Friday, June 3, 2016

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΠΑΠΑΓΕΡΜΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ





Με το βραβείο «Δαμασκηνός» των Φίλων του Εβραικού Μουσείου τιμήθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης

Του Φώτη Παπαγερμανού

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. – Τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη τίμησαν το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη οι «Φίλοι του Εβραικού Μουσείου της Ελλάδας» και του απένειμαν το βραβείο «Δαμασκηνός». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο  Hebrew Union College και το Εβραικό Ινστιτούτο Θρησκείας, στο Βίλατζ του Μανχάταν και την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Ραβίνος Μάρτιν Κοέν , ο κ. Μάκης Μάτσας, πρόεδρος του Εβραικού Μουσείου της Ελλάδας, Σόλομων Ασερ, πρόεδρος του Συλλόγου «Αμερικανοί Φίλοι του Εβραικού Μουσείου», η πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη κ. Αικατερίνη Μπούρα, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος της Ελλάδας κ. Μάνος Κουμπαράκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, η πρόεδρος της Ατλάντικ Μπάνκ κ. Νάνσυ Παπανικολάου και πλήθος κόσμου. Μάλιστα, ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν και Ελληνες Εβραίοι που γλύτωσαν την σύλληψη και την προωθησή τους στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
Συγκινητική ήταν η παρουσίαση της δράσης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Δαμασκηνού ο οποίος συνέβαλε στη διάσωση μεγάλου αριθμού Εβραίων με κίνδυνο της ζωής του, στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ταυτόχρονα η αναφορά στο έργο και τις πρωτουβουλίες του κ. Μπουτάρη για την δημιουργία μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη και την δημιουργία μόνιμου εκπαιδευτικού κέντρου, έδωσε την ευκαιρία στους παρισταμένους να γνωρίσουν το ρόλο του δημάρχου της Θεσσαλονίκης στην  υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και τον αλληλοσεβασμό των θρησκειών στην Ελλάδα. 
Ενα μεγάλο σύνθημα «Ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε» ήταν αναρτημένο σε μια μεγάλη οθόνη καθόλη την διάρκεια της βράβευσης, ενώ για μια ακόμη φορά ο κ. Μπουτάρης αναρωτήθηκε γιατί τον βραβεύουν αφού δεν έκανε τίποτα περισσότερο απο ότι του υπαγόρευε η συνείδηση και από ότι έπρεπε να κάνουν εδώ και καιρό οι Ελληνικές αρχές. «Ηταν», επεσήμανε, «μια υποχρέωση για τις μελλοντικές γενιές».  
Σύμφωνα με τους περιηγητές της εποχής αλλά και τους συγγραφείς της Εβραικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης η πόλη αυτή θεωρούνταν ως η Ϊερουσαλήμ των Βαλκανίων». 
Οι καινοτομίες δε, του δημάρχου Μπουτάρη είχαν ανάμεσα στους άλλους σκοπούς και την προσπάθεια να αναδείξουν την Εβραική κληρονομιά της πόλης. «Η πόλη ντρέπεται»...είχε πει το 2014 ο δημαρχος και αναφερόταν στο γεγονός ότι μέχρι τότε δεν είχε γίνει καμιά αναφορά στην παρουσία των Εβραίων στην Θεσσαλονίκη και την πολιτιστική τους συμβολή στην πρόοδο και ανάπτυξη της πόλης. Αλλά ούτε είχε αναφερθεί και το γεγονός ότι δεν υπήρχε μέχρι τότε δεν υπήρχε ούτε ενα μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και δεν έγινε καμιά προσπάθεια για να αναδειχθεί η συμβολή του εβραικού στοιχείου της πόλης. Πάνω από 56 χιλιάδες άτομα εβραικής καταγωγής εξαφανίστηκαν από την Θεσσαλονίκη και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
Στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της τελετής ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κούτρας επεσήμανε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή του στην εκδήλωση και τόνισε ότι είναι καθήκον μας να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε αυτά που συνέβησαν σε βάρος των Εραίων πουκατοικούσαν στην Ελλάδα και με τον τρόπο αυτό οι θηριωδίες των Γερμανών δεν θα επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον.
Μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της εκδίωξης των εβραίων της Θεσσαλονίκης έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ο οποίος και έζησε τα γεγονότα της κατοχής και είδε απο κοντά τις θηριωδίες των Γερμανών. Στο σπίτι μας. Τόνισε, έμενε π΄ντα στοιν πρώτο όροφο μια εβραική οικογένεια και μετά τον διωγμό τους η μητέρα μου βρήκε και φύλαξε πολλά κειμήλια της οικογένειας αυτής.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην εποχή που ήταν στο δημοτικό σχολείο και αργότερα στο γυμνάσιο και όλοι γνώριζαν το σπίτι της πικογένειας Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη. Που να φανταστώ, είπε, ότι θα ξαναβρισκόμασταν εδώ. Η Θεσσαλονίκη τότε είπε, ήταν ενα κοσμοπολίτικο κέντρο.  Η πόλη αυτή, τόνισε, είναι μέχρι σήμερα μια σημαντική πόλη. Είμαι περήφανος, κατέληξε που, στο πρόσωπο του δημάρχου της, βραβεύεται η Θεσσαλονίκη σήμερα εδώ.
Αναφερόμενος στην βράβευση του κ. Μπουτάρη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής χαρακτήρισε ως άξιο τον κ. Μπουτάρη  μιας τέτοιας υψηλής τιμής. 
Εκ μέρους του Εβραικού Μουσείου της Ελλάδας μίλησε ο πρόεδρος κ. Μάκης Μάτσας χαρακτήρισε τον κ. Μπουτάρη ως διακεκριμένη προσωπικότητα, εναν απο τους ιδρυτές του Μνημείου του Εβραικού Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη και ηγέτη που εμπνέει με το παραδειγμά του.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων του Εβραικού Μουσείου στην Αμερικής» κ. Σόλομων Ασερ ήταν ο εμπευστής της βράβευης του Δηημάρχου Θεσσαλονίκης και ανέφερε ότι χρειάστηκαν να περάσουν 18 μήνες για να βρεθεί η κατάλληλη ημερομηνία και να οριστεί η βράβευση.
Αμέσως μετά την απονομή στην οποία συμμετείχαν όλοι οι παρόντες επίσημοι με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, πήρε τον λόγο ο κ. Μπουτάρης και τόνισε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή για την απονομή του βραβείου, όχι στον ίδιο αλλά στην πόλη που εκπροσωπεί. Δεν έκανα, είπε, τίποτα παραπάνω από ότι έπρεπε. Δηλαδή, μια αναγνώριση του ρόλου των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στην πρόοδο και ανάπτυξη της. 
Ο κ. Μπουτάρης ήταν ο δεύτερος αποδέκτης του βραβείου «Δαμασκηνός που δόθηκε για πρώτη φορά στον συμπατριώτη του και νύν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο το 2007



No comments:

Post a Comment