Saturday, October 29, 2016


ΒΙΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Για πρώτη φορά στο νησί  ξεκινά τη λειτουργία της η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στο πνευματικό κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος. Σε μια προσπάθεια ανάπτυξης του πολιτισμού και της κουλτούρας του τόπου μας, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής δίνει το δικό της στίγμα βασιζόμενη στα παιδιά δημιουργώντας παιδικά τμήματα εκμάθησης της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, διδασκαλίας παραδοσιακών μουσικών οργάνων καθώς και χορωδιακά τμήματα.
Αναλυτικά, για τους ενήλικες και τα παιδιά μεγάλης ηλικίας θα λειτουργήσουν δύο κατευθύνσεις.
1) Η κατεύθυνση πρακτικού Ιεροψάλτη με σκοπό την εκμάθηση της ψαλτικής τέχνης μέσα από πρακτικό τρόπο ώστε να καλυφθούν άμεσα κενά στις ενορίες.
2)  Μια κατεύθυνση με αυστηρό προσανατολισμό με την εκμάθηση βυζαντινής μουσικής και την διδασκαλία υμνολογίας, τυπικού και στοιχεία ανατολικής μουσικής (μακάμ) με σκοπό την απόκτηση πτυχίου και διπλώματος αναγνωρισμένο από το κράτος.
Η διδασκαλία ορίζεται σε 3 ώρες, 2 ώρες μαθήματος και 1 ώρα χορωδίας, την εβδομάδα σε ομάδες 2-3 ατόμων βάσει επιπέδου.
2

Ειδικά, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής αναλογιζόμενη την αξία της δύναμης της παιδικής ηλικίας δίνει ιδιαίτερο βάρος στη δημιουργία τμημάτων προπαιδικής και παιδικής διδασκαλίας της μουσικής.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργείται το τμήμα Βυζαντινής Μουσικής Προπαιδείας με σκοπό την απασχόληση των νεαρών μας μουσικών με στοιχεία της παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής. Στην ουσία πρόκειται για μουσικά παιχνίδια που πραγματοποιούνται για τις μικρές ηλικίες στα ωδεία και τις μουσικές σχολές σε όλη τη χώρα με τη διαφορά την αποκλειστική χρήση παραδοσιακών τραγουδιών από τη μουσική της Λήμνου και του ευρύτερου ελληνικού χώρου.
Το τμήμα βυζαντινής μουσικής προπαιδείας απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-7 ετών δημιουργώντας αντίστοιχα μια παιδική χορωδία παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής ενώ η απασχόληση των παιδιών θα είναι 2 ώρες την εβδομάδα.
Διδάσκων και διευθυντής της Σχολής είναι ο διπλωματούχος κ. Παντελής Ζαφείρης, εκπαιδευτικός μουσικής και εθνομουσικολόγος, Υποψήφιος διδάκτωρ Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξειδικευμένος σε θέματα μουσικής παιδαγωγικής και διδακτικής της παραδοσιακής μουσικής με πολύχρονη εμπειρία στη Βυζαντινή Μουσική και Ψαλτική στα αναλόγια της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ
Οποιαδήποτε πληροφορία καθώς και οι εγγραφές γίνονται από 1 – 20 Οκτωβρίου 2016 στο τηλέφωνο 6947926328 και στο emailzafirismusic@yahoo.gr.

No comments:

Post a Comment