Friday, October 4, 2013

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΝΝΑΣ,Ο ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης ανακοινώνει τον θάνατο του Δημητρίου Ζάννα, επίτιμου μέλους της από το 2002, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013.
Ο Δημήτριος Κ. Ζάννας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920. Πατέρας του ήταν ο Κωνσταντίνος Ζάννας, δικηγόρος, γιος του ιατρού Δημητρίου Ζάννα,  Μακεδονομάχου, με καταγωγή από το Λιβάδι Ολύμπου, και μητέρα του η Σοφία Ζάννα, το γένος Νεγρεπόντη.
Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο «Ανατόλια» το 1938. Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, εργάστηκε στο Υπουργείο Συντονισμού.
Η φιλελεύθερη δράση του υπήρξε σπουδαία και για τον λόγο αυτό φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ενώ επί χούντας τού είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Το 1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, διετέλεσε δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Η παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης ήταν δυναμική, καθώς υπήρξε: Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και μέλος του πρώτου ΔΣ της, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης για πολλά χρόνια, μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ, μέλος του ΔΣ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, έφορος του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», πρόεδρος και μέλος του ΔΣ της ΧΑΝΘ, μέλος του ΔΣ της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης, νομικός Σύμβουλος της Mobil Hellas, ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» για πολλά χρόνια, ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος του ΔΣ του  Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και κατόπιν Επίτιμος Πρόεδρός του.
Βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα ως ευπατρίδης και για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Βραβεύτηκε επίσης από το κράτος του Ισραήλ για τη συμβολή του στη διάσωση εβραίων  κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.
Η κηδεία θα γίνει την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 στις 14.30 στον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (Μητρόπολη).
Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου να κατατεθούν δωρεές στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

No comments:

Post a Comment