Άγιο Όρος. Μία αυτοδιοίκητη μοναστική πολιτεία με τεράστια ιστορία που υπερβαίνει τα 1.000 χρόνια. Απολαύστε μια πτήση πάνω από την «πύλη» του Αγίου Όρους, την Ουρανούπολη, το σημείο όπου συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο για να επισκεφθούν τη χερσόνησο του Άθω. Είναι ο τελευταίος κοσμικός τόπος στον οποίο φθάνει ο επισκέπτης που σκοπεύει να επισκεφθεί τη μοναστική πολιτεία. Καθημερινά από το μικρό λιμάνι στη σκιά του Πύργου ξεκινούν τα καράβια στα οποία επιβιβάζονται οι προσκυνητές (αφού προηγουμένως εφοδιαστούν από το «γραφείο προσκυνητών» τη σχετική άδεια) για να φθάσουν στο επίνειο του Αγίου Όρους, τη Δάφνη.
Η Ουρανούπολη ιδρύθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Μικρά Ασία στη θέση που βρισκόταν η αρχαία Ουρανούπολη, την οποία έχτισε το 315 π.Χ ο Αλέξαρχος, αδερφός του Κάσσανδρου. Το όνομά της άλλαξε κατά καιρούς, ενώ παλαιότερα λεγόταν και Προσφόριον, από τον ομώνυμο Πύργο που δεσπόζει στην πόλη. Το όνομα «Ουρανούπολη» το πήρε από νομίσματα που βρέθηκαν στην γύρω περιοχή με την μορφή της ουράνιας θεάς Αφροδίτης και έγραφαν «Ουράνιας Πόλεως» και «Ουρανίδων Πόλεως». Ο Πύργος που δεσπόζει επιβλητικά μπροστά στο μικρό λιμανάκι της χτίστηκε το 1344 από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου και από τότε αποτελεί ορόσημο της Ουρανούπολης.
Το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης, καθώς πλησιάζει από μακριά προς την Ουρανούπολη, είναι ο γραφικός πύργος του Προσφορίου, δίπλα στο κύμα. Κτισμένος σε καίριο σημείο εποπτεύει τον περιβάλλοντα χώρο, τα αθωνίτικα βουνά, τη θάλασσα και τα νησάκια απέναντι.
Ο πύργος ανήκε ήδη από το 1018 μ.Χ. στο μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, που λεγόταν Προσφόριον. Στην ανατολική πλευρά και κολλητά στον πύργο βρίσκεται ο μπαρμπακάς, δηλαδή ο οχυρός του περίβολος που ανήκει στην εποχή της πρώιμης Τουρκοκρατίας. Στη βορειοδυτική του πλευρά είναι ο αρσανάς του πύργου, που χτίστηκε στο 1865. Εκεί υπήρχε και αποβάθρα, η οποία καταστράφηκε. Στον ημιυπόγειο χώρο του αρσανά φυλασσόταν η λέμβος του μετοχίου, ενώ στο ημιανώγειο υπήρχαν αποθήκες. Ο επάνω όροφος κατοικούνταν.
Το κάτω μέρος του πύργου ανήκει στη βυζαντινή περίοδο και συγκεκριμένα στον 11ο – 12ο αιώνα. Οι δύο τελευταίοι όροφοι χρονολογούνται στη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Υπήρχε και ένας ακόμη όροφος, που καταστράφηκε.
Το ξύλινο εσωτερικό του πύργου και η στέγη του κατασκευάστηκαν στο 19ο αιώνα. Υπήρχαν και άλλα κτίρια – αποθήκες, αχυρώνες, ελαιουργείο, πηγάδια – αλλά σήμερα σώζεται μόνο το χαλκαδιό και το κολληγάδικο, που βρίσκεται λίγο μακρύτερα.
Το 1924, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, στους χώρους του μετοχίου Προσφόρι εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και ίδρυσαν την Ουρανούπολη. Συν τω χρόνω οικοδομήθηκαν κατοικίες και με μεγάλες δυσκολίες έγινε η ένταξή τους στον τόπο.
Απολαύστε την πτήση στο μαγευτικό βίντεο.