Friday, May 26, 2017

Τα πιο κρύα μέρη στον κόσμο


Παγωνιά. Πολικές θερμοκρασίες. Απειλητικά δελτία καιρού. Μετεωρολόγοι προφήτες. Και όμως η δικιά μας, έστω και αφύσικη παγωνιά δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτό που ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Εκεί η ζωή είναι μονίμως στην κατάψυξη και οι συνθήκες πραγματικά τρομακτικές.
-ΗΠΑ, Prospect Creek, Alaska
κα
Με θερμόμετρο να χτυπά -60 βαθμούς Κελσίου δεν λες ότι ζει άνθρωπος εύκολα. Ημιαρκτική περιοχή, με ατέλειωτους χειμώνες και πάρα πολύ σύντομα καλοκαίρια. Συναντά κανείς μαύρες και καφέ αρκούδες και αετούς ενώ στη δεκαετία του 70 άνθρωποι έπεσαν θύματα επιθέσεων κοπαδιών λύκων.
-Γροιλανδία, North Ice 
νν
Βρίσκεται στη British North Greenland Expedition της παγωμένης Γροιλανδίας. Το θερμόμετρο έχει φλερτάρει με τους -66C. Έχει έναν μόνιμο σταθμό παρατήρησης καιρικών φαινομένων εκεί και φυσικά ελάχιστα ίχνη ανθρώπινης ζωής.
-Ρωσσία, Verkhoyansk
αα
Φημίζεται για την τεράστια απόκλιση θερμοκρασίας ανάμεσα στο καλοκαίρι και το χειμώνα το Verkhoyansk. Από τα πιο κοντινά μέρη στο Βόρεια Πόλο. Το Φεβρουάριο του 1892 το θερμόμετρο έδειξε −69.8 °C.
-Ανταρκτική, Vostok 
αααα
Το Vostok Station είναι ο ρώσικος σταθμός παρατήρησης στο πιο νότιο τμήμα του Νότιου Πόλο. Στην άκρη του κόσμου, στο νησί Princess Elizabeth Land, Antarctica. Ο πιο κρύος μήνας είναι ο Αύγουστος που η θερμοκρασία έχει γράψει και  −89.2 °C.
-Ρωσία, Oymyakon
λα
Το πιο ακραίο κλίμα στο βόρειο ημισφαίριο στο Oymyakon, το πιο κρύο χωριό στη Γη. Στα 1924, ο Ρώσος επιστήμονας Sergey Obrychev μέτρησε θερμοκρασία −71.2 °C που θεωρείται η χαμηλότερη επίσημη θερμοκρασία που μετρήθηκε ποτέ σε κατοικήσιμο σημείο στη Γη. Βρίσκεται Βόρεια της Δημοκρατίας τον Σακά στην Ασιατική Ρωσία και κατά μήκος του ποταμού Ιντίγκιρκα

-ΗΠΑ, Rogers Pass, Montana
μον
Σε υψόμετρο 5,610 πόδια πάνω από τη θάλασσα θεωρείται το πιο κρύο μέρος στις ΗΠΑ εκτός Αλάσκα.  Στις  20 Ιανουαρίου του 1954, η θερμοκρασία έπεσε στους−57 °C ενώ συχνά φλερτάρει με τέτοια εξωφρενικά νούμερα.
-Καναδάς, Fort Selkirk, Yukon
αα
Η απόλυτη ερημοποίηση ενός μέρους λόγω ψύχους. Στην περιοχή του Yukon River, δεν έχει δρόμο να φτάσεις αλλά οι επισκέπτες φτάνουν μόνο με πλοίο ή αεροπλάνο.Τον Ιανουάριο τα θερμόμετρα δείχνουν -58,8 βαθμούς Κελσίου.
α



No comments:

Post a Comment