Wednesday, September 14, 2016

ΣΗΜΕΡΑ-14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

   786: ο Χαρούν Αλ Ρασίντ της δυναστείας των Αβασιδών γίνεται Χαλίφης της Βαγδάτης μετά το θάνατο του πατέρα του Χαντί. 

   1321: "πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών στη Ραβένα της Ιταλίας ο Δάντης Αλιγκιέρι, Ιταλός ποιητής, ηθικός φιλόσοφος, πολιτικός θεωρητικός και συγγραφέας της ""Θείας Κωμωδίας""." 

   1741: "ο Γερμανός συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, έπειτα από 23 ημέρες ακατάπαυστης δουλειάς, ολοκληρώνει τον ""Μεσσία"", το κορυφαίο ορατόριο του." 

   1752: "η Βρετανία περνά από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήδη από το 1582. Η μετάβαση αυτή απαιτεί ένα ""χρονικό άλμα"". Έτσι τα ημερολόγια εκείνη την ήμερα ""πήδηξαν"" από τις 2 Σεπτεμβρίου, στις 14 Σεπτεμβρίου." 

   1769: γεννιέται ο Γερμανός φυσιοδίφης και εξερευνητής Αλεξάντερ Φον Χούμπολτ. 

   1812: ο στρατός του Ναπολέοντα μπαίνει στην Μόσχα. Η πολυπόθητη νίκη του Γάλλου στρατάρχη είναι πικρή. Οι εξαντλημένοι στρατιώτες βρίσκουν μια πόλη έρημη από κατοίκους και χωρίς τρόφιμα, η οποία μάλιστα τυλίγεται στις φλόγες τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Τις φωτιές έβαλαν οι ίδιοι οι Ρώσοι αφήνοντας το γαλλικό στρατό στο έλεος του σκληρού ρωσικού χειμώνα. 

   1814: ο δικηγόρος Φράνσις Σκοτ Κι, έχοντας παρακολουθήσει τον 25ωρο βομβαρδισμό του οχυρού ΜακΧένρι της Βαλτιμόρης, από τους Βρετανούς, εμπνέεται τους στίχους του αμερικανικού εθνικού ύμνου. 

   1849: γεννιέται στη Ρωσία ο φυσιολόγος, θεμελιωτής της υλιστικής ψυχολογίας και νομπελίστας Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ. 

   1886: πατεντάρεται η κορδέλα της γραφομηχανής. 

   1891: ο Τζον Χιθ, παίκτης της Wolves, σημειώνει το πρώτο γκολ με πέναλτι στην football league της Αγγλίας εναντίον της Accrington Stanley. 

   1901: πεθαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μακ Κίνλεϊ, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας. Νέος Πρόεδρος ορκίζεται ο Θίοντορ Ρούσβελτ. 

   1910: γερμανικό Ζέπελιν VI παίρνει φωτιά στο Μπάντεν-Μπάντεν. 

   1920: αρχίζει στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος με διαδηλώσεις και συμπλοκές μεταξύ αντιφρονούντων. 

   1921: ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναχωρεί για την Αθήνα, μετά από πολύμηνη παραμονή στη Μικρά Ασία. Η αναχώρησή του κρίνεται αναγκαία, μετά την ολοκλήρωση της υποχώρησης του ελληνικού στρατού από την ανατολική και δυτική όχθη του Σαγγάριου Ποταμού. 

   1923: ο Μιγκέλ Πρίμο δε Ριβέρα γίνεται δικτάτορας της Ισπανίας. 

   1925: αρχίζει στο Παρίσι, στην γκαλερί Πιερ Λεμπ, η πρώτη συλλογική έκθεση σουρεαλιστών ζωγράφων, με έργα των Μαξ Ερνστ, Χουάν Μιρό, Πάμπλο Πικάσο, Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Χανς Αρπ και Μαν Ρέι. 

   1927: "πεθαίνει η Αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, που θεωρείται πρωτοπόρος και ""μητέρα"" του μοντέρνου χορού." 

   1930: το Ναζιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο στις εκλογές στη Γερμανία. 

   1933: η Πολωνία, η Λετονία και η Εσθονία ζητούν από τις ΗΠΑ διετή αναβολή για την καταβολή των χρεών τους. 

   1933: "ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης υπογράφει στην ’Αγκυρα το ελληνοτουρκικό ""Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης', κατά το οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία εγγυώνται αμοιβαία το απαραβίαστο του κοινού συνόρου τους, του ποταμού Έβρου." 

   1935: η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά. 

   1937: γεννιέται στη Γένοβα ο Ιταλός γνωστός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο. Έγινε διάσημος χάρη στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το οποίο σχεδίασε σε συνεργασία με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς. Έχτισε από το αεροδρόμιο της Οσάκα ως τα εργοστάσια της Fiat στο Τορίνο. 

   1939: γερμανικά υποβρύχια βυθίζουν δύο βρετανικά πλοία στον Ατλαντικό, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των συμμαχικών απωλειών στα 19. 

   1939: μετά από πολυετείς πειραματισμούς ο Ρώσος αεροναυπηγός Ιγκόρ Σικόρσκι πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη πτήση με ελικόπτερο, ένα VS-300. 

   1955: ο αγώνας Kidderminster Harriers- Brierley Hill Alliance είναι ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου Αγγλίας που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων. 

   1959: ο ρωσικός πύραυλος Λούνα 2 γίνεται το πρώτο αντικείμενο φτιαγμένο από τον άνθρωπο, που φτάνει στην επιφάνεια του φεγγαριού. Η επιτυχία αυτή δίνει το προβάδισμα στην ΕΣΣΔ έναντι τω ΗΠΑ στη μεγάλη κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος. 

   1960: πεθαίνει, σε ηλικία 52 ετών, ο συγγραφέας Μ. Καραγάτσης. 

   1960: το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα ιδρύουν τον ΟΠΕΚ. 

   1961: αναγγέλλονται οι αρραβώνες της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα Δον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. 

   1963: ντεμπούτο του Τζορτζ Μπεστ στο πρωτάθλημα Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον της Γουέστ Μπρόμιτς ’λμπιον σε ηλικία 17 ετών (γεν. 22/5/1946). Ο Μπεστ θα κάνει 474 εμφανίσεις με την Μάντσεστερ και θα πετύχει 180 γκολ, ενώ με την εθνική ομάδα της Β. Ιρλανδίας 37 εμφανίσεις και 9 γκολ. Με την Γιουνάιτεντ θα αγωνιστεί για τελευταία φορά την 1/1/74 εναντίον της QPR (0-3). 

   1973: οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι, τερματίζουν επίσημα τους βομβαρδισμούς στην Καμπότζη. 

   1973: οι ΗΠΑ σταματούν τη χορήγηση δανείου 3 εκατ. δολαρίων στην Ουγκάντα, όταν ο Ίντι Αμίν επαινεί τον Χίτλερ. 

   1975: "στο ’Αμστερνταμ, άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι προκαλεί σοβαρές ζημιές στον φημισμένο πίνακα του Ρέμπραντ ""Νυχτερινή Περίπολος""." 

   1979: η δωροληψία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σύμφωνα με τροποποίηση του ελληνικού ποινικού δικαίου. 

   1980: με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. 

   1982: η Αμερικανίδα πριγκίπισσα του Μονακό και πρώην ηθοποιός Γκρέις Κέλι υποκύπτει στα τραύματα, που είχε υποστεί σε τροχαίο δυστύχημα την προηγουμένη μέρα. 

   1982: η Καναδέζα Σίντι Νίκολας διασχίζει κολυμπώντας την Μάγχη για 19η φορά. 

   1984: ο Τζο Κίττιγκερ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που περνά μόνος με αερόστατο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

   1986: σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα. Τριάντα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους. 

   1989: ο πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αποφασίζουν την επαναφορά της τουριστικής αστυνομίας. 

   1991: στη Νότια Αφρική, υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και ΙΝΚΑΤΑ, για τον τερματισμό της βίας, καθώς 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από το 1984 έως σήμερα. 

   1992: στην Ινδία, 60 είναι οι νεκροί από την πυρκαγιά, που προκαλείται σε εργοστάσιο βεγγαλικών στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού. 

   1992: το Ιράν διαβεβαιώνει την Τουρκία ότι, θα υποστηρίξει τον αγώνα της κατά των αυτονομιστών Κούρδων. 

   1993: στη Νορβηγία, το Εργατικό Κόμμα εκλέγεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές. 

   1994: σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές εξαιτίας των κρουσμάτων χολέρας, που εμφανίστηκαν στην Αλβανία. 

   1994: στην Τουρκία, η οργάνωση Ντεβ Σολ ζητά την άμεση απελευθέρωση του ηγέτη της Ντουρσούν Καρατάς, που συλλαμβάνεται από τις γαλλικές αρχές και κινδυνεύει να εκδοθεί στην Τουρκία, ειδάλλως απειλεί να επιτεθεί κατά γαλλικών στόχων. 

   1995: στη Γαλλία, ο ΥΠΕΞ Ντε Σαρέτ δηλώνει κατηγορηματικά ότι, η χώρα του δεν προτίθεται να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές στο Νότιο Ειρηνικό. 

   1996: στη Βοσνία, ανοίγουν οι κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες μεταπολεμικές εκλογές στη χώρα. 

   1997: στην Ινδία, αμαξοστοιχία πέφτει σε ποτάμι του κρατιδίου Μάντια Πραντές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άτομα. 

   1999: "ανακοινώνεται, πως το κεντρικό γήπεδο στο οποίο διεξάγονται οι αγώνες του German Open θα ονομάζεται στο εξής γήπεδο ""Στέφι Γκραφ"" προς τιμήν της Γερμανίδας τενίστριας που το είχε κατακτήσει 9 φορές." 

   1999: πεθαίνει στο νοσοκομείο του North Kansas City ο 25χρονος πυγμάχος Ράντι Κάρβερ. Δύο μέρες πριν, υποβλήθηκε σε εγχείρηση στον εγκέφαλο μετά από τραυματισμό στον 11ο γύρο του αγώνα με τον Κάμπαρι Σάλεμ. 

   1999: συγκλονίζεται η Ελλάδα από την αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό Φάλκον στο Βουκουρέστι, όπου σκοτώνονται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, ο 23χρονος γιος του Νίκος, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο εικονολήπτης Παναγιώτης Πούλος, ο μηχανικός Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος. 

   1999: το Κιριμπάτι, το Ναούρου και η Τόγκα γίνονται μέλη των Ηνωμένων Εθνών. 

   2000: ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ αποχωρεί από την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έπειτα από 20ετή θητεία. 

   2001: πεθαίνει, σε ηλικία 70 ετών, ο δημοφιλής τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης. 

   2002: ο Αμερικανός Τιμ Μοντγκόμερι καταρρίπτει το ρεκόρ του Μορίς Γκρίν (9.79, Grand Prix Τσικλητήρεια 1999) στην κούρσα των 100μ με 9.78 στο Παρίσι. 

   2003: "η Σουηδία με δημοψήφισμα λέει ""όχι"" στο ευρώ." 

No comments:

Post a Comment