Thursday, January 31, 2019

ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΠΑΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ


Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία Μουσείου Υποδημάτων στη Θεσσαλονίκη αλλά και για την ίδρυση και λειτουργία οικοτροφείου για έφηβους και ενήλικες που είναι στο φάσμα του αυτισμού, με την παραχώρηση από τη ΓΑΙΟΣΕ των απαραίτητων κτιριακών υποδομών για τη στέγασή τους.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι σχετικές συμβάσεις παραχώρησης υπεγράφησαν, σήμερα, στο ΥΜΑΘ, παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Κατερίνας Νοτοπούλου, εκπροσώπου της ΓΑΙΟΣΕ, της προέδρου του σωματείου ΑΣΤΕΡΙ που «τρέχει» τη δημιουργία Μουσείου Υποδημάτων, Τάνιας Κυριακίδου, αλλά και της προέδρου του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων και αντιπρόεδρου του κεντρικού της συμβουλίου, Φωτεινής Ζαφειροπούλου.
Πρόκειται για χώρους που βρίσκονται στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή όπου αναπτύσσεται το Μητροπολιτικό Πάρκο, είναι ιδιοκτησία της ΓΑΙΟΣΕ και παραχωρούνται για την υλοποίηση αυτών των δύο έργων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της μετά την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, πρόκειται για την έναρξη δύο προσπαθειών εξαιρετικά σημαντικών, που εντάσσονται στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης της δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Εκεί θα γίνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος, εκεί μπροστά φτιάχνεται το Πάρκο Μνήμης και το Μουσείο Σιδηροδρόμων, εκεί θα υπάρχουν μια σειρά από ζωντανές δομές, που στο επίκεντρο όλων θα είναι να προστατεύσουν, να υποστηρίξουν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Νοτοπούλου και εξήρε την πολύτιμη, όπως τόνισε, βοήθεια του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΑΙΟΣΕ, Αθανάσιου Σχίζα, για την ευτυχή κατάληξη των δύο αυτών αιτημάτων.
«Δεν είναι απλώς ένα Μουσείο Υποδημάτων»
«Είναι ιδιαίτερη ημέρα και για εμάς, γιατί το ΑΣΤΕΡΙ καταφέρνει να υλοποιήσει τον στόχο, να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη το 13ο Μουσείο Υποδήματος στον κόσμο, το κέντρο έρευνας, εκπαίδευσης και μουσείο υποδημάτων, το οποίο δεν θα φιλοξενήσει απλώς και μόνο υποδήματα. Είναι ίσως το μοναδικό κέντρο, όπου θα γίνει ανάπτυξη τεχνολογικών μέσων για τη βελτίωση του εσωτερικού των υποδημάτων μαζί με το ΕΚΕΤΑ και το τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα», ανέφερε, από την πλευρά της η πρόεδρος του ΑΣΤΕΡΙΟΥ, Τάνια Κυριακίδου.

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε τη συμβολή τόσο της κ. Νοτοπούλου όσο και του κ. Σχίζα στην προσπάθεια για την ανεύρεση του κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του μουσείου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν πανέμορφο χώρο, κοντά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, για την αναμόρφωση του οποίου θα αναζητηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα τα απαραίτητα κονδύλια.
Στον χώρο αυτό, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, θα μπορούν να φιλοξενηθούν και start-ups προκειμένου νέοι δημιουργοί όχι μόνο να εκπαιδεύονται αλλά και να δημιουργούν τα δικά τους υποδήματα, ενώ εδώ και αρκετό καιρό έχει ήδη αρχίσει η συλλογή εκθεμάτων.
«Έχουμε υποδήματα και από τη φρουρά του Συντάγματος, έχουμε στιβάνια από την Κρήτη πολύ παλιά και στιβάνια που φορέθηκαν σε μάχες. Από τη στιγμή που άρχισε να γίνεται γνωστό πολύς κόσμος επικοινωνεί μαζί μας και βρίσκει στα σπίτια του και υλικά από παλιούς υποδηματοποιούς», ανέφερε πρόεδρος του ΑΣΤΕΡΙΟΥ.
Το Οικοτροφείο
Εκτός από τον χώρο για τη λειτουργία του Μουσείο Υποδημάτων, η ΓΑΙΟΣΕ προχώρησε στην παραχώρηση κι ενός χώρου για τη λειτουργία οικοτροφείου για έφηβους και ενήλικες που είναι στο φάσμα του αυτισμού, οι οποίοι, όπως εξήγησε η πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων και αντιπρόεδρος του κεντρικού της συμβουλίου, Φωτεινή Ζαφειροπούλου, είναι μια ομάδα του πληθυσμού που χρήζει υψηλής φροντίδας και υποστήριξης.


No comments:

Post a Comment