ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΣ 2.800.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.

Monday, January 28, 2019

Ένα drone βυθού σχεδίασαν φοιτητές

 και καθηγητές του Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης



  Πρόκειται για την τελευταία κατασκευή του E.V.A.E.L. (Το εργαστήριο «Ηλεκτροκίνησης και Ηλεκτρονικών Συστημάτων Οχημάτων») του τμήματος Μηχανολόγων Οχημάτων του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε ανεπίσημα το 2014.    


Το τηλεχειριζόμενο όχημα (Remotely Operated Underwater Vehicle, R.O.U.V.) κατασκευάστηκε με την πολύτιμη συνδρομή του Καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας, κ. Γιώργου Μίνου, με στόχο την περαιτέρω επέκταση των εφαρμογών ηλεκτροκίνησης.

Το R.O.U.V., είναι ένα drone βυθού με δυνατότητα πλοήγησης από την επιφάνεια της θάλασσας ή την ξηρά και επικοινωνία μέσω κατάλληλου καλωδίου (tether). Τα ηλεκτρονικά του συστήματα περιλαμβάνουν σύστημα υποθαλάσσιας πλοήγησης, κάμερα με δυνατότητα περιστροφής σε δύο άξονες, δύο αισθητήρες (πίεσης και θερμοκρασίας) με δυνατότητα απεριόριστης επέκτασης ανάλογα με την εφαρμογή και έξι (6) ηλεκτρικούς κινητήρες και τροφοδοτούνται από μια μπαταρία τάσης 14.8V και χωρητικότητας 18Ah που προσδίδει στο R.O.U.V. αυτονομία 4 περίπου ωρών. Στόχος του προσωπικού του E.V.A.E.L. είναι η αξιοποίηση του R.O.U.V. σε εφαρμογές όπως η περιβαλλοντική παρακολούθηση υδάτινων περιβαλλόντων και υποθαλάσσιων κατασκευών (γέφυρες, φράγματα, λιμενικά έργα), η καταγραφή των λιβαδιών ποσειδωνίας, η συνδρομή σε αρχαιολογικές, τουριστικές και άλλες δραστηριότητες
Το προσωπικό του E.V.A.E.L. αποτελείται από τον Αναπληρωτή Καθηγητή, κ. Θεόδωρο Κοσμάνη, με εξειδίκευση στην ηλεκτροκίνηση, τον Καθηγητή, κ. Γεώργιο Μίνο, με εξειδίκευση στη θαλάσσια βιολογία, την εξωτερική συνεργάτη, Δρ. Καλλιόπη Κράβαρη, με εξειδίκευση σε τεχνικές βελτιστοποίησης και τον εξωτερικό συνεργάτη, Δρ. Ιωακείμ Γεωργούδα, με εξειδίκευση στη μοντελοποίηση συστημάτων μεγάλης κλίμακας. Παράλληλα, υπάρχουν συστηματικές συνεργασίες του E.V.A.E.L. με καθηγητές του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, και του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, καθώς και συμμετοχή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ με τίτλο «Εφαρμοσμένα Ηλεκτρονικά Συστήματα». Ερευνητικές συνεργασίες υπάρχουν και με άλλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού (Α.Π.Θ.) και του εξωτερικού (University of Catalunya, University of Humanities and Technology in Radom, University of Mons etc.).

Στο E.V.A.E.L. απασχολούνται σε καθημερινή βάση περισσότεροι από δέκα (10) φοιτητές του τμήματος είτε εκτελώντας την εξάμηνη πρακτική τους άσκηση, είτε εκπονώντας την πτυχιακή τους εργασία είτε απασχολούμενοι σε ερευνητικά και φοιτητικά έργα. Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τα 8 τελευταία χρόνια ολοκληρώθηκαν στο τμήμα Μηχανολόγων Οχημάτων περισσότερες από σαράντα (40) πτυχιακές εργασίες με αντικείμενο την ηλεκτροκίνηση οχημάτων ή τα ηλεκτρονικά συστήματα οχημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ιστότοπο του εργαστηρίου: http://evael.vt.teithe.gr/.

No comments:

Post a Comment