Monday, October 14, 2013

ΡΩΜΑΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 2000 ΧΡΟΝΙΑ



Αφιέρωμα σε ένα αρχαίο μνημείο που όχι μόνο δεν έχει "μουσειακό" χαρακτήρα, αλλά σφύζει και σήμερα από ζωή - 2.000 χρόνια από τη δημιουργία του - δημοσιεύει το BBC. Πρόκειται για ένα ρωμαϊκό λουτρό, σημείο συγκέντρωσης και φιλικής κουβέντας στηνΑλγερία.

Βρίσκεται στην μικρή και σχετικά άγνωστη πόλη Κεντσέλα. Ο ανταποκριτής την επισκέφθηκε για να δει τα ρωμαϊκά λουτρά και εξεπλάγη όταν είδε πως τα αυτά λειτουργούν ακόμη και μάλιστα θυμίζουν κάτι σαν "καφενείο" όπου οι άνδρες μαζεύονται για να συζητήσουν για την πολιτική, το ποδόσφαιροκαι άλλα "καυτά" ζητήματα.

"Οι Ρωμαίοι έχτισαν τα λουτρά πριν τον Χριστό" αναφέρει ένας από τους θαμώνες και άλλος συμπληρώνει - σαν να μιλά για κάτι που έχει ζήσει - ότι υπέστησαν ζημιές σε έναν σεισμό, αλλά τα επισκεύασαν οι Οθωμανοί. Αυτό συνέβη τον 14ο αιώνα, αναφέρουν.

Η συνήθεια του καθημερινού λουτρού παραμένει ζωντανή σε αυτό το σημείο του κόσμου. Η "τεχνολογία" των Ρωμαίων είναι αθάνατη και η φύση συνεχίζει απλόχερα να προσφέρει το νερό, αναφέρει ο ανταποκριτής, που προσθέτει ότι οι συζητήσεις είναι "ειρηνικές" και ίσως προσεκτικές - κατάλοιπο από τον εμφύλιο όπου οι πολίτες έπρεπε να προσέχουν ποιος ακούει αυτά που λένε, καθώς μία απρόσεχτη κουβέντα στοίχιζε ζωές.

Baths at Khenchela


No comments:

Post a Comment