Tuesday, October 25, 2016

Ακροάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δημιουργικό πάθος και υψηλές επιδόσεις
στο διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων

Έντονος συναγωνισμός και υψηλές επιδόσεις κυριάρχησαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τη στελέχωση την Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
Στη δοκιμασία συμμετείχαν 33 νέοι μουσικοί, ηλικίας 16 έως 24 ετών, από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη, την Κοζάνη, τη Λάρισα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, οι οποίοι διακρίθηκαν για το πάθος και το δυναμισμό τους κατά την εκτέλεση συνθέσεων για έγχορδα, πνευστά και κρουστά όργανα συμφωνικής ορχήστρας.
Οι ακροάσεις διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του ΟΜΜΘ σε δύο φάσεις, την  προκριματική και την τελική. Στην προκριματική φάση, η οποία έγινε στις 22 Οκτωβρίου, συμμετείχαν όλοι οι υποψήφιοι, ενώ στην τελική φάση, η οποία έλαβε χώρα, στις 23 Οκτωβρίου, προκρίθηκαν 16 άτομα. 
Την ευθύνη του πανελλήνιου διαγωνισμού είχε η EUYO (European Union Youth Orchestra), η οποία ταυτοχρόνως διοργανώνει ακροάσεις και στα άλλα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιλέξει τους καλύτερους νέους μουσικούς.    
Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από εκπροσώπους της EUYO και καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς. Τα ονόματα των τελικών επιτυχόντων για όλες τις χώρες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις περιοδείες της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά τον κόσμο κατά το επόμενο έτος, πρόκειται να ανακοινωθούν στις αρχές του 2017. 
Η μεγαλύτερη μουσική οικογένεια
Σημειώνεται ότι η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης (EUYO) είναι η μεγαλύτερη μουσική οικογένεια της Ευρώπης. Θεωρείται μοναδική, καθώς σ΄ αυτήν λαμβάνουν μέρος οι πιο ταλαντούχοι νέοι μουσικοί της Γηραιάς Ηπείρου υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων. 

Η EUYO ιδρύθηκε το 1976 και η Ελλάδα συμμετέχει σ΄ αυτήν από το 1981. Έως σήμερα περισσότεροι από 70 νέοι μουσικοί έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην εν λόγω ορχήστρα, ενώ περισσότερα από 850 άτομα έχουν λάβει μέρος στις ακροάσεις, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη νέα γενιά καταξιωμένων επαγγελματιών μουσικών της Ελλάδας.

No comments:

Post a Comment