Sunday, October 13, 2013

ΡΟΔΙ,ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ




Το ρόδι και οι ευεργετικές του ιδιότητες
Μειώνει τις καρδιακές παθήσεις, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και γενικώς θεωρείται μία από τις πιο ευεργετικές τροφές που υπάρχουν στη φύση. Ο λόγος για το ρόδι, το οποίο, σύμφωνα με νέα έρευνα, μπορεί επίσης να αναστρέψει τις επιπτώσεις που έχει στον οργανισμό η κακή διατροφή, χάρη στην ικανότητά του να ενισχύει τις αρτηρίες.

Σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές, το ρόδι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί η κακή διατροφή στις αρτηρίες και ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε χοίρους, επειδή το καρδιαγγειακό τους σύστημα μοιάζει με εκείνο του ανθρώπου, ενώ οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ρόδι συμβάλλει στην υγεία των αιμοφόρων αγγείων και κυρίως των ευαίσθητων τοιχωμάτων τους (ενδοθήλιο).

Οπως εξηγούν στην ανακοίνωσή τους, το ενδοθήλιο είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό επειδή απελευθερώνει ουσίες που ελέγχουν τη συστολή και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ενώ η βλάβη του αποτελεί το πρώτο βήμα για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, η οποία οδηγεί σε καρδιολογικά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Καταλανικού Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Επιστημών και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκή Εταιρίας Καρδιολογίας. Οπως είπε η δρ Lina Badimon, «μια διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες που προέρχονται από ρόδια μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και την επιβράδυνση των δυσλειτουργιών του ενδοθηλίου, οι οποίες ανήκουν στις πρώτες ενδείξεις της αθηροσκλήρωσης και του εγκεφαλικού». Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού ίσως οφείλονται στο ότι τα συστατικά του απορροφώνται από τον οργανισμό πιο γρήγορα και αποτελεσματικά σε σχέση με εκείνα που προέρχονται από άλλες τροφές.

Εξάλλου, άλλη έρευνα έδειξε ότι ο χυμός του ροδιού (ένα ποτήρι την ημέρα) βελτιώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά τουλάχιστον κατά 30% στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις αρτηρίες τους λόγω υψηλής χοληστερόλης. Ο χυμός του ροδιού περιέχει τριπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από ό,τι το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί.

No comments:

Post a Comment