Wednesday, May 31, 2017























ΘΕΡΙΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΑΤΣΙΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΠΛΕ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕMΕΣ ξεκινούν το θερινό τους πρόγραμμα και προβάλλουν τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στις 22:00 στο θερινό σινεμά ΑΠΟΛΛΩΝ (Σαρανταπόρου 4 - Βασιλέως Γεωργίου, τηλ. 2310828642) την καλτ μουσική κωμωδία του Τζον Λάντις Οι ατσίδες με τα μπλε (ΗΠΑ, 1980, έγχρωμη, 133’). Παίζουν οι: Νταν Ακρόιντ, Τζον Μπελούσι, ενώ εμφανίζονται οι διάσημοι μουσικοί Τζέιμς Μπράουν, Καμπ Κάλογουεϊ, Ρέι Τσαρλς, Αρίθα Φράνκλιν καθώς και η Κάρι Φίσερ, γνωστή από το Star Wars, που πέθανε πέρσι. Από τις 21:00 ως τις 22:00 θα προηγηθεί μουσικός πρόλογος από γνωστούς καλλιτέχνες της πόλης.

Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση από το Μοvies.matia.gr. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.

Το προς συζήτηση θέμα στο μάθημα για τον κινηματογράφο θα είναι: Η σαρκαστική ματιά του Τζον Λάντις.

Δύο παραβατικά αδέρφια αποφασίζουν να ενεργοποιήσουν την παλιά μουσική τους μπάντα ώστε να μαζέψουν χρήματα για το μοναστήρι στο οποίο μεγάλωσαν.

Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

«Τη μουσική μπάντα Blues Brothers την έφτιαξαν οι κωμικοί Νταν Ακρόιντ και Τζον Μπελούσι για το βραδινό σόου Saturday Night Live. To 1978 κυκλοφόρησε το μουσικό άλμπουμ Briefcase Full Of Blues και το 1980 η κωμική ταινία Οι Ατσίδες με τα Μπλε. Ο Νταν Ακρόιντ, εκτός από πρωταγωνιστής, είναι υπεύθυνος και για το σενάριο αυτής της καταπληκτικής κωμωδίας και ο Τζον Μπελούσι παίζει τον καλύτερο ρόλο της καριέρας του, που δυστυχώς τελείωσε νωρίς λόγω του θανάτου του από ναρκωτικά.
Στην ταινία έχουν μικρούς ρόλους διάσημοι μουσικοί όπως οι Τζέιμς Μπράουν, Καμπ Κάλογουεϊ, Ρέι Τσαρλς, Αρίθα Φράνκλιν και Τζον Λι Χούκερ. Φυσικά μουσικοί είναι και τα μέλη της μπάντας που παίζουν... τους εαυτούς τους! Ξεχωρίζουν με τις ερμηνείες τους ο Χένρι Γκίμπσον ως επικεφαλής των Ναζί του Ιλινόις και η διάσημη από τα Star Wars Κάρι Φίσερ, στο ρόλο της γυναίκας-μυστήριο που κυνηγάει τους Blues Brothers για να τους σκοτώσει!
Η ταινία έχει άπειρες κωμικές σκηνές, ακροβατεί στα όρια του μιούζικαλ με πολλά καλά τραγούδια από τις δεκαετίες του '50 και του '60 και κατείχε για καιρό το ρεκόρ της ταινίας με τα περισσότερα κατεστραμμένα οχήματα! Για τις ανάγκες των γυρισμάτων καταστράφηκαν 103 αυτοκίνητα.
Στη συναυλία στο τέλος της ταινίας οι Blues Brothers ερμηνεύουν καταπληκτικά το Everybody Needs Somebody To Love. Σε άλλες σκηνές της ταινίας, ο Ρέι Τσαρλς τραγουδάει το Shake A Tall Feather και ο Ρέι Τσαρλς ερμηνεύει μοναδικά το Μinnie The Moocher, η Αρίθα Φράνκλιν το Think και ο Τζον Λι Χούκερ το Boom Boom Boom. Και αν η μουσική και τα τραγούδια είναι φανταστικά, πρέπει να πούμε ότι η σκηνοθεσία του Τζον Λάντις είναι ένα ποίημα! Let's Rock and Roll!»

ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟΥΣ «ΑΤΣΙΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΠΛΕ»

Εξάλλου, 10 λόγοι για να μη χάσετε τους Ατσίδες με τα μπλε είναι:

Για τους εξαιρετικούς ρόλους των Νταν Ακρόιντ, Τζον Μπελούσι και της Κάρι Φίσερ με μικρή αυτοαναφορά στον Πόλεμο των Άστρων.
Για το απίθανα ευρηματικό σενάριο που άφησε εποχή.
Για τους καταιγιστικούς ρυθμούς της κωμωδίας καταδίωξης.
Για την αυθεντική παρουσία διακεκριμένων Αμερικανών τραγουδιστών όπως των Αρίθα Φράνκλιν, Ρέι Τσαρλς, Καμπ Κάλογουεϊ, 
Για τα μοναδικά, εκπληκτικά δημοφιλή αμερικανικά τραγούδια που στολίζουν όλη την ταινία δίνοντας της την αίσθηση μιας ζωντανής συναυλίας.
Για τα εκπληκτικά ακριβολόγα γκαγκ που στην κυριολεξία συναρπάζουν.
Για την σπουδαία ιδεολογική επίδοση που πραγματοποιεί η ταινία, με την άποψη πως η μόνη αλήθεια για του Αμερικανούς ήρωες είναι η φυλακή.
Για τον δεύτερο ιδεολογικό πυρήνα του φιλμ που έχει να κάνει με την οικονομία και το χρήμα πάνω στην ιστορία ενός μοναστηριού.
Γιατί η ταινία αποτελεί αντικομφορμιστική εμβληματική δημιουργία της γενιάς του ‘80 σε μια εποχή όπου η συντήρηση κύκλωνε τις ΗΠΑ και τον κόσμο από παντού.
Γιατί η ταινία, παρά τον ισχυρό ψυχαγωγικό της χαρακτήρα, δεν κάνει παραχωρήσεις και το τέλος της είναι μελαγχολικό.



Υ.Γ. Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 22.00 η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ ξεκινούν το μίνι αφιέρωμά τους Γέλιο από την Ευρώπη με την πολιτική σάτιρα Μίμης, ο σιδεράς (1972) της Λίνα Βερτμίλερ.

No comments:

Post a Comment