Tuesday, May 2, 2017



Μάιος στο Βασιλικό  Θέατρο με την Κ.Ο.Θ.

4 υπέροχες συναυλίες


Τον περασμένο Απρίλιο η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επέστρεψε μετά από δύο δεκαετίες στους χώρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα στο θέατρο της Ε.Μ.Σ., ενώ τον Οκτώβριο η Κ.Ο.Θ. και το Κ.Θ.Β.Ε. παρουσίασαν στο Βασιλικό ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Σαίξπηρ, για τα 400 χρόνια από το θάνατό του, ενώνοντας τις δυνάμεις τους επί σκηνής. Η συνεργασία των δύο κορυφαίων πολιτιστικών φορέων της πόλης συνεχίζεται ακόμη πιο δυναμικά και ανθίζει τις Παρασκευές του Μαΐου, με τέσσερις υπέροχες συναυλίες της Κ.Ο.Θ. στο Βασιλικό Θέατρο.

Η αρχή γίνεται στις 5/5 με ‘Γαλλικό άρωμα και ισπανικές πινελιές’, σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει το σπιρτόζικο ‘Ισπανικό Καπρίτσιο’ του Ρίμσκι-Κόρσακοφ, το ζωηρό και μελωδικό ‘Κοντσέρτο για πιάνο’ του Πουλένκ και δύο υπέροχα έργα του Ραβέλ, τα ‘Πέντε κομμάτια για παιδιά’ από το διάσημο μπαλέτο ‘Μητέρα Χήνα’ και το πλούσιο σε στοιχεία του ισπανικού φολκλόρ ‘Πρωινό Τραγούδι του Παλιάτσου’ από την σουίτα ‘Καθρέφτες’. Την ορχήστρα διευθύνει ο Γάλλος μαέστρος Φιλίπ Φορζέ και σολίστ στο πιάνο είναι η Μαριλένα Λιακοπούλου.

Στις 12/5 έχουν σειρά ‘Μία ελεγεία, επτά παραλλαγές για τσέλο και ένας τιτάνας’. Ο σπουδαίος Ισραηλινός μαέστρος Γιόαβ Τάλμι διευθύνει την Κ.Ο.Θ. σε ένα υπέροχο πρόγραμμα που ξεκινά με ένα δικό του έργο, το ‘Dachau Reflections’, μία ελεγεία που έγραψε συγκινημένος από μία επίσκεψη στο Νταχάου, συνεχίζεται με τις εκλεπτυσμένες ‘Παραλλαγές Ροκοκό’ του Τσαϊκόφσκι που θα ερμηνεύσει ο βιολοντσελίστας Ντμίτρι Γκουντίμοβ και ολοκληρώνεται με τη σπουδαία ‘Πρώτη Συμφωνία’ του Μάλερ που δικαίως ονομάστηκε από τους ειδικούς ‘Τιτάν’.

Στις 19/5 υπάρχει η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου ‘PlayS, διαβάζοντας Σάμουελ Μπέκετ’ του γνωστού Θεσσαλονικιού συνθέτη και καθηγητή Μιχάλη Λαπιδάκη. Πρόκειται για ένα πολυσυλλεκτικό έργο, εμπνευσμένο από τον κορυφαίο Ιρλανδό λογοτέχνη, ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, που συνδυάζει τη συμφωνική μουσική με την ηλεκτρική κιθάρα, το ακορντεόν και το βαρύτονο σαξόφωνο σε έναν άκρως ενδιαφέροντα συνδυασμό. Την ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ernst von Siemens Musikstiftung και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Ο κύκλος αυτών των συναυλιών ολοκληρώνεται στις 26/5 με ‘Ευλάβεια, ραψωδίες, μύθοι και φολκλόρ’, ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που ξεκινά με το δημοφιλέστερο αμερικανικό συμφωνικό έργο, το ‘Adagio for strings’ του Μπάρμπερ, συνεχίζεται με το χαρακτηριστικό του μεταμοντερνισμού ‘Κοντσέρτο για πιάνο’ του Σνίτκε και την δεύτερη από τις έξι ‘Ουγγρικές Ραψωδίες’ του Λίστ, ενώ ολοκληρώνεται με δύο συμφωνικά ποιήματα του Σμέτανα, που αποτελούν αριστουργήματα του τσέχικου πολιτισμού. Στο πιάνο η καλλιτεχνική διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Λόλα Τότσιου, ενώ διευθύνει ο νικητής του διαγωνισμού διεύθυνσης ορχήστρας της Κ.Ο.Θ. ‘Νέοι Καλλιτέχνες 2014’ Δημήτρης Σπούρας.










Αναλυτικά οι συναυλίες:

‘Γαλλικό άρωμα και ισπανικές πινελιές’
Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, ώρα 20:30
Βασιλικό Θέατρο

Διεύθυνση ορχήστρας: Philippe Forget
Πιάνο: Μαριλένα Λιακοπούλου

Πρόγραμμα: 
Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ (1844-1908): Ισπανικό καπρίτσιο, έργο 34 
Φρανσίς Πουλένκ (1899-1963): Κοντσέρτο για πιάνο σε ντο δίεση ελάσσονα, FP 146
Μωρίς Ραβέλ (1875-1937): ‘5 children’s pieces’ από το μπαλέτο ‘Η Μητέρα Χήνα’ 
Μωρίς Ραβέλ (1875-1937):  Alborada del grazioso, από τη σουίτα ‘Καθρέφτες’



‘Μία ελεγεία, επτά παραλλαγές για τσέλο και ένας τιτάνας’
Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, ώρα 20:30
Βασιλικό Θέατρο

Διεύθυνση ορχήστρας: Yoav Talmi
Βιολοντσέλο: Dmitry Gudimov

Πρόγραμμα:
Γιόαβ Τάλμι (1943-): Ελεγεία για έγχορδα, τύμπανα και ακορντεόν ("Dachau Reflections")
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893): Παραλλαγές ροκοκό, έργο 33 
Γκούσταβ Μάλερ (1860-1911): Συμφωνία αρ.1 σε ρε μείζονα



‘PlayS, διαβάζοντας Σάμουελ Μπέκετ’
Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, ώρα 20:30
Βασιλικό Θέατρο

Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Ηλεκτρική κιθάρα: Yaron Deutsch 
Βαρύτονο σαξόφωνο: Patrick Stadler 
Ακορντεόν: Krassimir Sterev

Πρόγραμμα:
Μιχάλης Λαπιδάκης (1960-): PlayS (2016), για ακορντεόν, ηλεκτρική κιθάρα, βαρύτονο σαξόφωνο, συμφωνική ορχήστρα και ηλεκτρονικά 

Με την υποστήριξη της Ernst von Siemens Musikstiftung και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου



‘Ευλάβεια, ραψωδίες, μύθοι και φολκλόρ’ 
Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, ώρα 20:30
Βασιλικό Θέατρο

Διεύθυνση ορχήστρας: Δημήτριος Σπούρας
Πιάνο: Λόλα Τότσιου

Πρόγραμμα:
Σάμουελ Μπάρμπερ: Αντάτζιο για έγχορδα, έργο 11 
Άλφρεντ Σνίτκε (1934-1998): Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων
Φραντς Λιστ (1811-1886): Ουγγρική Ραψωδία αρ. 2 σε ρε ελάσσονα
Μπέντριχ Σμέτανα: Σάρκα και Μολδάβας από το έργο ‘Η πατρίδα μου’





Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης 10 €
Μειωμένο 5 €

Ισχύει έκπτωση 20% στους κατόχους της IANOS CLUB CARD


Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.


Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-18:30 την εκπομπή της Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία’ με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα











PAGE  


ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ   
ΤΗΛ. 2310 – 257 900  FAX: 2310 – 252 035  e-mail: info@tsso.gr
  HYPERLINK "http://www.tsso.gr" www.tsso.gr  Facebook:  HYPERLINK "http://www.facebook.com/thessalonikistatesymphonyorchestra" www.facebook.com/thessalonikistatesymphonyorchestra


No comments:

Post a Comment