Wednesday, October 2, 2013

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΤΟΙ



Σερβίτσιο τσαγιού και πορσελάνινα πιάτα επιστρέφουν στο Τατόι
Το σερβίτσιο τσαγιού αποτελείται από την τσαγιέρα, τη ζαχαριέρα και τη γαλατιέρα  


Ένα ασημένιο σερβίτσιο τσαγιού και έξι πορσελάνινα πιάτα επιστρέφουν στο Τατόι. Σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Τορίνο, ο Σύλλογος Φίλων του Κτήματος Τατοΐου κατάφερε να αγοράσει τα αντικείμενα, τα οποία βρίσκονταν στο Τατόι την εποχή του Βασιλέως Γεωργίου του Α'.

Το σερβίτσιο τσαγιού αποτελείται από την τσαγιέρα, τη ζαχαριέρα και τη γαλατιέρα και φέρει εγχάρακτο το βασιλικό έμβλημα της βασίλισσας Σοφίας (1870-1932).

Το σερβίτσιο των έξι πορσελάνινων πιάτων φέρει το βασιλικό έμβλημα του βασιλέως Γεωργίου και ζωγραφικό χρυσό φινίρισμα.

Τα αντικείμενα αυτά βρίσκονταν στην κατοχή του βασιλέως Γεωργίου Α' και της οικογένειάς του.

Στη συνέχεια πέρασαν στα χέρια της πριγκίπισσας Ειρήνης (1904-1974), η οποία μετά τον γάμο της με τον δούκα της Αόστης έγινε δούκισσα της Αόστης.

Τα αντικείμενα δημοπρατήθηκαν από τον γιο της και σημερινό κάτοχο του τίτλου του δουκά της Αόστης, Αμεντέο, που ζει μόνιμα στην Ιταλία.

«Είμαστε ιδιαιτέρως συγκινημένοι μιας και είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου συμμετέχει σε διεθνή δημοπρασία και με την ένθερμη υποστήριξη μελών και φίλων κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ποσά και να διεκδικήσει τα αντικείμενα» αναφέρει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η έκθεση των αντικειμένων σε κεντρικό μουσείο των Αθηνών, ενώ στην ίδια έκθεση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ακουαρέλα με θέμα το Τατόι του 1873 που απέκτησε ο Σύλλογος από γνωστό παλαιοπωλείο στην Αθήνα.

No comments:

Post a Comment