Tuesday, October 20, 2009

ΤΟ SHOWBOAT(1951) ΤΗΣ MGM

Το θεωρούμενο ως “αριστούργημα” του συνθέτη Jerome Kern σε λιμπρέτο του στιχουργού Oscar Hammerstein II βασίστηκε στο μυθιστόρημα “Show Boat” (1926) της Edna Ferber (1885-1968), κόρη ενός γεννημένου στην Ουγγαρία Εβραίου καταστηματάρχη. Το πιο γνωστό άλλο βιβλίο της είναι το “The Giant” (“Ο γίγας”) που έγινε ταινία το 1952 με πρωταγωνιστή τον James Dean.
Show Boat είναι το ποταμόπλοιο “Cotton Blossom” του Μισισιπή με καζίνο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μπαρ, στην περίοδο 1880-1927. Η υπόθεση αναφέρεται στον έρωτα της Magnolia, κόρης του καπετάνιου Andy Hawks με τον χαρτοπαίκτη Gaylord Ravenal. Ερωτεύονται με το “Make Believe”, μετά πηγαίνουν στο Σικάγο (και ακούγεται το “Why do I love you?”), όπου ο Ravenal χάνει όλα τα λεφτά του και χωρίζουν.
Παράλληλα αναπτύσσεται μια δεύτερη ιστορία. Η φίλη της Magnolia, η μιγάς Julie, αφοσιώνεται στον ωραίο τραγουδιστή Steve Baker και τραγουδά “Can’t help lovin’ dat man”.
Οι δοκιμασίες των μαύρων εκφράζονται με το “Ol’ man river” που τραγουδά ο Joe και χορωδία κατοίκων της περιοχής. Το τραγούδι είναι ανάλογο με το φολκλορικό ρωσικό τραγούδι “Song of the Volga boatmen”.
Για πρώτη φορά το έργο παρουσιάστηκε στο θέατρο το 1927 κρατώντας για 572 παραστάσεις. Από τότε δεν σταμάτησε να παίζεται στις ΗΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο.
Από την πρώτη στιγμή οι κριτικοί εντυπωσιάστηκαν από το εξαιρετικό πάντρεμα στίχων και μουσικής, την ενδιαφέρουσα ιστορία και αναγνώρισαν ότι μ’ αυτό το έργο ωρίμασε το μιούζικαλ, αφού είχε μια δόση ρεαλισμού η έως τότε επιφανειακή μουσική κωμωδία και οι οπερέτες (ανάλογο ξενόφερτο είδος) με τη δήθεν ρομαντική υπόθεση.
Το Show Boat αποτέλεσε σταθμό στη ιστορία του μιούζικαλ και αφετηρία για την ανανέωση του είδους.
Ο κινηματογράφος γρήγορα ενδιαφέρθηκε γι’ αυτό το μιούζικαλ. Έγινε ταινία το 1929 –στα πρώτα χρόνια του ομιλούντος κινηματογράφου. Και μετά το 1936 με πρωταγωνιστές: Irene Dunne, Alan Jones (πατέρας του τραγουδιστή Jack Jones), Helen Morgan, Charles Winninger, Paul Robeson (στο ρόλο του Joe).
Το 1951 η MGM με σκηνοθέτη τον George Sidney παρουσίασε την πιο εντυπωσιακή έκδοση με πρωταγωνιστές τους Kathryn Grayson (Magnolia), Ava Gardner (Julie), Howard Keel (Ravenal), Joe E. Brown (Andy Hawks), William Warfield (Joe), Alice Moorehead (Parthy Hawks), Marge Champion – Gower Champion και άλλους πολλούς. Σε ρόλο κομπάρσου ο νεαρός τότε John Phillip Law που τον γνωρίσαμε στη Θεσσαλονίκη –ως διάσημο ηθοποιό- όταν ήρθε καλεσμένος για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
Στην ταινία του 1951 την Ava Gardner ντουμπλάρει στα τραγούδια η Annette Warren, ενώ όταν κυκλοφόρησε η μουσική υπόκρουση σε δίσκους λέγεται ότι ακούγεται μόνο η φωνή της Ava.
Το ζευγάρι Champion ήταν εξαιρετικοί χορευτές της εποχής που αργότερα έγιναν χορογράφοι στο Μπρόντγουαιη. Στο φιλμ χορεύουν “I might fall back on you” / “Life upon the wicked stage”.
Ο κυρίως παραγωγός της ταινίας Arthur Freed ήθελε την Judy Garland για το ρόλο που τελικά πήρε η Ava. Αργότερα κάποιος ήθελε να επιβάλει τη Dinah Shore. Η ίδια η Ava στην αρχή ήταν αρνητική σε όλα και ήθελε να εγκαταλείψει το ρόλο, όπου αρχικά επρόκειτο να την ντουμπλάρει φωνητικά η Lena Horne.
Ο νέγρος τραγουδιστής William Warfield στον ρόλο του Joe ήταν άγνωστος στο στούντιο ως την ημέρα που διάβασαν μια εξαιρετική κριτική στο Time για “έναν βαρύτονο που εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη κι ως τότε τραγουδούσε Χέντελ, Μπραμς, Σούμπερτ, Ντεμπισύ, Στράους”. Όταν ο Louis Mayer τον άκουσε να ερμηνεύει “Ol’ man river” δάκρυσε. Ήταν συγκλονιστικός.
Όταν η Ferber έγραψε το βιβλίο της, ο ηθοποιός Joe E. Brown ήταν η έμπνευσή της για τον καπετάνιο.
Η ταινία γυρίστηκε σε 28 μέρες κυρίως μέσα στο στούντιο της MGM, όπου κατασκεύασαν το ποταμόπλοιο.
Οι χορογραφίες έχουν την υπογραφή του Robert Alton.


ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ:

1. “Cotton Blossom” – Chorus

2. “Where’s The Mate For Me?” – Howard Keel

3. “Make Believe” – Howard Keel and Kathryn Grayson

4. “Can’t Help Lovin’ Dat Man” – Ava Gardner (dubbed by Annette Warren)

5. “Can’t Help Lovin’ Dat Man” (Reprise) – Annette Warren and Kathryn Grayson

6. “I Might Fall Back On You” – Marge Champion and Gower Champion

7. “Ol’ Man River” – William Warfield and Chorus

8. “Make Believe” – Chorus

9. “You Are Love” – Kathryn Grayson and Howard Keel

10. “Why Do I Love You?” – Kathryn Grayson and Howard Keel

11. “Bill” – Ava Gardner (dubbed by Annette Warren)

12. “Can’t Help Lovin’ Dat Man” – Kathryn Grayson

13. “Life Upon The Wicked Stage” – Marge Champion and Gower Champion

14. “After The Ball” – Kathryn Grayson and Chorus

15. “Make Believe” – Howard Keel

16. “Finale: Ol’ Man River” – William Warfield and Chorus

No comments:

Post a Comment