Friday, October 18, 2013

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ


Τέσσερις και πλέον μήνες μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι σε αυτήν και καταγγέλλουν για μια ακόμα φορά τις “παράνομες” και “άκυρες” απολύσεις.
Σε ανακοίνωσή τους οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ καταγγέλλουν τον διαχειριστής Γκ. Μάναλη, ότι “ούτε στην καταβολή των χρημάτων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν έχει φροντίσει να έχει τουλάχιστον την επίφαση νομιμότητας” επισημαίνοντας ότι “μέχρι και σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου δεν έχει καταβάλει τα χρήματα των εργαζόμενων της ΕΡΤ, που για την κυβέρνηση θεωρούνται απολυμένοι από την νύχτα «του μαύρου».”
“Η πρακτική αυτή εκτός από προδήλως παράνομη, με συνέπεια να επισφραγίζει την ακυρότητα των «ομαδικών απολύσεων», όπως από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει και δεν τις έχουμε αποδεχτεί, δείχνει και το μέγεθος του εκβιασμού που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων που συνεχίζουν να αγωνίζονται και να διασφαλίζουν την αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση του Ελληνικού λαού, όπως δηλαδή αξίζει σε έναν πραγματικό (και όχι δήθεν) φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης” συνεχίζουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ και καλούν τον Γ. Μάναλη “να συμμορφωθεί τουλάχιστον με τις ελάχιστες απαιτήσεις που απαιτεί η νομιμότητα και να εγκαταλείψει την αυταρχική αντιμετώπιση των εργαζομένων της ΕΡΤ, των οποίων και εξαιτίας του, τα μέλη των οικογενειών τους βρίσκονται σε οικονομική εξαθλίωση.”
Τέλος, επισημαίνουν ότι “σε κάθε περίπτωση οι ποινικές ευθύνες θα αποδοθούν σε κάθε υπεύθυνο από την Δικαιοσύνη στην οποία και θα προσφύγουμε”.
Την ίδια ώρα ο  υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση κατηγορεί όσους εργαζόμενους παραμένουν στο κτίριο της Αγ. Παρασκευής ότι με αυτό τον τρόπο εμποδίζουν την καταβολή αποζημιώσεων στους απολυμένους και την πληρωμή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών. 
Απαντώντας σε ερώτηση 32 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ζητούν να λήξει η κατάληψη του Ραδιομεγάρου, ο Π. Καψής αναφέρει ότι "είναι απολύτως αναγκαίο να γίνουν το συντομότερο όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποδοθεί το κτήριο της Αγίας Παρασκευής στη Δημόσια Τηλεόραση" και ότι "είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση συλλογικά".
Η απάντηση Καψή στους βουλευτές της ΝΔ
 
Απαντώντας στους 32 βουλευτές της ΝΔ, ο Π. Καψής τονίζει ότι «η κατάληψη του κτιρίου της πρώην ΕΡΤ είναι παράνομη, αδικαιολόγητη, και η συνέχισή της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και πρόσθετο κόστος στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης».
 
Υπογραμμίζει πως «σήμερα η κατάληψη δεν έχει το παραμικρό νόημα καθώς από καιρό η EBU διέκοψε την αναμετάδοση του προγράμματος των "απεργών" αναγνωρί­ζοντας ότι η χώρα έχει δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα», ενώ τονίζει πως «σύντομα θα υπογραφεί και μεταβατική συμφωνία με την EBU για την επισημοποίηση της συνεργασίας με τη Δημόσια Τηλεόραση έως ότου λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ».
 
Τονίζει επίσης πως οι προσλήψεις των 1.200 εργαζομένων στη Δημόσια Τηλεόραση κινδυνεύουν να μην πραγματοποιηθούν.
 
Ο υφυπουργός σημειώνει επίσης τα «σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνέχιση της κατάληψης στη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης αυξάνοντας το κόστος της καθώς είναι υποχρεωμένη να συνεργάζεται με ιδιώτες για να καλύψει τις τεχνικές αδυναμίες των εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη», ενώ τονίζει πως «τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν πολλά κρούσματα δολιοφθοράς των κεραιών αναμετάδοσης με αποτέλεσμα επιπλέον κόστος αλλά και στέρηση της δυνατότητας σε πολλούς πολίτες της περιφέρειας να παρακολουθή­σουν το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης».
 
«Η αδυναμία πρόσβασης στο αρχείο της ΕΡΤ έχει σαν συνέπεια το τηλεοπτικό προϊόν που προβάλλεται να είναι κατώτερο των δυνατοτήτων του προσωπικού και ασφαλώς των προσδοκιών του τηλεοπτικού κοινού. Η ύπαρξη δελτίου ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών, όπως και η κάλυψη των μεγάλων αθλητικών γεγονότων, επιτυγχάνεται μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων που πίστεψαν στην ανάγκη ανασυγκρότησης της Δημόσιας Τηλεόρασης και εμμένουν σε αυτήν παρά τις λοιδορίες που υφίστανται από ορισμένα συνδικαλιστικά στελέχη μιας ξεπερασμένης εποχής».
 
Υποστηρίζει ακόμα ότι το πρόγραμμα των απεργών εργαζόμενων της ΕΡΤ είναι "σε πολλές περιπτώσεις παράνομο, χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στα πνευματικά και καλλιτεχνικά δικαιώματα των παραγωγών".

No comments:

Post a Comment