Monday, October 12, 2009

Τα τραγούδια των Οσκαρ 1976-1980

1976
EVERGREEN
Μουσική: Barbra Streisand. Στίχοι: Paul Williams
Ερμηνεύτρια: Barbra Streisand
από την ταινία “A star is born” («Ένα αστέρι γεννιέται»)

Σκηνοθεσία: Frank Pierson.
Πρωταγωνιστούν: Barbra Streisand, Kris Kristofferson, Gary Busey, Oliver Clark, Paul Mazursky, Marta Heflin, M.G. Kelly, Sally Kirkland, Robert Englund.

Άλλα τραγούδια: Crippled crow / Everything / I believe in love / Lost inside of you / Queen bee / Watch closely now / With one more look at you / The woman in the moon.

Το ίδιο θέμα έγινε ταινία το 1937 και το 1954. Στην έκδοση του 1976 το σκηνικό είναι ο κόσμος της ροκ μουσικής.

Η συναισθηματική μπαλάντα για μια αγάπη που δεν πεθαίνει ακούγεται σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων όπου η νέα τραγουδίστρια Streisand το τραγουδά στο αυτοκαταστροφικό αστέρι του ροκ Kristofferson. Η μουσική της Streisand προβάλλει εντυπωσιακά το μοναδικό φωνητικό της ταλέντο.

Το τραγούδι που κέρδισε το Όσκαρ έγινε γνωστό και ως “Love theme from A Star Is Born”. Υπήρξε το δεύτερο Νο1 (1977) στην καριέρα της τραγουδίστριας και ο δεύτερος δίσκος της (45 στροφών) που έγινε πλατινένιος. Ακολούθησαν άλλοι τρεις πλατινένιοι δίσκοι “You don’t bring me flowers” (1978), “No more tears” (1979), “Woman in love” (1980). Το άλμπουμ με την υπόκρουση της ταινίας πούλησε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα. Την σύνθεση ηχογράφησαν ως οργανική ο κλαρινετίστας Acker Bilk, οι πιανίστες Ferrante & Teicher, κ.α.

Το ίδιο θέμα για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στον κινηματογράφο το 1932 με τίτλο “What price Hollywood?”. Στην ταινία του 1976 υποψήφιοι για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ήταν οι Carly Simon – James Taylor, Liza Minnelli – Elvis Presley, Mick Jagger – Bianca Jagger, Sonny και Cher. Τελικά το φιλμ του ’76 έγινε το δεύτερο πιο εμπορικό της χρονιάς στις ΗΠΑ.

Στην τελετή των Όσκαρ την σύνθεση ερμήνευσε η Barbra Streisand και η ίδια παρέλαβε το αγαλματίδιο. Ο τραγουδιστής – τραγουδοποιός – ηθοποιός Paul Williams έχει γράψει κομμάτια όπως “We’ve only just begun”, “Rainy days and Mondays”. Έπαιξε στις ταινίες “Planet of the apes”, “Smokey & the bandit”, κ.α.

1977
YOU LIGHT UP MY LIFE
Μουσική - στίχοι: Joseph Brooks
Ερμηνεύτρια: Didy Conn (με την φωνή της Kasey Cisyk)
από την ταινία “You light up my life”

Σκηνοθεσία: Joseph Brooks.
Πρωταγωνιστούν: Didy Conn, Joe Silver, Michael Zaslow, Stephen Nathan, Melanie Mayron, Amy Letterman, Jerry Keller.

Άλλα τραγούδια: California daydreams / Do you have a piano / It’s a long way from Brooklyn / Morning of my life / Phone call / Ride to Chris’s house / Rolling the chords.

Η κόρη ενός κωμικού προσπαθεί να πετύχει ως συνθέτις και τραγουδίστρια ενώ βάζει σε τάξη τη ζωή της. Παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συνθέτης της μουσικής είναι ο Joseph Brooks, πρώην κειμενογράφος διαφημιστικών που είχε κερδίσει 21 βραβεία Clio για την δουλειά του σε τηλεοπτικές διαφημίσεις πριν γυρίσει την ταινία “You light up my life”.

Η ηθοποιός Didi Conn, ντουμπλάρεται από την Kasey Cisyk. Το όνομα της Cisyk δεν αναφέρεται ούτε στον δίσκο με την πρωτότυπη μουσική υπόκρουση της ταινίας.

Σε δίσκους έγινε επιτυχία από την Debby Boone (κόρη του τραγουδιστή – ηθοποιού Pat Boone). Ηχογράφησε τον δίσκο με την ίδια υπόκρουση που είχε χρησιμοποιηθεί στο φιλμ.

Ο δίσκος 45 στροφών έμεινε στο Νο1 (1977) για δέκα εβδομάδες και πούλησε πάνω από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα.

Η Boone είναι εγγονή του τραγουδιστή της country Red Foley που παντρεύτηκε το 1979 τον Gabriel Ferrer, γιο της Rosemary Clooney και του ηθοποιού Jose Ferrer.

1978
LAST DANCE
Μουσική - στίχοι: Paul Jabara
Ερμηνεύτρια: Donna Summer
από την ταινία “Thank God it’s Friday” («Δόξα τω Θεώ, είναι Παρασκευή: απόψε χορεύουμε»)

Σκηνοθεσία: Robert Keane.
Πρωταγωνιστούν: Valerie Landsburg, Debra Winger, Terri Nunn, Chick Vennera, Jeff Goldblum, Paul Jabara, Donna Summer, The Commodores.

Άλλα τραγούδια: After dark / Disco Queen / Do you want the real thing / Find my way / Floyd’s theme / I wanna dance / Je t’ aime / Leatherman’s theme / Love masterpiece / Lovin’ livin’ and givin’ / Sevilla nights / Take it to the zoo / Thank God it’s Friday / Too hot ta trot.

Η ταινία αναφέρεται στα προβλήματα ενός ντισκ τζοκεϋ σε μια ντίσκο του Χόλλυγουντ. Μερικοί την χαρακτήρισαν ως νέα έκδοση του “Rock around the clock” μετά από είκοσι χρόνια, αλλά και αποτυχία.

Η Donna Summer κάνει εδώ το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ως Nicole Sims, μια ανερχόμενη τραγουδίστρια που θέλει να κερδίσει το κοινό των ντισκοτέκ και την επιτυχία.

Ένα χρόνο πριν είχε προβληθεί ο «Πυρετός του Σαββατόβραδου» και η ταινία ακολουθώντας την ίδια συνταγή είναι γεμάτη από χορευτικά τραγούδια και τον αναπόφευκτο διαγωνισμό χορού για να προσελκύσουν το εφηβικό κοινό.

Οι νεαροί τότε Jeff Goldblum, Debra Winger ήταν ακόμα αρκετά χρόνια από την αναγνώριση και επιτυχία.

Το φωνητικό συγκρότημα Commodores (με τον Lionel Richie) έπαιξε τον εαυτό του. Το “Last dance” που ερμηνεύει η Donna Summer έγινε επιτυχία και σε δίσκους πωλούνται πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα (χρυσός δίσκος). H Summer το ερμήνευσε και στην τελετή των Όσκαρ.

Ο Jabara, που πέθανε το 1992, σε ηλικία 44 χρονών, από καρκίνο, έγραψε τραγούδια και για τους Diana Ross, Julio Iglesias. Ως ηθοποιός εμφανίστηκε στις ταινίες “Midnight cowboy” (1969), “Star 80” (1983).

1979
IT GOES LIKE IT GOES
Μουσική: David Shire. Στίχοι: Norman Gimbel
Ερμηνεύτρια: Jennifer Warnes
από την ταινία “Norma Rae ” («Νόρμα Ραιη»)

Σκηνοθεσία:Martin Ritt.
Πρωταγωνιστούν: Sally Field, Bean Bridges, Ron Leibman, Pat Hingle, Barbara Baxley.

H Sally Field κέρδισε το Όσκαρ ερμηνείας για τον ρόλο της ως φτωχής εργάτριας του Νότου που γίνεται μια θυμωμένη οργανώτρια συνδικάτου. Η Norma Rae είναι μια χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών, το ένα παράνομο.

Είναι περισσότερο μια ταινία κοινωνικού σχολιασμού με ψυχαγωγικό προφίλ.

Το τραγούδι “It goes like it goes”, ένα αργό κομμάτι country, ακούγεται στους τίτλους της αρχής και του τέλους, ερμηνευμένο από την Jennifer Warnes. Στην τελετή των Όσκαρ το απέδωσε η Dionne Warwick.

Για τον Shire ήταν το πρώτο και μοναδικό Όσκαρ για τραγούδι αν και ήταν υποψήφιος την ίδια χρονιά με το “The theme from the Promise”.

Το βραβευμένο τραγούδι δεν έγινε επιτυχία ούτε με την Warnes ούτε με άλλον καλλιτέχνη. Από το 1977-87 η Warnes είχε εννέα επιτυχίες με μεγαλύτερες τα “Up where we belong” (1982-πλατινένιος δίσκος), “The time of my life” (1987-χρυσός δίσκος). Στο πρώτο με τον Joe Cocker και στο δεύτερο με τον Bill Medley.

1980
FAME
Μουσική: Michael Gore. Στίχοι: Dean Pitchford
Ερμηνεύτρια: Irene Cara
από την ταινία “Fame ” («Στον πυρετό της δόξας»)

Σκηνοθεσία: Alan Parker.
Πρωταγωνιστούν: Irene Cara, Lee Carreri, Eddie Barth, Laura Dean, Paul McCrane, Barry Miller, Gene Anthony Ray, Maureen Teefy, Antonia Franceschi, Anne Meara, Albert Hague.

Άλλα τραγούδια: Dogs in the yard / Hot lunch jam / I sing the body electric / Is it okay if I call you mine? / Never alone / Out here on my own / Ralph and Monty.

Τα όνειρα, οι προσδοκίες, οι προσπάθειες και οι αποτυχίες των μαθητών στο γυμνάσιο της Νέας Υόρκης (High School of Music and Art and Performing Arts) που αργότερα έγινε σειρά στην τηλεόραση.

Η ταινία κέρδισε Όσκαρ και για το τραγούδι και για την μουσική υπόκρουση (Michael Gore).

Ο μαθητής-συνθέτης Lee Carreri έγραψε ένα τραγούδι για διασημότητες, ο πατέρας του που έχει ταξί «δανείζεται» την κασέτα με το κομμάτι και το παίζει έξω από το γυμνάσιο με ηχεία που τοποθετεί στο αυτοκίνητο. Η Cara και οι άλλοι μαθητές, το ακούν, βγαίνουν στον δρόμο και το τραγουδούν και χορεύουν σε μια συναρπαστική σκηνή εφηβικού ενθουσιασμού και κυκλοφοριακού χάους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Όσκαρ δυο τραγούδια από την ίδια ταινία ήταν υποψήφια (“Out here on my own” – “Fame”). Οι στίχοι: “I’m gonna live forever” είναι μια εφηβική σκέψη-άποψη που έγινε σύνθημα.

Ο συνθέτης Michael Gore είναι ξάδερφος του εκλιπόντος Christopher Gore, που έγραψε το σενάριο, και αδερφός της τραγουδίστριας Lesley Core (“It’s my party – 1963).

To “Fame” έγινε επιτυχία σε δίσκους μόνο από την Irene Cara η οποία το 1983 είχε μια ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία με το “Flashdance… what a feeling” από την ταινία “Flashdance”.

No comments:

Post a Comment