Monday, October 24, 2016

Τζόαν Φοντέιν 
1917 – 2013

 
Αγγλοαμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, βραβευμένη με Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ Υποψίες (1941).
Η Τζόαν Ντε Μποβουάρ Ντε Χάβιλαντ, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στο Τόκιο στις 22 Οκτωβρίου του 1917 από Βρετανούς γονείς, τον καθηγητή Νομικής Γουόλτερ Ντε Χάβιλαντ και την ηθοποιό Λίλιαν Ριζ. Οι γονείς της χώρισαν, όταν ήταν δύο χρονών και η Τζόαν με τη μητέρα και τη μεγάλη αδελφή της Ολίβια μετακόμισε στην πόλη Σαρατόγκα της Καλιφόρνιας.
Η αντιπαλότητα με την αδελφή της υπήρχε από μικρή ηλικία και μεγάλωσε από τη στιγμή που αποφάσισαν και οι δύο να γίνουν ηθοποιοί, τόσο ώστε να ζουν αποξενωμένες από το 1975. «Παντρεύτηκα πρώτη, κέρδισα Όσκαρ πριν από την Ολίβια και εάν πεθάνω πρώτη (που συνέβη), αυτή θα γίνει κίτρινη, επειδή την ξανακέρδισα» συνόψισε με το ιδιότυπο βρετανικό χιούμορ σε συνέντευξή της του 1978 την ταραγμένη σχέση με την αδελφή της. Η Τζόαν για να διαφοροποιηθεί από την Ολίβια διάλεξε ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο το επώνυμο του πατριού της Τζορτζ Φοντέιν.
Η πρώτη της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη χρονολογείται από το 1935, αλλά η τύχη της χαμογέλασε το 1940, όταν ο μεγαλοπαραγωγός του Χόλιγουντ Ντέιβιντ Σέλζνικ την επέλεξε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ Ρεβέκκα, που ήταν μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομότιτλου μυθιστορήματος της Δάφνης Ντι Μοριέ. Εκείνη τη χρονιά προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού, αλλά το έχασε από την Τζίντζερ Ρότζερς.
Η επόμενη χρονιά τη βρήκε ξανά υποψήφια για Όσκαρ, αυτή τη φορά είχε όμως αντίπαλο την αδελφή της Ολίβια ντε Χάβιλαντ, που ήταν υποψήφια με την ταινία Αύριο δε θα ξημερώσει. Η Φοντέιν κέρδισε το πολυπόθητο αγαλματάκι για το ψυχολογικό θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ Υποψίες υπερισχύοντας της αδελφής της.
Η Φοντέιν είχε άλλη μία υποψηφιότητα για Όσκαρ το 1943 για το ρομαντικό δράμα του Έντμουντ Γκούλντινγκ Πεθαίνω από Αγάπη. Μέχρι το 1966, οπότε αποσύρθηκε από τη μεγάλη οθόνη, είχε την τύχη να δουλέψει με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως τον Μπίλι Γουάιλντερ, τον Μαξ Οφίλς, τον Φριτς Λανγκ και τον Ρόμπερτ Ρόσεν. Τα χρόνια που ακολούθησαν εμφανιζόταν σποραδικά σε τηλεοπτικές παραγωγές.
Η Τζόαν Φοντέιν είχε παντρευτεί 4 φορές και είχε 2 παιδιά (το ένα υιοθετημένο). Πέθανε σε βαθειά γηρατειά στις 15 Δεκεμβρίου του 2013.

No comments:

Post a Comment