Wednesday, May 24, 2017

η πρώτη Eurovision που έγινε πριν 61 χρόνια


Σαν σήμερα: Πώς ήταν η πρώτη Eurovision που έγινε πριν 61 χρόνια;
Στις 24 Μαϊου του 1956 στο Λουγκάνο της Ελβετίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision.
Στην δεκαετία του 1950, με την δυαλυμένη από τους παγκοσμίους πολέμους Ευρώπη να ανοικοδομείται, η EBU (με έδρα την Ελβετία), η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, συνέλαβε την ιδέα ενός διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού όπου θα συμμετείχαν χώρες σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες που άνηκαν στον οργανισμό.
Αυτή η ιδέα γεννήθηκε το 1955 σε μια συνεδρίαση στο Μονακό από τον Marcel Bezençon έναν Γάλλο εργαζόμενο της EBU. O διαγωνισμός που προτάθηκε είχε σαν βάση τον ήδη καταξιωμένο διαγωνισμό τραγουδιού του Σαν Ρέμο και επίσης είχε την πρόκληση ενός τεχνολογικού πειράματος ζωντανής τηλεόρασης.
Εκείνη την εποχή ήταν πολύ φιλόδοξο σχέδιο να συμμετέχουν χώρες σε ένα ευρύ τηλεοπτικό δίκτυο. Δορυφορική μετάδοση δεν υπήρχε και το λεγόμενο "Δίκτυο της Eurovision" αποτελούταν από επίγειους αναμεταδότες που έστελναν το τηλεοπτικό σήμα από την μία χώρα της Ευρώπης στην άλλη ώστε να ήταν δυνατή η ζωντανή μετάδοση σπουδαίων γεγονότων.
Το όνομα "Eurovision" χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει την EBU το 1951 από το δημοσιογράφο George Campey. Τα πρώτα χρόνια, ο διαγωνισμός ονομάζονταν Eurovision Grand Prix.
Επτά χώρες συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό, κάθε μία με δύο τραγούδια, σύνολο 14. Ήταν η μοναδική φορά που επιτράπηκε κάθε χώρα να στείλει πάνω από ένα τραγούδι. Από το 1957 και έπειτα καθε συμμετέχουσα χώρα εκπροσωπείται με ένα τραγούδι. Νικήτρια ήταν η διοργανώτρια Ελβετία με την θρυλική Lys Assia και το τραγούδι με τίτλο "Refrain".



No comments:

Post a Comment