ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Thursday, October 27, 2016

ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΟΙΚΙΟ 25 ΕΚ.ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΑΝΑΛΙ

Ετήσιο ενοίκιο, για το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, ύψους τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ευρώ θα προβλέπει η νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή απόφαση-καταπέλτη του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ, το πρωί της Πέμπτης, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιτρέψει τη λειτουργία όχι μόνον των σταθμών που εκπέμπουν τώρα, αλλά και των δύο νέων καναλιών (Μαρινάκη, Σαββίδη) που αδειοδοτήθηκαν από τον διαγωνισμό που κατέπεσε.
25 εκατ. ευρώ από όλα τα κανάλια
Το ποσό των 25 εκατ. προκύπτει από το συνολικό ποσό που «διασφάλισε» το κράτος από τη δημοπρασία των αδειών (255 εκατ. ευρώ) επιμερισμένο στα 10 χρόνια που ήταν η προβλεπόμενη διάρκεια κάθε άδειας, όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας στην ΕΡΤ. Οπως ανέφερε κ. Παππάς, το εν λόγω τίμημα θα περιγράφεται στον νέο νόμο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και θα επιμεριστεί στο σύνολο των σταθμών που θα εκπέμπουν τηλεοπτικό σήμα.
Μάλιστα, έσπευσε να σημειώσει ότι ακόμη και οι υπερθεματιστές που είχαν λάβει άδεια αλλά δεν εκπέμπουν (όμιλοι Μαρινάκη και Σαββίδη) θα μπορούν, εφόσον τηρήσουν τους όρους της νέας νομοθεσίας και καταβάλουν το τίμημα, να εκπέμψουν κανονικά, καθώς, όπως ανέφερε, το «νομικό καθεστώς είναι ίδιο με τα κανάλια που ήδη εκπέμπουν». Συγκεκριμένα, είπε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε το όποιο νέο κανάλι έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Μπορούν να κοιτάξουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε, να καταβάλουν το τίμημα και να εκπέμψουν. Τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών».
Οσον αφορά στις προϋποθέσεις, είπε ότι είναι ο αριθμός των εργαζομένων τους οποίους προσδιόρισε στους 400 και παρέπεμψε στις προϋποθέσεις του νόμου Παππά για κτιριακές υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και πρόγραμμα.
Ποια κανάλια μπορούν να εκπέμπουν
Εφόσον τα όσα ανέφερε ο κ. Παππάς γίνουν νόμος, τότε δεν αποκλείεται ο αριθμός των λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν πανελλαδικά να αυξηθεί, υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο των τεσσάρων καναλιών που είχε θέσει η κυβέρνηση. Ηδη εκπέμπουν οι ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 -που έλαβαν ούτως ή άλλως και άδειες από τον διαγωνισμό που κατέπεσε- Star, Mega, Alpha, Epsilon) ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον το επιλέξουν, να βγουν στον αέρα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί συμφερόντων Μαρινάκη και Σαββίδη. Ανάλογα, συνεπώς, με τις εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό των καναλιών, θα οριστεί και ένα ετήσιο ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν και το οποίο αθροιστικά δεν θα υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια.
Nέα παρέμβαση Παππά: Δεν υπάρχει κλειστό κλαμπ καναλιών
Σαφής ότι «δεν υπάρχει κλειστό κλαμπ» για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών από εδώ και στο εξής εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με νέα συνέντευξή του.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Παππάς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κλειστό κλαμπ. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα για ανθρώπους που δεν συμμετείχαν (σ.σ.: στον διαγωνισμό) να εξασφαλίσουν άδεια» και στο σημείο αυτό τόνισε πως «θα βάλουμε προϋποθέσεις και όποιος τις καλύπτει. Δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο να περιορίσουμε τον αριθμό».
Με κατεπείγον ο νέος νόμος
Ερωτηθείς πότε θα ψηφιστεί ο νέος νόμος, ο κ. Παππάς αποκάλυψε πως θα έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος, δηλαδή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «εμείς λέμε τίμημα και προϋποθέσεις και περιμένουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη», και σημείωσε: «Υποχρεούται η ΝΔ να προστρέξει για να βρεθεί συναίνεση στο ΕΣΡ, ευχόμαστε και πιστεύουμε το τίμημα για το Δημόσιο να είναι αρκούντως υψηλό και κυρίως εμείς δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ουδείς θα μπορέσει να συνεχίσει δωρεάν».
Το «χαστούκι» από το ΣτΕ
Βαρύ πολιτικό πλήγμα αποτέλεσε για την κυβέρνηση η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που με πλειοψηφία 14-11 έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο, χωρίς να δοθεί προθεσμία στο ΕΣΡ για να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.
Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο νόμος ακυρώνεται και όλη η διαδικασία που έχει γίνει μέχρι τώρα «κατεδαφίζεται» και δεν υπάρχει δυνατότητα διορθωσής της. Οι δικαστές έδωσαν ξεκάθαρη λύση στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, κρίνοντας -όπως όλα δείχνουν, αφού το σκεπτικό δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί- ότι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ προσκρούει στη συνταγματική επιταγή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με την οποία ανακηρύχθηκαν οι 4 υπερθεματιστές. 
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το ΕΣΡ ήταν το μόνο αρμόδιο για να διοργανώσει τον διαγωνισμό και ότι κακώς έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, του Νίκου Παππά. Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα, σαν να μην έχει γίνει διαγωνισμός και το ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί θα είναι εκείνο που θα αναλάβει τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Η απόφαση βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με συνέπειες που δεν είναι ακόμη εύκολο και δυνατό να προσδιοριστούν.

No comments:

Post a Comment