Tuesday, September 13, 2016

SHMERA-13 SEPTEMBRIOY

   81: πεθαίνει ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τίτος, σε ηλικία 42 ετών. 

   1692: πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών, ο Γάλλος Μισέλ ντε Μοντένι (Μοντένιος), πατέρας του δοκιμίου. 

   1759: οι ’Aγγλοι νικούν τους Γάλλους κοντά στο Κεμπέκ κατά τη διάρκεια του επταετούς γαλλοβρετανικού πολέμου. 

   1788: η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ. 

   1898: ο Χάνιμπαλ Γκούντγουιν πατεντάρει το φωτογραφικό φιλμ. 

   1899: σκοτώνεται ο Χένρι Μπλις, ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώνεται σε τροχαίο στις ΗΠΑ. 

   1909: "σε συνέλευση των ""Νέων της Αιγύπτου"" στη Γενεύη, διατυπώνεται η απαίτηση για αποχώρηση των Βρετανών από την Αίγυπτο." 

   1913: η ελληνική Κυβέρνηση απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις για την υπογραφή της ειρήνης καθότι, όπως ανακοινώνει στις Μεγάλες Δυνάμεις, με τις προτάσεις της Τουρκίας η Ελλάδα θα μεταβαλλόταν από νικήτρια σε ηττημένη. 

   1916: γεννιέται στη Ν. Ουαλία ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών Ρόαλντ Νταλ. Πέθανε το 1990. 

   1916: ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής ’Aμυνας. Η αρχή του Εθνικού Διχασμού. 

   1922: σημειώνεται η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, 58 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη, στην περιοχή Αλ Αζίζια. 

   1924: "γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Μορίς Ζαρ. Ο βραβευμένος με Γκράμι και Όσκαρ συνθέτης έγραψε μουσική για ταινίες όπως ""Ο Λόρενς της Αραβίας"", ""Δόκτωρ Ζιβάγκο"" και ""Πέρασμα στην Ινδία""." 

   1931: ισχυροί σεισμοί στην Εύβοια προκαλούν πανικό στους κατοίκους και σοβαρές ζημιές σε σπίτια. 

   1940: οι γερμανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ. 

   1942: αρχίζει η πολιορκία του Στάλινγκραντ από τη γερμανική Βέρμαχτ. Η αποτυχία των γερμανικών δυνάμεων να καταλάβουν την πόλη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών, που διήρκεσαν οι μάχες, ανέκοψε την πορεία τους προς τη Μόσχα. 

   1943: ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ εκλέγεται Πρόεδρος της Κίνας. 

   1944: γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Ζακλίν Μπισέ. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως τον Φρανσουά Τριφό, τον Τζον Χιούστον, τον Τζορτζ Κιούκορ και τον Ρομάν Πολάνσκι. 

   1945: γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Ινδοκίνα. 

   1950: μετά την καταψήφιση στη Βουλή της Κυβέρνησης Βενιζέλου-Παπανδρέου, που είναι το επακόλουθο θυελλωδών τριήμερων κοινοβουλευτικών συζητήσεων, σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο, με συνεργασία Λαϊκών και Παπανδρέου. 

   1952: ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή ο εκλογικός νόμος περί πλειοψηφικού. 

   1953: ο Νικίτα Χρουστσόφ γίνεται γενικός γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης. 

   1959: ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται ισόπαλος με τη Μίλαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη με 2-2 (Παπάζογλου, Υφαντής) αλλά στον επαναληπτικό αγώνα θα χάσει με 3-1 για το 5ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση. 

   1959: ο πρώτος πύραυλος, σοβιετικής προέλευσης, φτάνει στο φεγγάρι, όπου τοποθετείται η σημαία της ΕΣΣΔ. Σε δηλώσεις του ο ακαδημαϊκός Λέονιντ Σέντοβ, επιβεβαιώνει ότι η ΕΣΣΔ δεν θα προβάλει εδαφικές αξιώσεις επί της Σελήνης! 

   1961: ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο εκτοξεύεται από το Κέιπ Κανάβεραλ και τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Επιστρέφει εκτελώντας δοκιμαστική πτήση για την πρώτη αμερικανική επανδρωμένη αποστολή. 

   1965: ο μυθικός τρομπετίστας και τραγουδιστής της τζαζ, Λούις Αρμστρονγκ, κερδίζει το βραβείο Γκράμι. 

   1965: οι Μπιτλς κερδίζουν το πρώτο τους βραβείο Γκράμι, ως το καλύτερο συγκρότημα της χρονιάς. 

   1967: γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής του στίβου και χρυσός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα και το Σίνδεϊ Μάικλ Τζόνσον. 

   1969: αντάρτες της Ερυθραίας κάνουν αεροπειρατεία σε αιθιοπικό αεροπλάνο, που μετέφερε 66 επιβάτες. 

   1970: διεξάγεται ο πρώτος Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης. Από τους 126 αθλητές που ξεκινούν, τερματίζουν μόνο οι 55. Νικητής ο Γκάρι Μουρκ με χρόνο 2.31.38. 

   1970: η Αυστραλέζα Μάργκαρετ Κόρτ κατακτά το US Open στο Forest Hills όταν κερδίζει στον τελικό την Ρόζμαρι Κάσαλς σε 3 σετ και γίνεται η δεύτερη τενίστρια, μετά την Μορίν Κόνολι, που κατακτά και τα τέσσερα πρωταθλήματα του Grand Slam. 

   1970: συμφωνία επιτυγχάνεται στην Αθήνα μεταξύ Μακαρίου και ελληνικής Κυβέρνησης για τη γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί στις ενδοκυπριακές συνομιλίες. 

   1971: "καταστέλλεται η ανταρσία στις φυλακές ""’Αττικα"" της Ν. Υόρκης, μετά από συμπλοκές που κόστισαν τη ζωή σε 42 ανθρώπους." 

   1971: ο πρώην βοηθός του Μάο, Λιν Πιάο, στην προσπάθειά του να καταφύγει στην ΕΣΣΔ, μετά από αποτυχημένο πραξικόπημα, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. 

   1972: στις ΗΠΑ, το Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων καταθέτει μήνυση εναντίον του πρώην προέδρου του Συμβουλίου των Δημοκρατικών επειδή δημιουργεί θέμα για το Γουοτεργκέιτ. 

   1973: στη Χιλή, το νέο δικτατορικό καθεστώς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα. 

   1979: στη Γιουγκοσλαβία, τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώνονται και περισσότερα από 100 τραυματίζονται κατά τη σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι. 

   1982: στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Αθήνας, τους δυο μαραθώνιους δρόμους, επί της κλασικής διαδρομής, κερδίζουν ο Ολλανδός Χέραρντ Μεϊμπούρ και η Πορτογαλέζα Ρόζα Μότα. 

   1989: ο τζόκεϊ Πατ Ντέι σπάει το ρεκόρ των περισσότερων νικών σε μια μέρα κερδίζοντας 8 από τις 9 κούρσες στο Arlington Park. Στην 9η τερματίζει δεύτερος. 

   1989: πραγματοποιείται μεγάλη πορεία κατά του απαρτχάιντ στη Ν. Αφρική, με επικεφαλής τον αιδεσιμότατο Ντέσμοντ Τούτου. 

   1990: ο Ουκρανός Αντρέι Τσικατίλο καταδικάζεται για το βιασμό και τη δολοφονία 53 ατόμων. 

   1990: στην Κύπρο, λόγω λειψυδρίας, αποφασίζεται η ποινική δίωξη όσων σπαταλούν νερό. 

   1991: η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ συμφωνούν να διακόψουν τον εφοδιασμό όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Αφγανιστάν. 

   1991: στη Γαλλία, την πρώτη εφαρμογή της γνωρίζει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει βιασμός μεταξύ συζύγων. 

   1993: επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο τελευταίος Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. 

   1993: το Ισραήλ και η PLO υπογράφουν συμφωνία ειρήνης, που δίνει αυτονομία στα παλαιστινιακά εδάφη. Δημοσκόπηση δείχνει ότι το 65% των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης συμφωνεί με την υπογραφή της συμφωνίας. 

   1994: στον Καναδά, το αυτονομιστικό Κόμμα του Κεμπέκ κερδίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ. 

   1995: υπογράφεται στη Νέα Υόρκη η ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την οποία τα Σκόπια θα πρέπει να αλλάξουν τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας και να διευκρινίσουν ότι το σύνταγμά τους δεν υποκρύπτει διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να άρει το εμπάργκο. 

   1996: ο πρόεδρος της IAAF Πρίμο Νεμπιόλο ανακοινώνει την καθιέρωση ειδικής κάρτας ελέγχου για τους 20 καλύτερους αθλητές στίβου ανά αγώνισμα στον κόσμο. Αυτοί θα περνούν από τουλάχιστον 3 εκτός αγώνων ελέγχους ντόπινγκ το χρόνο. Αν η κάρτα τους δεν είναι πλήρης, τότε δεν θα παίρνουν τα χρηματικά έπαθλα σε περίπτωση επιτυχίας τους σε κάποια από τις διοργανώσεις της IAAF. 

   1996: πεθαίνει σε ηλικία 25 ετών ο μουσικός της ραπ Τουπάκ Σακούρ. 

   1996: πραγματοποιείται η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Κώστα Σημίτη και Μιλτιάδη Έβερτ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών. 

   1997: στην Ινδία, κηδεύεται η Μητέρα Τερέζα, παρουσία υψηλών καλεσμένων. 

   1999: 119 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στη Μόσχα 

   1999: η 36χρονη Αμερικανίδα δικηγόρος Βικτόρια Μάρντεν ξεκινάει για να διασχίσει μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό, κωπηλατώντας. Ογδόντα πέντε ημέρες αργότερα γίνεται η πρώτη γυναίκα, που το κατορθώνει. 

   1999: ο Ολυμπιακός χάνει για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια από την ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδος στο ΣΕΦ με 65-74. 

   2000: "ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης, της Ατλάντα και του Σίδνεϊ και χάλκινος της Αθήνας, Πύρρος Δήμας κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου σε άρθρο του περιοδικού ""Τime"" με τίτλο ""Ολοκληρωτική Επίθεση""."

No comments:

Post a Comment