ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Tuesday, October 25, 2016


Ο Έλληνας που δίδαξε

 τον Αϊνστάιν

Ο Έλληνας που δίδαξε τον Αϊνστάιν

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, είναι πολύ κοντά σε μια τεράστια ανακάλυψη. Θα αλλάξει το κόσμο, που ξέρουμε, για πάντα.
Και όμως αυτό το τεράστιο μυαλό, για να συντάξει τη θεωρία της σχετικότητας χρειάστηκε τη βοήθεια ένος Έλληνα. Ενός σπουδαίου επιστήμονα, αναγνωρισμένο από τη παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, με ήθος και ακεραιότητα.
Το όνομα αυτού, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής. Ίσως το λαμπρότερο μυαλό που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Γεννημένος στη Νέα Βύσσα, του νομού Έβρου, όπου το άγαλμά του κοσμεί την πλατεία του χωριού, ως μικρή ένδειξη αναγνώρισης, σε αυτόν το σπουδαίο άνθρωπο.
Απο μικρός, φαινόταν η κλίση του στα γράμματα, σε ηλικία μόλις 16 ετών κερδίζει το πανεθνικό διαγωνισμό μαθηματικών του Βελγίου. Τα ξένα πανεπιστήμια τον προσέχουν για πρώτη φορά.
Τον κερδίζει η στρατιωτική σχολή του Βελγίου, όμως οι δυνατότητες του ξεπερνούν τη σχολή του. Αλληλογραφεί με τους σπουδαιότερους επιστήμονες, της εποχής του, παρουσιάζει σε επιστημονικά περιοδικά, νέες μαθηματικές θεωρίες. Δεν διστάζει να αμφισβητήσει παλία αξιώματα. Αυτός είναι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, ένας αεικίνητος και φιλόδοξος επιστήμονας. Η παγκόσμια κοινότητα τον αναγνωρίζει ως διάνοια, ασχολείται με την τηλεπικοινωνία, αν σήμερα έχουμε κινητή τηλεφωνία, το χρωστάμε εν μέρει στον Καραθεοδωρή.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον φέρνει στην Ελλάδα, γνήσιος πατριώτης δέχεται τη πρόσκληση, σώζει χιλιάδες Έλληνες από την ελονοσία που θερίζει εκείνη την εποχή. Όμως ο πόλεμος του χαλάει τα σχέδια. Φέυγει για το εξωτερικό, στη Γερμανία. Η ναζιστική Γερμανία δεν τολμάει να τον πειράξει, όταν κάνει λευκή απεργία, διαμαρτυρόμενος, όλος ο επιστημονικός κόσμος, τον προστατεύει. Μια άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία, είναι όταν Αϊνστάιν ζήτησε τη βοήθεια του, προκειμένου να ολοκληρώσει τη θεωρία της σχετικότητας. Το έκανε με τρόπο απλό, και ο Αϊνστάιν τον μνημόνευε μέχρι να πεθάνει.
Απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών, μέχρι και το τέλος, μελετούσε την αγαπημένη του επιστήμη, τα μαθηματικά.

No comments:

Post a Comment