Friday, October 4, 2013

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ



Μία μικρή ποσότητα από τα αγαπημένα βότανα ή μπαχαρικά αρκεί για να δώσει μοναδικό άρωμα και γεύση στο φαγητό μας, ενώ παράλληλα σε κάποια από αυτά έχουν αποδοθεί αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Επιπλέον πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να συμβάλλουν και στην απώλεια βάρους; Λόγω της δυνατής τους γεύσης βοηθούν στο να περιορίσουμε τις θερμίδες του γεύματός μας, όπως υποδεικνύουν τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη πρόσφατα στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως η προσθήκη μικρής ποσότητας βοτάνων και μπαχαρικών στα λιγότερο γευστικά γεύματα που έχουν μειωμένο θερμιδικό περιεχόμενο (για παράδειγμα όταν περιέχουν λιγότερα λιπαρά) βελτιώνει τη γεύση τους και τα κάνει περισσότερο ελκυστικά.

Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν πως η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών θα μπορούσε να αποτελέσει μία έξυπνη τακτική ώστε οι καταναλωτές να μένουν όσο το δυνατόν πιο πιστοί στις διαιτητικές συστάσεις.

Και αυτό διότι με την προσθήκη μπαχαρικών στα γεύματα θα μπορέσουν να περιορίσουν την περιττή ποσότητα λιπαρών, αλατιού ή/και ζάχαρης στη διατροφή τους, χωρίς όμως να στερούνται σε γεύση.

Παράλληλα, η ευχάριστη γεύση τους μπορεί να κάνει περισσότερο νόστιμα και ελκυστικά τρόφιμα που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν προτιμά να τα καταναλώνει, όπως για παράδειγμα οι διάφορες σαλάτες, ή τα φαγητά που περιέχουν κατά βάση λαχανικά.

No comments:

Post a Comment