Wednesday, July 6, 2016

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 20 ΕΚ.ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ 'ΜΑΣΟΥΤΗ'

Η «Μασούτης» κερδίζει μερίδια στην αγορά λιανικής. Σε εφαρμογή το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ, με ανακαινίσεις και νέα καταστήματα.
Με το που ήρθε ο Ιούλιος άρχισαν και οι εργασίες ανακαίνισης του Grand Mασούτης στην Καλαμαριά, επί της Καλλίδου 112, μετά την ανακαίνιση των δύο άλλων Grand στη Θεσσαλονίκη, σε Σταυρούπολη και Θέρμη, αλλά και του Grand της Ξάνθης.
Η Μασούτης ΑΕ, η μεγαλύτερη αλυσίδα super markets στη Bόρεια Ελλάδα, με 261 καταστήματα σήμερα στο δίκτυό της, πρόκειται να υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμα που είχε ανακοινώσει για το 2016, ύψους 20 εκατ ευρώ, το οποίο σε μεγάλο μέρος του αφορά ανακαινίσεις καταστημάτων.
Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας, που κερδίζει μερίδια αγοράς (σήμερα έχει το 12%) τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας να δει, όπως και όλες άλλωστε οι εταιρείες του κλάδου, που θα καταλήξει η περιπέτεια της Μαρινόπουλος, μία "περιπέτεια" που έχει συγκλονίσει το χώρο του λιανεμπορίου και μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων- προμηθευτών της Μαρινόπουλος.
Αυτή η περίοδος, είναι περίοδος αναμονής και προσεκτικών βημάτων στην οποία η Μασούτης συνεχίζει την εφαρμογή του δικού της προγράμματος ανάπτυξης, με ανακαινίσεις καταστημάτων και την προσθήκη νέων σημείων πωλήσεων στο δίκτυό της.
Παρότι η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εισοδημάτων πλήττει την κατανάλωση, οι αλλαγές που επέρχονται με τις αναδιατάξεις στο χώρο των μεγάλων της λιανικής, έχουν δώσει σημαντική αύξηση τζίρου στη Μασούτης, που στο τετράμηνο του 2016 κατέγραψε θετική μεταβολή της τάξης του 10% για να διαμορφωθεί στα 258 εκατ., ρυθμός που συνεχίστηκε και στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η εταιρεία, που θα ολοκληρώσει την ανακαίνιση του Grand της Καλαμαριάς ως το τέλος Αυγούστου, προχωρά στα σχέδια για τη δημιουργία νέων καταστημάτων, ακόμη ενός στη Θάσο και από ένα σε Εύβοια, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Αγρίνιο, αλλά και δύο καταστημάτων χονδρικής, ένα στο Βόλο και ένα στο Αγρίνιο.
Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις ανακαίνισης των Grand, έχουν κόστος για κάθε ένα, κοντά στα 2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στο Grand της Καλαμαριάς, λόγω του μεγέθους του καταστήματος, εκτιμάται ότι ο λογαριασμός θα πλησιάσει ίσως και τα 3 εκατομμύρια. Οι εργασίες ανακαίνισης θα αρχίσουν από το κάτω επίπεδο και θα συνεχιστούν στους ισόγειους χώρους, χωρίς να κλείσει το κατάστημα.
Η βορειοελλαδική αλυσίδα συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την αγορά της Αθήνας, στην οποία όμως θα επιχειρήσει κάθοδο εάν και όταν επιτύχει ένα σημαντικό άνοιγμα, με την εξαγορά μίας αλυσίδας μεσαίου μεγέθους.
Στο τέλος του 2015 η Μασούτης είχε κύκλο εργασιών 751,660 εκατ. ευρώ (+1,28%), ΕΒΙΤDA 49,028 εκατ. ευρώ (+17,22%) και κέρδη προ φόρων 27,333 εκατ. ευρώ (+18%).


No comments:

Post a Comment