Friday, May 26, 2017

Η καινοτομική βιβλιοθήκη στη Βέροια που βραβεύτηκε με ένα εκατομμύριο δολάρια από τον Μπίλ Γκέιτς


Ένα επιτυχές πρότυπο βιβλιοθήκης,ένα κέντρο προώθησης της δημιουργικής έκφρασης και της καινοτομίας λειτουργεί εδώ και χρόνια στην περιοχή της Βέροιας. Οι επισκέπτες της κάθε χρόνο ξεπερνούν τις 180.000. 
 
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας είναι Ν.Π.Δ.Δ και υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Το 2010 κέρδισε το βραβείο "Πρόσβαση στη γνώση" απο το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation επειδή υιοθέτησε την Τεχνολογία και ανέπτυξε δημιουργικό και ισχυρό περιβάλλον για την Κοινότητα. Το 2012 έλαβε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών.

Το ελληνικό αυτό θαύμα, όπως έχει χαρακτηριστεί, έχει παγκοσμίως αναγνωριστεί ως «επιτυχές πρότυπο βιβλιοθήκης για όλο τον κόσμο», για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας και την ικανοποίηση των κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180.000 ανθρώπων (ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται!). 

Καθημερινά δέχεται επισκέπτες από την πόλη της Βέροιας αλλά και από απομακρυσμένες περιοχές και χωριά της ευρύτερης Περιφέρειας. 

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει 130.000 τεκμήρια (βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, πατρόν ραπτικής, επιτραπέζια παιχνίδια, tablets, kindles, μεθόδους εκμάθησης ξένων γλωσσών, cd μουσικής, δίσκους βινυλίου, dvd και άλλα). Σήμερα αριθμεί περισσότερα απο 30.000 μέλη. 

Η Βιβλιοθήκη αυτή, αξιοποιώντας τη χρηματική δωρεά του Ιδρύματος Gates, ανακαινίστηκε και μπήκε σε άλλη διάσταση. Δημιουργήθηκαν νέοι χώροι που συνδυάζουν παραδοσιακές και καινοτόμες υπηρεσίες.

Στη βιβλιοθήκη πλέον θα βρείτε: στούντιο ηχογράφησης (Media Lab), Maker Space με 3d Εκτυπωτή, χώρο έμπνευσης, νέες τεχνολογίες, νέους χώρους εκπαίδευσης, χαλάρωσης και μελέτης.

No comments:

Post a Comment