1966
BORN FREE
Μουσική: John Barry. Στίχοι: Don Black
Ερμηνευτής: Matt Monro
από την ταινία “Born free”
Σκηνοθεσία: James Hill
Πρωταγωνιστούν: Virginia McKenna, Bill Travers, Geoffrey Keen, Peter Lukoye.
Στο βιβλίο της Joy Adamson για την λέαινα Elsa βασίζεται το φιλμ. Η λέαινα μεγάλωσε δίπλα σε δυο Κενυάτες φύλακες ενός πάρκου ζώων, τους οποίους υποδύεται το αληθινό ζευγάρι στην ζωή McKenna – Travers.
Το σενάριο επικεντρώνεται στην προσπάθεια να διδάξουν στην Elsa πως θα μπορέσει μόνη να επιβιώσει επιστρέφοντας στην ζούγκλα. Σε μια εποχή που η οικολογική συνείδηση ήταν στα σπάργανα η ταινία κέρδισε και τους κριτικούς και το κοινό.
Ο John Barry κέρδισε Όσκαρ για την υπόκρουση και για το τραγούδι. Ο συνθέτης ήταν ήδη γνωστός για την μουσική του στις ταινίες του James Bond “From Russia with love” (1963), “Goldfinger” (1964), “Thunderball” (1965).
Κέρδισε τρίτο Όσκαρ το 1968 για την υπόκρουση του “The lion in winter”, τέταρτο το 1985 για το “Out of Africa” και πέμπτο το 1990 για το “Dances with wolves”.
Οι Travers – McKenna όταν επέστρεψαν να ζήσουν στην πατρίδα τους, στην Αγγλία, δημιούργησαν το ίδρυμα “Born free”. Η Travers πέθανε το 1994 αλλά ο γιος τους William συνέχισε να δουλεύει για το ίδρυμα που βρίσκεται 25 μίλια νότια του Λονδίνου.
Ο George Adamson σκοτώθηκε το 1989 από ένοπλους ληστές στο σπίτι σ’ ένα μακρινό πάρκο ζώων στην Κένυα. Η σύζυγος του σκοτώθηκε εννέα χρόνια πριν σε μια λογομαχία μ’ έναν υπάλληλό της.
1967
TALK TO THE ANIMALS
Μουσική - στίχοι: Leslie Bricusse
Ερμηνευτής: Rex Harrison
από την ταινία “Doctor Dolittle” («Δόκτωρ Ντούλιτλ»)
Σκηνοθεσία: Richard Fleischer
Πρωταγωνιστούν: Rex Harrison, Samantha Eggar, Anthony Newley, Richard Attenborough, Peter Bull, Geoffrey Holder.
Άλλα τραγούδια: “After today”, “At the crossroads”, “Beautiful things”, “Doctor Dolittle”, “Fabulous places”, “I think I like you”, “I’ve never seen anything like it”, “Like animals”, “My friend the doctor”, “Something in your smile”, “The vegetarian”, “When I look in your eyes”, “Where are the words?”.
Εμπνεόμενος από τον παπαγάλο του Polynesia, o Βρετανός κτηνίατρος Rex Harrison τραγουδά για την δυνατότητα να κατέχει τις γλώσσες του ζωικού βασιλείου. Σύντομα στο τραγούδι ενώνονται οι ήχοι των διάφορων ζώων στο ιατρείο του.
Την σύνθεση ερμήνευσε σε δίσκους και ο συνεργάτης-στιχουργός του Bricusse, Anthony Newley, αλλά και ο Louis Armstrong και ο Sammy Davis Jr. Δεν έγινε εμπορική επιτυχία. Tο γύρισμα της ταινίας είχε σοβαρά προβλήματα, διότι τα χωριά που θεωρήθηκαν κατάλληλα είχαν περιόδους βροχών. Ο Harrison ήθελε να ηχογραφηθεί το “Talk to the animals” ζωντανά, την ώρα του γυρίσματος. Δεν συμφώνησαν απόλυτα τα ζώα – που υποτίθεται ότι μιλάνε.
Η ταινία ήταν οικονομική αποτυχία. Πάντως κέρδισε Όσκαρ για το τραγούδι και τα ειδικά οπτικά εφφέ.
Μετά απ’ αυτή την ταινία πολλοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με την προσπάθεια κατανόησης της γλώσσας (ή έστω των ήχων) των ζώων.
1968
THE WINDMILLS OF YOUR MIND
Μουσική: Michel Legrand. Στίχοι: Alan και Marilyn Bergman
Ερμηνευτής: Noel Harrison
από την ταινία “The Thomas Crown Affair” («Υπόθεσις Τομαν Κράουν»)
Σκηνοθεσία: Norman Jewison
Πρωταγωνιστούν: Steve McQueen, Faye Dunaway, Paul Burke, Jack Weston, Biff McGuire, Yaphet Koffo.
Ένας εκατομμυριούχος, ο McQueen, σχεδιάζει την τέλεια ληστεία τράπεζας στη Βοστώνη, ενώ η ερευνήτρια της ασφαλιστικής εταιρίας Dunaway είναι αποφασισμένη να αποκαλύψει τον κλέφτη. Η ταινία ξαναγυρίστηκε το 1999 με πρωταγωνιστές τους Pierce Brosnan, Rene Russo, Denis Leary, Ben Gazzara, Frankie Faison, Fritz Weaver, Charles Keating, Mark Margolis, Faye Dunaway. Σκηνοθέτης ο John McTiernan.
Πρωτοποριακή για την εποχή ήταν η χρήση της τεχνικής multiple-screen (παράλληλη δράση σε 2-4 ή περισσότερες εικόνες στην οθόνη) που ο σκηνοθέτης είχε δει στην Expo 67 στο Μόντρεαλ, ένα χρόνο πριν, και τον εντυπωσίασε.
Η υπόκρουση του κορυφαίου συνθέτη της Ευρώπης Michel Legrand ήταν – δικαιολογημένα – υποψήφια για Όσκαρ. Ο Γάλλος συνθέτης χρησιμοποίησε τους στίχους του πρωτοεμφανιζόμενου τότε ζευγαριού Alan και Marilyn Bergman. Τελικά το τραγούδι τους κέρδισε το Όσκαρ. Οι στίχοι αναφέρονται σε στρόγγυλα αντικείμενα (τροχοί, σπιράλ, χιονόμπαλες, μήλα, κλπ).
Το τραγούδι ερμηνεύει στο φιλμ ο ανεψιός του Rex Harrison Noel Harrison στην αρχή και κατά την διάρκεια της ταινίας.
Σε δίσκους το έκανε επιτυχία η Dusty Springfield (1969) ενώ το ηχογράφησαν ακόμα οι Michel Legrand, Jack Jones, John Gary, Ferrante & Teicher, Henry Mancini, Jim Nabors, The Sandpipers, Roger Williams, κ.α.
Στα γαλλικά τιτλοφορήθηκε “Les moulins de mon coeur”.
1969
RAINDROPS KEEP FALLIN’ ON MY HEAD
Μουσική: Burt Bacharach. Στίχοι: Hal David
Ερμηνευτής: B.J. Thomas
από την ταινία “Butch Cassidy and the Sundance Kid” («Οι δύο λησταί»)
Σκηνοθεσία: George Roy Hill
Πρωταγωνιστούν: Paul Newman, Robert Redford, Katharine Ross, Strother Martin, Henry Jones, Jeff Corey, George Furth, Cloris Leachman, Ted Cassidy, Kenneth Mars, Christopher Lloyd.
Άλλα τραγούδια: “On a bicycle built for joy”.
Μελέτη χαρακτήρων με το προσωπείο γουέστερν. Οι παράνομοι Newman και Redford τρέχουν κυνηγημένοι από απόσπασμα του σερίφη.
Όπως οι Μπόννι και Κλάιντ, οι δύο ήρωες αυτού του έργου ήταν πραγματικοί ληστές τραπεζών γι’ αυτό ήταν ζήτημα χρόνου η ζωή τους να μεταφερθεί στον κινηματογράφο.
Η ταινία πέτυχε περισσότερο απ’ όσο περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι του κινηματογράφου. Ήταν η Νο1 εμπορική ταινία του 1969.
Η ταινία κέρδισε Όσκαρ φωτογραφίας, υπόκρουσης (Burt Bacharach), τραγουδιού και σεναρίου.
Το τραγούδι προσφέρθηκε αρχικά στον Ray Stevens και μετά στον Bob Dylan που αμφότεροι το απέρριψαν. Ο B. J. Thomas που κέρδισε τον συνθέτη είχε την ίδια μάνατζερ με την Dionne Warwick στην οποία ο Bacharach είχε εμπιστευτεί τα καλύτερα του τραγούδια. Η μάνατζερ προσπάθησε και πέτυχε για τον πελάτη της να μπει στο στούντιο και να ηχογραφήσει το τραγούδι με ορχήστρα 100 ατόμων.
Η μοναδική εκτέλεση σε δίσκους που είχε επιτυχία ήταν του B. J. Thomas (Νο 1 το 1970), η οποία πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Πέντε χρόνια αργότερα ο Thomas είχε άλλη μια χρυσή επιτυχία με το (“Hey won’t you play) Another somebody wrong song”.
1970
FOR ALL WE KNOW
Μουσική: Fred Karlin. Στίχοι: Robb Wilson – Arthur James
Ερμηνευτής: Larry Meredith
από την ταινία “Lovers and other strangers” («Ερωτικά ζευγάρια και τόσοι άλλοι γύρω τους»)
Σκηνοθεσία: Cy Howard
Πρωταγωνιστούν: Gig Young, Bea Arthur, Bonnie Bedelia, Anne Jackson, Harry Guardino, Michael Brandon, Richard Castellano, Bob Dishy, Marian Hailey, Cloris Leachman, Anne Meara.
Άλλα τραγούδια: “Comin’ thru to me”, “Keepin’ free”.
Κωμωδία για τα παράπλευρα αποτελέσματα ενός γάμου. Αφού έζησαν μαζί 18 μήνες η Susan και ο Mike αποφασίζουν να παντρευτούν και ανακαλύπτουν ότι οι γονείς τους έχουν τα δικά τους σεξουαλικά προβλήματα. Μ’ αυτή την ταινία έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο της η Diane Keaton.
Η ταινία βασίζεται στο θεατρικό έργο του Μπρόντγουαιη με τον ίδιο τίτλο. Τα πραγματικά ονόματα των στιχουργών Robb Wilson είναι Robb Royer και του Arthur James, Arthur Griffin. Και οι δύο ήταν μέλη του συγκροτήματος “Bread”. Και οι δύο κιθαρίστες. Το συγκρότημα που είχε 13 επιτυχίες από το 1970-77 διαλύθηκε προσωρινά το 1973 και οριστικά το 1977.
Σε δίσκους το “For all we know” έγινε επιτυχία μόνο από τους Carpenters και μάλιστα Χρυσός Δίσκος. Οι Carpenters στην 10ετία του ’70 είχαν την μια επιτυχία μετά την άλλη, όπως “Close to you”, “Rainy days and Mondays”, “Yesterday once more”, “Top of the world”. H Karen Carpenter πέθανε το 1983, σε ηλικία μόλις 32 ετών από anorexia nervosa. Ο αδερφός της Richard συνέχισε την παραγωγή δίσκων και μετά τον θάνατο της.
No comments:
Post a Comment