Τα fine dining εστιατόρια της Θεσσαλονίκης ανεβάζουν τον πήχη στην γαστρονομία της πόλης και μας αποδεικνύουν ότι η Θεσσαλονίκη στο φαγητό δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μία ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Duck private cheffing

To concept, ο χώρος και φυσικά οι γεύσεις, το έχουν ξεχωρίσει στην γαστρονομική σκηνή της πόλης αν και είναι «κρυμμένο» στην απομακρυσµένη βιομηχανική περιοχή του Δήμου Πυλαίας. 
Η ανοιχτή κουζίνα, και όταν λέμε ανοιχτή εννοούμε κουζίνα country style σαν εξοχικής κατοικίας σίγουρα μονοπωλεί στον εσωτερικό χώρο. Σε αυτή λοιπόν την full open cuisine η chef και ιδιοκτήτρια Ιωάννα Θεοδωρακάκη ετοιμάζει µε την ομάδα της…live το μενού της ημέρας.
Γνώριμες γεύσεις σπιτικής κουζίνας σε μια µεταμοντέρνα εκδοχή τους «φιγουράρουν» στην μικρή à la minute κάρτα. Φρέσκες, εξαιρετικές πρώτες ύλες, σωστές τεχνικές, φαντασία, μεράκι και γνώση µε αποτέλεσμα πεντανόστιμα πιάτα και καθαρές γεύσεις! 
Την φιλοσοφία της κουζίνας συµπληρώνει η λογική farm to… table µε έναν μικρό κηπάκο όπου η Ιωάννα καλλιεργεί τα δικά της μυρωδικά και ζαρζαβατικά τα οποία φυσικά χρησιμοποιεί στις συνταγές της! Εξίσου εκλεκτή η ενημερωμένη λίστα κρασιών ελληνικού και ξένου αμπελώνα.
Tip: Ενδείκνυται η κράτηση
Info:
Καθημερινά εκτός Δευτέρας 13:30-23:00 & Κυρ.13:30-18:00
Χάλκης 3, Πατριαρχικό Πυλαίας, Τ. 2315 519333, M. 6938 757570
FB: Duck Private Cheffing

Fyssalida Restaurant & Bar

Μενού νέας ελληνικής κουζίνας δια χειρός του έμπειρου και ταλαντούχου chef Γιώργου Ζορμπά, θα απολαύσετε στην «Fyssalida», ένα ολοκαίνουργιο εστιατόριο στα Λαδάδικα σε έναν νέο chic χώρο, ευρύχωρο και φωτεινό. 
Εδώ ο chef συστήνει στο κοινό της Θεσσαλονίκης το σύγχρονης ελληνικής κουζίνας μενού του, µε μεσογειακές επιρροές και γαλλικές τεχνικές που περιλαμβάνει, εξαίσια ισορροπημένα πιάτα καθαρών γεύσεων µε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα της πρώτης ύλης ώστε η διαχείρισή της να αναδείξει περαιτέρω την γεύση. Highlight, το μοσχαρίσιο κρέας ειδικής εκτροφής, ιδιαίτερων κοπών και ωρίμανσης!
Εξίσου έμφαση έχει δοθεί στην λίστα κρασιών που περιλαμβάνει πολλές ετικέτες ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα και έγινε σε συνεργασία µε την οινολόγο, Σταυρούλα Λιάπη ώστε να έρχεται σε τέλεια ισορροπία µε το μενού. Μας αρέσει επίσης πολύ, ότι το εστιατόριο είναι family friendly και ο εσωτερικός χώρος αυστηρά µη καπνιζόντων. 
Info:
Καθημερινά 13:00 – 00:00 (η κουζίνα)
Παγγαίου 4, Λαδάδικα, Τ. 231 056 6009
FB: Fyssalida Restaurant & Bar

Clochard

Mε 4 δεκαετίες παρουσίας στη γαστρονοµική σκηνή της πόλης δεν είναι υπερβολή να πούµε ότι το Clochard όχι µόνο υπήρξε και παραµένει καινοτόµο concept αλλά και ότι σύστησε στους Θεσσαλονικείς µια διαφορετική εµπειρία στην εστίαση και την γεύση. 
Από τότε µέχρι και σήµερα το µενού είναι εκείνο που πρωταγωνιστεί στην επιτυχία του εστιατορίου µε τις διεθνείς διακρίσεις. H σύγχρονη αστική µατιά στην ελληνική κουζίνα µε διεθνείς πινελιές και η σωστή διαχείριση της άριστης πρώτης ύλης, είναι η «συνταγή» για τα εξαιρετικά, σύγχρονα πιάτα του µε τις καθαρές γεύσεις. To µενού συνοδεύει ιδανικά µια πολύ ενηµερωµένη κάβα κρασιών ελληνικού και διεθνούς αµπελώνα. 
Info:
Καθηµερινά 13:00 – 00:00 (Κυρ. 13:00 – 19:00)
Πρ. Κοροµηλά 4, Τ. 2310 239805
FB: Clochard, Site: www.clochard.gr

718 Bar Restaurant

Το 718 στο Πανόραμα είναι ένα καινούριο εστιατόριο που εξειδικεύεται στο εκλεκτό κρέας με ονομασία προέλευσης, τις ειδικές κοπές με σίτεμα αργής ωρίμανσης ψημένα σε φούρνο Josper. Το μενού κατά τ’ άλλα περιλαμβάνει εξαιρετικές comfort food γεύσεις ενώ το συνοδεύει ιδανικά μια ενημερωμένη οινική λίστα με πάνω από 300 ετικέτες διεθνούς αμπελώνα! Όλα αυτά σε ένα εκπληκτικό κοσμοπολίτικο περιβάλλον με πανοραμική θέα στην πόλη! 
Info:
Από €25
Καθημερινά από τις 13:00
Ν. Λεοντίδη 6, Πανόραμα, Τ. 2310 341718
FB: 718 Uptown dine and wine, Site: 718.gr

Kazika de Malta

Το new entry στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης ακούει στο όνομα Kazika de Malta. Ένα νέο gastrobar & restaurant που υπόσχεται να μας ταξιδεύσει στον χρόνο, με αισθητική ταυτότητα και ιδιαίτερο ύφος.
Αll day χώρος lounge διάθεσης που μας υποδέχεται από νωρίς για καφέ, ενώ σερβίρει λαχταριστό πρωινό και brunch (έως τις 12:00 και 13:00, αντίστοιχα). Το μενού του, που προσανατολίζεται στην σύγχρονη ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με διεθνείς πινελιές, συνοδεύει μια τεράστια γκάμα εκλεκτών κρασιών και ποτών.
Η γευστική εμπειρία , η υψηλή αισθητική, το αρχοντικό στυλ, η φιλοξενία και τα ακούσματα jazz live μουσικής συνθέτουν το σκηνικό στο νέο must στέκι της πόλης στην ανερχόμενη περιοχή των Άνω
Λαδάδικων. 
Info:
Δευτ. – Σαβ. 08:00 – 02:00 / Κυρ. 10:00 – 02:00
Διαμαντή Ολυμπίου 16, Άνω Λαδάδικα, Τ. 231 052 5333
FB: Kazika de Malta

Το Μανιτάρι

Αν και στον 2ο όροφο του εμπορικού κέντρου στην Καλαμαριά, το Μανιτάρι έχει καθιερωθεί ανάμεσα στις καλύτερες προτάσεις για φαγητό στην πόλη και έχει γίνει σημείο αναφοράς. Στον ανανεωμένο urban chic χώρο του, θα απολαύσετε ένα μενού σύγχρονης ελληνικής κουζίνας πολλών αξιώσεων που υπογράφει ο γνωστός chef Δημήτρη Παμπόρης. 
Η εποχική κάρτα είναι αποτέλεσμα mix & match των premium πρώτων υλών από διάφορες περιοχές της χώρας και καταλήγουν σε γευστικότατα και ευφάνταστα πιάτα. Εξίσου εκλεκτή και η wine list.
Info:
Καθημερινά 13:00 – 00:00 (η κουζίνα)
Θεμ. Σοφούλη 57 (Εμπορικό Κέντρο), Καλαμαριά, Τ. 2310 415289
FB: Το Μανιτάρι Restaurant

Aficionados

Ένα bistrot-restaurant υψηλής σύγχρονης γαστρονομίας, στεγασμένο σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο στην Καλαμαριά με υπέροχη θέα. Στο ισόγειο λειτουργεί cocktail και cigar lounge bar, με premium επιλογές. 
Info:
Δευτ. 18:00-02:00, Τριτ.-Σαβ 13:00-02:30
Νικ. Πλαστήρα 105, Kαλαμαριά, Τ. 2310434290
FB: The Aficionados

Extravaganza

Φρέσκες γεύσεις σε έναν μοντέρνο χώρο στο κέντρο της πόλης. Εναλλασσόμενο μενού δημιουργικών πιάτων, gourmet επιλογές, ποιοτικός καφές και signature cocktails.
Info:
Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 13:00-01:00
Στοά Πτολεμαίων 29Α και Αμβροσίου, Τ. 2310 52 9791
FB: Extravaganza

Brizola

Ένα γαστρονομικό και αισθητικό project στεγασμένο σε μια εγκαταλειμμένη αποθήκη στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας, με ποιοτικά κρέατα, premium κοπές και πλούσια οινική λίστα. 
Info:
Καθημερινά (εκτός Δευτ.) από τις 14:00, Κυρ. 14:00-19:00
Νικ. Μαντζάρου 18 & Κώττα Ρούλια, T. 231 053 2800
FB: Brizola

Οψοποιών Μαγγανείαι

Κοντά στη Νέα Παραλία, ένας ντελικάτος χώρος που, όπως δηλώνει το όνομά του (Μαγείρων Μαγείες ) σερβίρει νόστιµα πιάτα μεσογειακής κουζίνας, μαγειρεμένα με µεράκι και δηµιουργικότητα. 
Info:
Τρ.-Παρ. 14:00-00:00, Σάβ. 14:00-00:00 & Κυρ.14:00-17:30
Αιμ. Ριάδη 5, T. 2310 889699
FB: Οψοποιών Μαγγανείαι

Thria

Με δυνατό του χαρτί τη θέα στη Νέα Παραλία, στο Thria απολαμβάνουμε ένα μενού ελληνικής δημιουργικής κουζίνας σε έναν φινετσάτο χώρο ιδιαίτερου minimal design.
Info:
Καθηµερινά (εκτός Δευτέρας) 13:00-00:00
Μαρίας Κάλλας 1, T. 2310 821120
FB: THRIA restaurant

Radikal

Ένα ιδιαίτερου design, πρωτοποριακό food and wine concept, µε έµφαση στις ετικέτες κρασιού και µικρή κάρτα µεσογειακών γευστικών προτάσεων.
Info:
Καθηµερινά (εκτός Δευτέρας) 14:00-00:00
Στέργιου Πολυδώρου 61, Άνω Πόλη, Τ. 2310 202007
FB: Radikal