Wednesday, May 3, 2017

 4ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ELEPHANTASTICO»

Το πρόγραμμα της 4ης κατά σειρά διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Παιδικού Φεστιβάλ Elephantastico, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο διάστημα από 12 έως 14 Μαΐου 2017, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την παρουσία φορέων, ομάδων και ατόμων που συμμετέχουν.
Όπως ανέφερε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, η διοργάνωση κατέχει πλέον δυναμική θέση στον πολιτιστικό προγραμματισμό του Δήμου και φιλοδοξεί να παρακινήσει τα παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά και ουσιαστικά στα ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για αυτά. 
«Το εγχείρημα πέτυχε και αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του κόσμου. Πέρσι, στη διάρκεια του τριημέρου, παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις περίπου 30.000 γονείς και παιδιά. Στον σχεδιασμό της φετινής χρονιάς συμπράττουν περισσότεροι χορηγοί και συνεργάτες, που είτε εντάσσουν το φεστιβάλ στον προγραμματισμό τους, είτε δημιουργούν κοινές δράσεις. Παράλληλα,  διευρύνουμε τις ηλικιακές ομάδες και το πεδίο των εκδηλώσεων. Χρειαζόμαστε  τη στήριξη όλων  και καλούμε από τώρα το κοινό καθώς και τους ενεργούς φορείς και τις ομάδες που ασχολούνται με το παιδί, να δηλώσουν την παρουσία τους και να στείλουν σύγχρονες και διαδραστικές προτάσεις, προκειμένου να σχεδιαστεί η επόμενη διοργάνωση».
Στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του 4ου Elephantastico συμμετέχουν οι βιβλιοθήκες και τα μουσικά σχήματα του Δήμου, τα Μουσεία της πόλης, το Γενικό Προξενείο της Τσέχικης Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη, συνεργάζονται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο  Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ - HELEXPO, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η ΧΑΝΘ, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis», το Διαπολιτισμικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και ο παιδικός σταθμός «Σβούρα». 
Το 4ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ θα πλαισιωθεί από προγράμματα εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως μουσικό-θεατρικά και πολυγλωσσικά παραμύθια από έμπειρους και φυσικούς αφηγητές, αλλά και παιδιά, κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία της πόλης, συναυλίες, διαδραστικά εργαστήρια κρουστών για ΑμεΑ, εκθέσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, θεατρικό παιχνίδι, κόμικς, λούνα παρκ, ρομποτική, βρεφική και παιδική γιόγκα, ομιλίες από κλινικούς ψυχολόγους, ξιφομαχίες και πολλές ακόμη δράσεις.

Στη διάρκεια των προγραμματισμένων εκδηλώσεων η διοργάνωση θα προσεγγίσει τα παιδιά, ως μελλοντικούς πολίτες, με παράλληλο στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης για  τη γνωριμία και την περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτισμικών ανταλλαγών και συνεργασιών ανάμεσα σε πολίτες και καλλιτέχνες διαφορετικών χωρών. Η συμμετοχή στο σύνολο των εκδηλώσεων θα είναι ελεύθερη, ωστόσο σε ορισμένες από αυτές απαιτείται προεγγραφή. 

No comments:

Post a Comment