Thursday, January 31, 2019

επένδυση 165 εκατ. στον Σκορπιό

«Πράσινο» στην επένδυση 165 εκατ. στον Σκορπιό
 Ανοίγει ο δρόμος για τη μεγάλη επένδυση των 164,7 εκατ. ευρώ του Ρώσου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό, που θα μετατρέψει το νησί σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μεγανησίου έδωσε τη σχετική έγκριση και αντί της υποχρέωσης παραχώρησης έκτασης η εταιρεία «Μυκήναι» του Ρώσου κροίσου θα καταβάλει χρηματικό ποσό για τα επιπλέον 1.176,06 τετραγωνικά μέτρα επί της αρχικής έκτασης στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επένδυση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Economistas.gr, ο προϋπολογισμός των 164,7 εκατ. αναλύεται σε:
  • 156,78 εκατ. για μελέτες και κατασκευή κτιριακών έργων, ελικοδρομίου, λιμενικών εγκαταστάσεων, οδικών έργων κ.τ.λ.
  • 7 εκατ. για τη διαχείριση έργων (project management)
  • 0,9 εκατ. για τις νομικές υπηρεσίες και τις αδειοδοτήσεις
Από τον προϋπολογισμό των 156,78 εκατ. ευρώ για το κατασκευαστικό τμήμα, 76,67 εκατ. θα χρηματοδοτήσουν την ανέγερση και βελτίωση κτιριακών υποδομών,  11,91 εκατ. αφορούν δρόμους και ελικοδρόμιο, 16,53 εκατ. θα επενδυθούν σε αθλητικές υποδομές, ενώ τα υπόλοιπα 61,7 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, λιμενικά έργα, αγροκτηνοτροφικά έργα και άλλες υποδομές.
Η μονάδα που θα δημιουργηθεί προβλέπεται να περιλαμβάνει δύο πολυτελή τουριστικά καταλύματα. Αναλυτικά, η πρώτη μονάδα θα περιλαμβάνει:
  • Ένα επίπεδο με 5 VIP δωμάτια με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 16 άτομα, που θα συνοδεύονται από τρεις πισίνες, καθιστικά, κεντρική αίθουσα καθιστικού, αίθουσα τραπεζαρίας και τεχνητή λίμνη με υποδομές για χορό, συναυλίες κ.τ.λ.
  • Ένα επίπεδο με 2 VIP δωμάτια που θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 8 άτομα. Στο ίδιο επίπεδο θα βρίσκονται μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις spa, χώρος νυχτερινού κέντρου και αίθουσα κινηματογραφικών προβολών με χωρητικότητα 50 ατόμων.
Η δεύτερη μονάδα θα περιλαμβάνει σύμπλεγμα πολυτελών οικίσκων στην περιοχή του Pink House, δηλαδή του σπιτιού όπου διέμενε ο Αριστοτέλης Ωνάσης όταν ήταν ιδιοκτήτης του νησιού και το οποίο είχαν διακοσμήσει η Τζάκι Ωνάση και, πολλά χρόνια αργότερα, η Χριστίνα Ωνάση.
Στη συγκεκριμένη περιοχή θα λειτουργήσουν τρεις ισόγειοι οικίσκοι, καθένας τους με δύο δωμάτια και τρεις οικίσκους με δυνατότητα φιλοξενίας 10 ατόμων. 
Στο ίδιο σύμπλεγμα θα ενταχθεί και το Pink House, αποτελείται από δύο επίπεδα ισόγειο και όροφος) και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τρία υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, δύο καθιστικά, τραπεζαρία και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 
άτομα.
Εκτός των υποδομών διαμονής η επένδυση θα περιλαμβάνει επίσης μία πολυαθλητική εγκατάσταση που οργανώνεται σε τρία επίπεδα, με γυμναστήριο, χώρο bowling, χώρο ηλεκτρονικού προσομοιωτή σκοποβολής εσωτερικού χώρου, γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5 και τένις διεθνών προδιαγραφών, καθώς και  δραστηριότητες ιππασίας και σκοποβολής σε ανοικτό χώρο. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα ανεγερθεί στο κέντρο του Σκορπιού και για την προστασία των θεατών από τις καιρικές συνθήκες προβλέπεται η κατασκευή κινητού στεγάστρου με αρχιτεκτονική σύνθεση που θα αποτελέσει τοπόσημο στο νησί. Μεταξύ άλλων θα κατασκευαστούν νέοι στάβλοι με δυνατότητα φιλοξενίας έως και 10 άλογα, καθώς και εγκαταστάσεις ιππασίας Ολυμπιακών προδιαγραφών. Για το άθλημα της σκοποβολής  έχει διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος σε επιμήκη έκταση της δυτικής πλευράς του νησιού, η οποία προστατεύεται επαρκώς από κατάφυτα υψώματα.
Σημειώνεται πως  το 2015 ιδρύθηκε στο νησί το ερασιτεχνικό σωματείο «Σκοπευτικός Σύλλογος Σκορπιού», με 21 μέλη, που αναγνωρίστηκε από την Ελληνική Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδας. Το σκοπευτήριο είναι άρτια οργανωμένο λειτουργικά και διαθέτει παρατηρητήριο σε ελαφρά ξύλινη κατασκευή. 

Η ιστορία του Σκορπιού

Στιγμιότυπο από τον γάμο του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι το 1968 στον Σκορπιό
Στιγμιότυπο από τον γάμο του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κένεντι το 1968 στον Σκορπιό / Φωτό: AP Images
Το νησί του Σκορπιού κατοικείτο πολύ πριν αποκτηθεί από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ στο σχετικό συμβόλαιο αγοράς του 1963 αναφέρονται κτίσματα όπως το Pink House, ο οικίσκος της νότιας παραλίας, το εκκλησάκι της Παναγιάς και το Σπίτι Λιμανιού.  
Στο πλαίσιο του επιχειρηματικού σχεδίου που έχει εκπονήσει η εταιρεία συμφερόντων του Ριμπολόβλεφ, τα παλιά κτίσματα θα ενταχθούν οργανικά στη νέα επένδυση, ενώ το σύνολο των υφιστάμενων υποδομών θα αναβαθμιστεί και συμπληρωθεί, ενώ το σύνολο των δικτύων διανομής θα υπογειοποιηθεί. 
Το νησί ήταν σχεδόν γυμνό όταν το απέκτησε ο Αριστοτέλης Ωνάσης το 1962, έναντι τιμήματος περίπου 3,5 εκατ. δραχμών. Ο Έλληνας κροίσος ήταν εκείνος που διέταξε τη φύτευση ενώ η ανατολική παραλία διαμορφώθηκε με άμμο που μεταφέρθηκε από τη Σαλαμίνα.
Μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση το νησί πέρασε στην ιδιοκτησία της κόρης του Χριστίνας και από εκείνη αργότερα στην Αθηνά Ωνάση Ρουσέλ. Σημειώνεται ότι στο νησί βρίσκονται οι τάσοι του Αριστοτέλη Ωνάση και των δύο του παιδιών, Αλέξανδρου και Χριστίνας. Τον Απρίλιο του 2013 το νησί μεταβιβάστηκε στον Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συμφωνίας που περιλάμβανε την εξαγορά εταιρειών της Αθηνάς Ωνάση Ρουσέλ έναντι συνολικού αντιτίμου 153 εκατ. δολαρίων.  

No comments:

Post a Comment