Friday, October 16, 2009

Τα τραγούδια των Οσκαρ 1996-2000



1996
YOU MUST LOVE ME
Μουσική: Andrew Lloyd Webber. Στίχοι: Tim Rice.
Ερμηνεύτρια: Madonna
από την ταινία “Evita”

Σκηνοθεσία: Alan Parker. Πρωταγωνιστούν: Madonna, Antonio Panderas, Jonathan Pryce, Jimmy Nail.

Άλλα τραγούδια: On this night of a thousand stars / The lady’s got potential / And the money kept rolling in / On the balcony of the Casa Rosada / She is a diamond / A cinema in Buenos Aires, 26 July 1952 / Requiem for Evita / Santa Evita / Latin chant.


Ένας κριτικός το αποκάλεσε το μεγαλύτερο σε διάρκεια μουσικό βίντεο του κόσμου. Είναι η λαμπερή προσαρμογή στην οθόνη του θεατρικού μιούζικαλ των Andrew Lloyd Webber – Tim Rice (1978) για την άνοδο της Eva Peron από τα φτωχικά παιδικά της χρόνια έως την σχεδόν θεοποίηση της το 1940 ως πρώτη κυρία της Αργεντινής.

Η ταινία ήταν από τις ελάχιστες που παίχθηκαν με υπότιτλους σε μη αγγλόφωνες χώρες. Το τραγούδι που κέρδισε το Όσκαρ δεν υπήρχε στο θεατρικό μιούζικαλ, αλλά γράφηκε ειδικά για την ταινία και την πρωταγωνίστρια.

Το άλμπουμ με την υπόκρουση της ταινίας πούλησε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ. Το βραβευμένο με Όσκαρ τραγούδι “You must love me”, πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα αν και το πιο αναγνωρισμένο διεθνώς τραγούδι έγινε το “Don’t cry for me Argentina”.
Το “You must love me” ακούγεται όταν η Peron είναι στα τελευταία της, παρακαλώντας να την θυμούνται ο σύζυγος της και ο λαός της.

1997
MY HEART WILL GO ON
Μουσική: Janes Horner. Στίχοι: Will Jennings.
Ερμηνεύτρια: Celine Dion
από την ταινία “Titanic” («Τιτανικός»)

Σκηνοθεσία: James Cameron. Πρωταγωνιστούν: Leonardo Di Caprio, Kate Winslet, Billy Zane, Frances Fisher, Kathy Bates, David Warner, Danny Nucci, Victor Garber, Gloria Stuart, Bernard Hill, Bernard Fox, Jonathan Hyde, Bill Paxton, Suzy Amis.


Το άλμπουμ με τα μουσικά θέματα της ταινίας έγινε Νο1 για 16 εβδομάδα το 1998 στις ΗΠΑ, πουλώντας πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα. Και μάλιστα την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το “Back to Titanic” (άλλο ένα εκατομμύριο) με πρόσθετη μουσική από την ταινία.

Το τραγούδι που κέρδισε το Όσκαρ “My heart will go on (Love theme form Titanic)” έγινε παγκόσμια επιτυχία και χρυσός δίσκος στις ΗΠΑ για την Celine Dion (Νο1 το 1998).

Η ιστορία αναφέρεται στο παρθενικό ταξίδι του πολυτελούς υπερωκεανειου “Titanic” που ήταν και το τελευταίο του το 1912. Μαγευτικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές. Στις αρχικές σκηνές βλέπουμε σκηνές από το πραγματικό ναυάγιο του πλοίου.

Η ταινία κέρδισε 11 Όσκαρ: καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, εφφέ, ήχου, κοστουμιών, εικόνα, μουσική (James Horner) και τραγούδι. Ο σκηνοθέτης αποδεικνύεται «μαέστρος του θεάματος αλλά λίγο απ’ τα άλλα» έγραψε ένας κριτικός.

Η ταινία κόστισε 200 εκατομμύρια δολάρια και κέρδισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, που την έφερε στην πρώτη θέση, ως πιο εμπορική όλων των εποχών. Εξ’ άλλου ισοφάρισε σε Όσκαρ το ρεκόρ του “Ben Hur”.
Ο σκηνοθέτης εισέπραξε 1,5 εκατομμύριο για το σενάριο του και 10% από τις εισπράξεις (συνολικά 100 εκατομμύρια δολάρια).

1998
WHEN YOU BELIEVE
Μουσική-στίχοι: Stephen Schwartz
Ερμηνευτές: Michelle Pfieffer και Sally Dworsky με τους Shira Roth, Christopher Marquette, Justin Timsit, Michel Patrician
από την ταινία “The Prince of Egypt”

Σκηνοθεσία: Brenda Chapman, Steve Hickener, Simon Wells. Με τις φωνές των: Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullock, Jeff Godblum, Danny Glover, Patrick Stewart, Helen Mirren, Steve Martin, Martin Sort.

Άλλα τραγούδια: All I ever wanted / Burning buch / Cry / Death of the first born / Deliver us / Following Tzipporah / Goodbye brother / Humanity / I will get there / The plagues / Playing with the big boys / Rally / Red sea / The reprimand / River lullaby / Through heaven’s eyes.


Η ιστορία του Μωυσή με κινούμενα σχέδια. Στην αρχαία Αίγυπτο ένα μωρό γλυτώνει τον θάνατο, υιοθετείται από την βασίλισσα και όταν μεγαλώνει γλυτώνει τους Ισραηλίτες από την σκλαβιά.
Το άλμπουμ με τα τραγούδια της ταινίας έγινε πλατινένιο το 1999 στις ΗΠΑ. Η ταινία εκτός από το βραβευμένο τραγούδι, είχε άλλη μια επιτυχία, το “I will get there” με τους Boyz II Men. Σε δίσκους το “When you believe” έγινε επιτυχία στην εκτέλεση των Whitney Houston – Mariah Carey (χρυσός δίσκος το 1999).

1999
YOU’ LL BE IN MY HEART
Μουσική-στίχοι: Phil Collins
Ερμηνευτές: Phil Collins – Glenn Close
από την ταινία “Tarzan”

Σκηνοθεσία: Kevin Lima, Chris Buck. Με τις φωνές των: Tony Goldwyn, Minnie Driver, Glenn Close, Rosie O’ Donnell, Brian Blessed, Nigel Hawthorne, Lance Henriksen, Wayne Knight.

Άλλα τραγούδια: The gorillas / Moves like an ape, looks like a man / One family / Son of man / Strangers like me / Trashin’ the camp / Two worlds / Wondrous place.


Τα στούντιο Disney καταπιάνονται αυτή τη φορά με τον κλασικό ήρωα του Edgar Rice Burrough. Ένας άπληστος κυνηγός βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Ταρζάν στην ζούγκλα της Αφρικής. Η μεγάλη οθόνη φιλοξένησε πολλές ταινίες με ήρωα τον Ταρζάν από το 1929. Από το 1932 και μετά ο Johnny Weissmuller έγινε ο διασημότερος ενσαρκωτής του ήρωα.

Τα τραγούδια του Phil Collins ακούγονται πίσω από την δράση, χωρίς να ενοχλούν. Το “You’ll be in my heart” που ερμηνεύει ο Collins με την Glenn Close κέρδισε το Όσκαρ.
Το βραβευμένο τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκους με τον Phil Collins. Το άλμπουμ με την μουσική και τα τραγούδια της ταινίας πούλησε πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα.

2000
THINGS HAVE CHANGED
Μουσική-στίχοι: Bob Dylan
Ερμηνευτής: Bob Dylan
από την ταινία “Wonder Boys” («Τρομερά παιδιά»)

Σκηνοθεσία: Curtis Hanson. Πρωταγωνιστούν: Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand, Robert Downey Jr., Katie Holmes, Rip Torn, Richard Knox, Jane Adams, Michael Cavadias, Richard Thomas.

Άλλα τραγούδια: No regrets / Things ain’t what they used to be / Shoot your shot / Need your love so bad / Slip away / A child’s claim to fame / Buckets of rain / Reason to believe / Watching the wheels / Youth / Bicycle montage / Theme from “Route 66” / Good morning / Old man / Waiting for the miracle / Philosophers stone / Glad to be unhappy / Not dark yet / Shooting star.


Πριν από επτά χρόνια ο καθηγητής – συγγραφέας Grady Tripp (Douglas) ήταν με το πρώτο του μυθιστόρημα παιδί-θαύμα. Το ίδιο και ο ατζέντης του. Τώρα και οι δύο χρειάζονται κάτι – ίσως ένα θαύμα. Την ίδια μέρα που η σύζυγος του συγγραφέα τον εγκαταλείπει και ο ατζέντης του τον πιέζει να ολοκληρώσει το μυθιστόρημα που γράφει εδώ και επτά χρόνια, μαθαίνει ότι η παντρεμένη ερωμένη του περιμένει παιδί.
Το τραγούδι που κέρδισε το Όσκαρ ερμηνεύει ο δημιουργός του Bob Dylan. Μεταξύ των τραγουδιών που ακούγονται είναι το “Watching the wheels” από τον John Lennon και “Old man” από τον Neil Young. To “Things have changed” κέρδισε και την «Χρυσή Σφαίρα»

No comments:

Post a Comment