για Χρυσή τις εξής ώρες: 10:30, 11:00, 12:30. Και επιστρέφει: 16:00, 16:30, 17:30. Τιµή: €25/άτοµο.
(www.chrysicruises.com)
Λιµεναρχείο Ιεράπετρας: τηλ. 28420 89996
Πρακτορείο: τηλ. 28420 26649, 20008
H ΧΡΥΣΗ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ!
• Είναι ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά
της Κρήτης
• Έχει 5 χλµ. µήκος και 1 χλµ. πλάτος
• Το ψηλότερο σηµείο είναι 31 µ. και
λέγεται Κεφάλας.
• Το συνολικό µήκος των µονοπατιών της είναι 10 χλµ. (3 ώρες περπάτηµα).