Tuesday, May 30, 2017

Nobu Matsuhisa, ο καλύτερος σεφ στον κόσμο;

Το ταξίδι στο Περού, η γνωριμία με τον De Niro και το νέο του ξενοδοχείο στην Ibiza

Από τη χρονιά που άνοιξε το πρώτο του restaurant στην Καλιφόρνια, στο Μπεβερλι Χιλς, στην λεωφόρο La Cienega Boulevard, το 1987 και μέχρι σήμερα, ο σεφ που είναι παγκοσμίως γνωστός ως Nobu, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πραγματική αυτοκρατορία, διαθέτοντας περισσότερα από 40 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο (και στην Αθήνα, στον Αστέρα Βουλιαγμένης), πέντε μικρά αλλά πολυτελή ξενοδοχεία και συνεργασίες με τεράστιες εταιρείες, όπως οι Crystal Cruises και VistaJet.
Γεννημένος το 1949 στη Saitama της Ιαπωνίας, ο Nobuyuki «Nobu» Matsuhisaξεκίνησε να δουλεύει από τα 18 του χρόνια σαν βοηθός και μετά βοηθός σεφ σε ένα εστιατόριο στο Shinjuku του Τόκιο, το Matsue Sushi, μαθαίνοντας όλα τα μυστικά του sushi και της γιαπωνέζικης κουζίνας. Εκεί, ένας από τους καλύτερους πελάτες, Περουβιανός με γιαπωνέζικη καταγωγή, τον έπεισε να ανοίξει ένα εστιατόριο στο Περού. Έτσι, στα 24 του χρόνια ο Matsuhisa μετακόμισε στη Λίμα και ξεκίνησε το δικό του Matsue, σε συνεργασία με τον πρώην εργοδότη του. Εξαιτίας του ότι στο Περού ο Nobu δεν μπορούσε να προμηθευτεί τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούσε στην Ιαπωνία, ξεκίνησε να ανακαλύπτει τα μυστικά της περουβιανής κουζίνας και να τα αναμειγνύει στα γιαπωνέζικα πιάτα του. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…
Το 1987 όταν ελάχιστοι Αμερικανοί έβρισκαν φοβερή την ιδέα να γευτούν ωμό ψάρι, ο Nobu Matsuhisa, στα 42 του πλέον χρόνια, ξεκίνησε ένα μικρό εστιατόριο στο προάστιο των διασήμων του Λος Άντζελες, το Μπέβερλι Χιλς. Έχοντας σαν έμπνευση μια πελάτισσα του που δεν έτρωγε με τίποτα sashimi (ωμό ψάρι ή θαλασσινό σε φέτες), πήρε ξανά πίσω το πιάτο στην κουζίνα, έβαλε τις φέτες του ψαριού σε καυτό λάδι για δευτερόλεπτα και το ξανασέρβιρε στην ίδια. Εκείνη απόλαυσε το κάθε κομμάτι του και έτσι το «sashimi του Nobu» είχε μόλις καθιερωθεί.
Σήμερα, στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, τα πιάτα με sushi αποτελούν την πιο μοδάτη και γκουρμέ στήλη του μενού. Ο Nobu όμως ήταν εκείνος που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο πολλοί σεφ ανά τον κόσμο προσεγγίζουν το φαγητό της θάλασσας. Γνωρίζοντας όσο ελάχιστοι στη Δύση την πραγματική τέχνη του sushi, ο Nobu με τα καυτά πιπέρια, τις μαρινάδες από κίτρο, το περίφημο miso (καρίκευμα από ανάμειξη υλικών με βασικό υλικό τη σόγια) και το περουβιανό tiradito (ωμό, επεξεργασμένο ψάρι σε καυτή σάλτσα), δημιούργησε ουσιαστικά μια νέα κουζίνα.
Το 1994, ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του, ο διάσημος ηθοποιός Robert De Niro, έπεισε τον Matsuhisa, μαζί με δύο ακόμα φίλους του, τον παραγωγό ταινιών Meir Teper και τον εστιάτορα Drew Nieporent, να ανοίξουν ένα γκλάμουρους εστιατόριο στη Νέα Υόρκη. Ονομάζοντάς το απλά Nobu, ο χώρος έγινε η ναυαρχίδα της εταιρείας τους, υμνήθηκε από τους κριτικούς και γευσιγνώστες και αποτέλεσε το ξεκίνημα της αυτοκρατορίας Nobu.
Το φετινό καλοκαίρι, στις 30 Ιουνίου, η Nobu, έχοντας δημιουργήσει εκτός από εστιατόρια και τέσσερα ξενοδοχεία, εγκαινιάζει στην Ibiza της Ισπανίας, το νέο της ξενοδοχείο. Χτισμένο στον κόλπο της Talamanca, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από την πόλη της Ibiza και την Marina Botafoch, το ξενοδοχείο αποτελεί ιδανικό καταφύγιο χαλάρωσης από την πολύβουη νυχτερινή ζωή του νησιού με αιώρες, καυτά μπάνια σε σπα και απαλούς μελωδικούς ρυθμούς με εξωτικά κοκτέιλ. Στα 152 δωμάτια του, το Nobu, που βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από την ακτή αλλά διαθέτει και ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, προσφέρει σχεδόν τα πάντα, ενώ το σημαντικότερο του ατού βρίσκεται στο φαγητό αφού δύο εστιατόρια προσφέρουν απόλυτες γαστρονομικές απολαύσεις, τόσο της τοπικής κουζίνας όσο βέβαια και του ίδιου του Matsuhisa.

No comments:

Post a Comment