Friday, October 28, 2016

Βραβείο Κοινού για το «Ουζερί Τσιτσάνης» στο Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του «δικού μας» Γιώργου Σκαμπαρδώνη


Με το Βραβείο Κοινού «έφυγε» από το 13o Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο η ταινία του Μανούσου Μανουσάκη «Ουζερί Τσιτσάνης», που συνεχίζει το φεστιβαλικό ταξίδι της σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής.
Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο (SanFrancisco Greek Film Festival) αποτελεί το παλαιότερο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Αμερική (παρόμοια πραγματοποιούνται σε Λος Άντζελες, Σικάγο, και Νέα Υόρκη) και φέτος πραγματοποιήθηκε για 13η συνεχόμενη χρονιά, από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου. Στις επτά ημέρες του προγράμματός του προβλήθηκαν οκτώ ταινίες μεγάλου μήκους, που υπογράφουν Έλληνες και Κύπριοι δημιουργοί, όπως ο «Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη, το «Smac» του Ηλία Δημητρίου, το «Τετάρτη 4:45» του Αλέξη Αλεξίου, το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το «Chevalier» της Αθηνάς Τσαγγάρη, το «Invisible» του Δημήτρη Αθανίτη, το «Exotica-Erotica» της Ευαγγελίας Κρανιώτη κ.ά.
Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, προβλήθηκε με αγγλικούς υπότιτλους στο κινηματογράφο του Σαν Φρανσίσκο το φιλμ «Ουζερί Τσιτσάνης» και ύστερα από ψηφοφορία, οι θεατές απένειμαν το Βραβείο Κοινού, που είναι και το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης. Ο Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος ήταν παρών στην προβολή, παρέλαβε το βραβείο και το αφιέρωσε σε όλους όσους συμμετείχαν στην ταινία.
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη του 1942 και επικεντρώνεται στον απαγορευμένο έρωτα ενός Χριστιανού και μίας Εβραίας. Το παράνομο ζευγάρι βρίσκει καταφύγιο στο ιστορικό «Ουζερί Τσιτσάνης». Εκεί, ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά χρόνια του και συνθέτει τα πιο γνωστά τραγούδια του, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική «Συννεφιασμένη Κυριακή».
Στην ταινία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, Γιάννης Στάνκογλου, Βασιλική Τρουφάκου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και Λάκης Κομνηνός. Το soundtrack της ταινίας υπογράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης και περιλαμβάνει ενορχηστρώσεις παλιών εκτελέσεων τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη.

No comments:

Post a Comment