Tuesday, September 6, 2016

Το νέο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Μέχρι το Δεκέμβριο περιλαμβάνει συνολικά 130 εκδηλώσεις με 66 παραγωγές και συμπαραγωγές

Πολλές συνεργασίες, συμπράξεις, συνέδρια, εργαστήρια και σεμινάρια, εκδηλώσεις λόγου, ομιλίες και διαλέξεις, φιλοξενία φεστιβάλ (ακόμα κι αυτό του κουκλοθέατρου του Κιλκίς που δεν "άντεξε" οικονομικά στην περιφέρεια και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη),  περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του, που παρουσίασε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στους 3,5 μήνες (από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως το τέλος Δεκεμβρίου) διάρκειάς του, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 130 εκδηλώσεις με 66 παραγωγές και συμπαραγωγές ("κλασσικής", τζαζ, ελληνικής, βυζαντινής και χορωδιακής μουσικής, όπερας, γκαλά όπερας κ.ά).
Με τη συμμετοχή 1.100 συντελεστών το νέο πρόγραμμα του ...16χρονου πλέον ΜΜΘ ("ένας 16άρης σε μετάβαση που ενηλικιώνεται μέσα σε ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον, αναζητώντας ταυτότητα στην εποχή της κρίσης, με όλη την αγωνία και τον ριζοσπαστισμό της ηλικίας, αλλά και με επίγνωση του καθοριστικού του ρόλου στη συγκυρία" χαρακτήρισε το ΜΜΘ ο πρόεδρος του Δ.Σ, Νικήτας Μυλόπουλος, στη διάρκεια της σημερινής παρουσίαση του προγράμματος) εξελίσσεται πλέον σ' ένα "στοίχημα που θα δοκιμάσει τις αντοχές του" (όπως έλεγε ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιώργος Εμμανουήλ -Λαζαρίδης.
Οι εκδηλώσεις της νέας περιόδου αρχίζουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου με το Reworks Forum (διαθεματικό φόρουμ, που φιλοξενεί ομιλίες, παρουσιάσεις και προβολές σχετικές με τη σύγχρονη μουσική, την τεχνολογία, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό). Παράλληλα θα δοθούν δύο συναυλίες από τον μυστηριώδη πιανίστα με τη μάσκα αντιλόπης, που ακούει στο όνομα Λάμπερτ (Lampert) και από τον μινιμαλιστή συνθέτη Φεντερίκο Αλμπανέζε (Federico Albanese).
Στη μνήμη της αξέχαστης Ελληνίδας ντίβας Μαρίας Κάλλας είναι αφιερωμένο το γκαλά όπερας που θα δοθεί σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ). Τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει αναλάβει ο Λουκάς Καρυτινός, ενώ σολίστ θα είναι η διάσημη σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου (16 Σεπτεμβρίου).
Για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη η Ορχήστρα Δωματίου της Scala του Μιλάνου από την Ιταλία (Cameristi del Teatro alla Scala). Το φημισμένο ανά τον κόσμο ορχηστρικό σύνολο θα συμπράξει με τη MOYSA, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να παρουσιάσει έργα του Βιβάλντι και του Μπαχ. Μεταξύ των σολίστ συγκαταλέγεται και ο καταξιωμένος Έλληνας βιολοντσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης. Η συναυλία διοργανώνεται σε συνεργασία με το 51o Φεστιβάλ Δημητρίων (4 Οκτωβρίου).
- Παρά τους σημαντικούς οικονομικούς περιορισμούς, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει νέα παραγωγή της διάσημης όπερας "Αΐντα" (Aida) του Τζιουζέπε Βέρντι (Giuseppe Verdi), σε συνεργασία με το 51o Φεστιβάλ Δημητρίων και την εταιρία Skull of Yorick Productions. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Ζαμίρα Πασκέρι (Zamira Pasceri) από την Ιταλία, τη μουσική διεύθυνση ο Ντάριους Μικούλσκι (Dariusz Mikulski) από την Πολωνία και ο Χάρης Ηλιάδης από την Ελλάδα, ενώ τα σκηνικά- κοστούμια ο Αθανάσιος Κολαλάς από την Ελλάδα. Τους βασικούς ρόλους ερμηνεύουν η Σοφία Μητροπούλου, η Κασσάνδρα Δημοπούλου, ο Φίλιππος Μοδινός και ο Αρμάντο Πουκλάβετς (Armando Puklavec). Στην όπερα, η οποία θα έχει ελληνικούς υπέρτιτλους, συμμετέχουν η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης "Μαίρης Κωνσταντινίδου", η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλη της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του ΟΜΜΘ (15, 17 & 19 Οκτωβρίου).
   Στην ενότητα εκδηλώσεων "Ελληνική Μουσική στο Μέγαρο" παρουσιάζονται αφιερώματα στον Νότη Μαυρουδή (17 Σεπτεμβρίου) με τη συμμετοχή του ιδίου του καλλιτέχνη, της Νένας Βενετσάνου, του Γιώργου Τοσικιάν και της χορωδίας ΣυνΩΔΗπόροι. Το δεύτερο αφιέρωμα (30/9 και 1/10) αφορά σε τραγούδια των δεκαετιών 1930-50 με τη συμμετοχή των Γιάννη Μπέζου, Δάφνης Λαμπρόγιαννη και Ανδριάνας Μπάμπαλη και το τρίτο (19/11) στον Μανόλη Μητσιά με τη τον ίδιο και των καλλιτεχνών Σταύρου Σιόλα και Γεωργίας Νταγάκη. 
   -Στο Μέγαρο Μουσικής θα "στεγαστεί" επίσης (2-12 Δεκεμβρίου) ύστερα από 18 χρόνια επιτυχημένης διοργάνωσης στην πόλη του Κιλκίς, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας με τίτλο "ΘεσσPuppet '16", το οποίο διοργανώνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χουάνχο Κοράλες. Έντεκα θίασοι από έξι διαφορετικές χώρες θα παρουσιάσουν σε 39 παραστάσεις θεατρικά έργα δίχως λόγια, με μουσική και κίνηση, με κούκλες και αντικείμενα.
"Όλα αυτά, μέσα σε ένα καθεστώς βαθιάς και πολύπλευρης οικονομικής -και όχι μόνο- κρίσης: το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι εμφανώς υποστελεχωμένο (απασχολούνται σ' αυτό μόλις 40 άτομα ενώ στο αντίστοιχο της Αθήνας 220!) η κρατική επιχορήγηση είναι εξαιρετικά μειωμένη, οι χορηγίες, δυσεύρετες ούτως ή άλλως στη Βόρεια Ελλάδα, γίνονται πλέον σπάνιες" τόνιζε ο κ.Μυλόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως "το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παραμένει ένας οικονομικά υγιής οργανισμός, με τεράστιες δυσκολίες καθημερινά, αλλά με τα πόδια στη γη και το κεφάλι στα σύννεφα".
Όσον αφορά τέλος την πολιτική των εισιτηρίων και στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΟΜΜΘ για αύξηση του κοινού του προσφέρει σχεδόν στο 50% των εκδηλώσεών του εισιτήρια αξίας 10 ευρώ (γενική είσοδος) και 5 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι), ενώ η μέση τιμή του γενικού αντιτίμου έχει υπολογιστεί σε 14,7 ευρώ και(του μειωμένου) στα 7,1 ευρώ, ενώ ακόμη στις πιο ακριβές παραγωγές, όπως αυτές της όπερας και του μπαλέτου, διατίθενται εισιτήρια σε οικονομικές τιμές, από 10 έως 20 ευρώ.

No comments:

Post a Comment