Η νέα τάση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στην αστική διαμονή παραμένει και εξελίσσεται ενώ έχει γίνει δημοφιλής στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης οι οποίοι επιλέγουν κάποια από τα ιδιαίτερα boutique hotels & apartments για την διαμονή τους καθώς φαίνεται να προτιμούν το ξεχωριστό design και την urban αισθητική.
Αυτός είναι και ο λόγος που έχει παρατηρηθεί ρεκόρ νέων αφίξεων στον χάρτη της διαμονής της πόλης από το 2012 που έγινε η αρχή. Το τυπικό μοντέλο ενός ξενοδοχείου έχει δώσει χώρο σε δωμάτια και apartments (σε αυτή την τάση βοήθησε και το airbnb), που έχουν όμως όλα κοινό χαρακτηριστικό το προσωποποιημένo service και την ανθρωποκεντρική φιλοξενία.

Την προτίμηση του κοινού κερδίζουν μικρά boutique hotels με ιδιαίτερη αισθητική και λειτουργικότητα. Μάλιστα, πολλά εγκαταλειμμένα κτήρια αναπαλαιώθηκαν και μετατράπηκαν σε πανέμορφα αρχιτεκτονήματα, δίνοντας έτσι μια νέα πνοή στο αστικό τοπίο της πόλης! 

Monogram

«Η minimal σφραγίδα της ελληνικής φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη»
Στα τέλη του 2016 ξανά πήρε ζωή το 5όροφο κτίριο µε των 4αστέρων ξενοδοχείο, εκεί όπου η κεντρική Τσιμισκή συναντά τον πεζόδρομο της Ρογκότη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, διατηρώντας την εξωτερική πολυτελή αισθητική του και αναδεικνύοντας την εσωτερική απλότητα των ευρύχωρων δωματίων του. 
Σε minimal γραμμές, τα 23 deluxe δωµάτια (δίκλινα αλλά και family) είναι πολύ ευρύχωρα (27-40 τµ.), ψηλοτάβανα και φωτεινά, ενώ ξεχωρίζουν για τα μοντέρνα στοιχεία και τις ανέσεις τους. 
Highlights:
  • Η pet friendly πολιτική. 
  • To Handy Smartphone διαθέσιμο σε όλα τα δωµάτια, σας παρέχει δωρεάν κλήσεις, πρόσβαση στο internet, ταξιδιωτικό οδηγό καθώς και προτάσεις για την πόλη.
Info:
Ρογκότη 5 & Τσιμισκή, Τ. 2310 263263
FB: Monogram Hotel, Site: monogramhotels.gr

The Trilogy House

Σε προνομιακή θέση επί της Τσιμισκή, ένα πρώην εγκαταλειμμένο διατηρητέο αρχοντικό του 1926 μετατράπηκε σε μια urban πρόταση διαμονής που θυμίζει λονδρέζικο apartment! Διαθέτει 9 δωµάτια μοναδικής αισθητικής µε έντονες χρωματικές πινελιές που συµβαδίζουν µε τις σύγχρονες deco τάσεις. Προσφέρει πληθώρα παροχών και αποτελεί μια ξεχωριστή city stylish πρόταση.
Highlight: Το Trilogy Experimental, ένα superior apartment 65 τ.µ. επί της Προξένου Κορομηλά, ιδανικό για 4 άτομα. Ένας χώρος προσεγμένος µε minimal και urban επιρροές στη διακόσμηση, προσφέρει όλες τις ανέσεις ενός σπιτιού (από €84, online booking). 
Info:
Από €109
Τσιμισκή 97, T. 2310 232305
FB: The Trilogy House, Site: www.thetrilogyhouse.gr

Colors

Urban πρόταση διαµονής που προσφέρει σύγχρονες ανέσεις στις πιο ζωντανές γειτονιές της πόλης, όπως η Βαλαωρίτου (15 δωµάτια) και τα Λαδάδικα (12 δωµάτια). Το τρίτο και νεότερο µέλος, το Colors Urban Hotel, στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτήριο επί της Τσιµισκή µε το ίδιο concept και 21 δωµάτια που διακρίνονται σε 5 θεµατικούς τύπους! Στα συν, η εµπειρία Massage me αλλά και το Garden Bar που λειτουργεί από το πρωί για πρωινό, µεσηµεριανό µπουφέ αλλά και για ένα χαλαρό ποτό
Info:
Από €90
Τσιμισκή 13, Τ. 2310 515101
FB: COLORS Urban Hotel, Site: www.colors.gr

White Luxury

Ένα city hotel minimal, μοντέρνας αισθητικής κοντά στον Βαρδάρη. Τα 18 δωμάτιά του, σε τόνους λευκού και μαύρου, προσφέρουν μια εμπειρία διαμονής µε όλες τις σύγχρονες παροχές. Στα συν το White Cup café, ανοιχτό και σε µη ενοίκους για πρωινό αλλά και ένα light lunch break. 
Info:
Από €60
Αναγεννήσεως 1 & Παλαιού Σταθμού 4, Τ. 2310 515101
FB: White luxury, Site: www.whiteluxury.gr

Gatto Perso

Κρυμμένο, σε ένα στενάκι δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά, το Gatto Perso αποτελεί µία διαφορετική πρόταση διαμονής. Στεγασμένο σε ένα αναπαλαιωμένο κτήριο, πρώην κατοικία, αποπνέει την αίγλη του παρελθόντος, καθώς παντρεύει την αισθητική ενός αριστοκρατικού αρχοντικού µε τις μοντέρνες παροχές. Το εκπληκτικό μωσαϊκό, η εντυπωσιακή σκάλα, αλλά και τα έργα τέχνης που το κοσμούν κλέβουν τις εντυπώσεις! 
Όσο για τα 18 ευρύχωρα (22-45 τ.µ.), cozy διαμερίσματά του, διαφορετικών τύπων, σε κάνουν να νιώθεις σα να μπαίνεις σε ένα vintage σκηνικό, χωρίς όμως να λείπουν οι σύγχρονες ανέσεις (Coco-Mat pillow menu, Wi-Fi, amenities Apivita, Nespresso, μαρμάρινα μπάνια, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα) για όλους όσους αρνούνται να αποχωριστούν τις ανέσεις του σπιτιού τους. 
Extra tip: Το κτήριο μπορεί να ενοικιασθεί και ολόκληρο για κάποια ιδιαίτερη περίσταση!
Info:
Από €55-120 χωρίς πρωινό
Μητσαίων 10, Τ. 2310 221445
FB: Gatto Perso, Site: www.gattoperso.gr

The Mood

City boutique hotel στην ολοζώντανη πιάτσα της Πλατείας Εµπορίου το οποίο στεγάζεται από τον περασµένο Μάιο σε ένα πλήρως ανακαινισµένο τριώροφο κτήριο του 1928! Το The Mood Luxury Rooms σε βάζει στο… mood της πόλης, καθώς αποτελεί µια φρέσκια πρόταση urban διαµονής!
Τα 14 κοµψά δίκλινα δωµάτια και οι τρεις ευρύχωρες σουίτες σε γήινες αποχρώσεις χαρακτηρίζονται για τη minimal αισθητική και τη χαλαρωτική ατµόσφαιρα. Όσο για την έµφαση, δίνεται στην προσωποποιηµένη φιλοξενία και στις σύγχρονες παροχές (µπουρνούζια, espresso machine , zealots bath amenities). 
Ηighlight: Το εξαιρετικό wine bar VIN στο ισόγειο όπου οι ένοικοι µπορούν να απολαύσουν από νωρίς ένα πλούσιο πρωινό ή να κλείσουν τη µέρα τους µε ένα ποτήρι καλό κρασί.
Extra Tip: Στα συν η συνεργασία µε το κοντινό parking.
Info:
Από €98 
Κατούνη 31, Τ. 2310 555088
info@themoodthessaloniki.gr  
FB: The Mood luxury rooms, Site: www.themoodthessaloniki.gr 

Polis Apartments

Το µοντέρνο 5ώροφο κτήριό του αποτελείται από 18 άνετα διαµερίσµατα και δωµάτια, σύγχρονης αισθητικής και minimal διακόσµησης, ιδανικά ακόµα και για long stay διαµονή, καθώς όλα προσφέρουν και kitchenette. Στα συν, το café στο ισόγειο!
Info:
Από €60
Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 13, Τ. 2311 297000 
FB: POLIS Apartments, Site: www.polisapartments.gr

Blue Bottle

Urban φιλοξενία στην καρδιά της πόλης, το Blue Bottle είναι ένα κοµψό boutique hotel. Μοντέρνοι χώροι, minimal design, 20 deluxe δωµάτια διάφορων τύπων µε όλες οι ανέσεις και πολύ καλές τιµές!
Highlight: Walking distance από κάθε σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος! 
Info:
Από €60 / deluxe δίκλινο 
Επισκόπου Αµβροσίου & Συγγρού, T. 2310 520090
FB: Blue Bottle Boutique Hotel, Site: www.bluebottlehotel.gr

Little Big House

Hostel µε 5 ευρύχωρα δωµάτια (2, 4, 6 κλινών), value for money, πολλές παροχές κι ένα εξαιρετικό café-bar!
Info:
Τιμές: 6κλινο €15/άτοµο, 4κλινο €17/άτοµο, 2κλινο €45/άτοµο
Ανδοκίδου 24, Τ. 2313 014323
FB: Little Big House, Site: www.littlebighouse.gr

Hostel Stay

Το Ηostel Stay αποτελεί το πρώτο υβριδικό hostel στην Ελλάδα µε 79 δωµάτια και 196 κλίνες «αφιερωµένα» σε ροκ είδωλα ζωγραφισµένα στο χέρι από τον Argiri Ser. Αποτελείται από κλασικούς κοιτώνες µε κουκέτες (2-8 κλινών) και κοινόχρηστα µπάνια, καθώς και privé δωµάτια.
Highlight: Το πλήρως εξοπλισµένο διαµέρισµα 140 τ.µ. στον 7ο όροφο και η ταράτσα του µε θέα µέχρι τον Θερµαϊκό!
Info:
Από €10/κρεβάτι
Ι. Δραγούμη 61, Τ. 2311 244600
FB: Stay Hostel, Site: www.thestay.gr

Βahar Boutique hotel

Με όνοµα που παραπέµπει ηχητικά στα µπαχαρικά και τις µυρωδιές από τα εµπορικά καταστήµατα που µονοπωλούσαν κάποτε την περιοχή, το ολοκαίνουριο boutique hotel Bahar στεγάζεται από τις αρχές Ιουνίου στο χαρακτηριστικό γωνιακό διατηρητέο κτήριο του 1931 στην oλοζώντανη πλατεία Εµπορίου, στα Άνω Λαδάδικα. 
Highlight: Το εξαιρετικό πρωινό µε τοπικά προϊόντα καθώς και a la carte επιλογές! Στα συν η συνεργασία µε το γειτονικό parking.
Info:
Από €90 µε πρωινό
Εδέσσης 10 & Κατούνη, Άνω Λαδάδικα, Τ. 2310 553433
FB: Bahar Boutique Hotel, Site: www.baharboutiquehotel.com

The Caravan

Σε ένα ήσυχο στενό, «κρυµµένο» πίσω από το Χαµζά Μπέη Τζαµί (Αλκαζάρ) συναντάµε το “The Caravan”, έναν σύγχρονο ξενώνα µε µια διαφορετική αισθητική που παντρεύει ιδέες, τάσεις και µια νέα αντίληψη στον χώρο της φιλοξενίας!
H τοποθεσία: Βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, 2 λεπτά από την πλατεία Αριστοτέλους και τον παλµό της νυχτερινής ζωής της, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την ησυχία και την αίσθηση της γειτονιάς.
Η φιλοσοφία: Με µόττο «η φιλοξενία είναι οι άνθρωποι»και µε έµπνευση τα roadtrips στην Ευρώπη, 3 φίλοι έκαναν το όνειρό τους πραγµατικότητα και δηµιούργησαν έναν σύγχρονο ξενώνα ταξιδευτών που έχει ως στόχο να µυήσει τον επισκέπτη στην κουλτούρα της πόλης. 
Το κτήριο & η ιστορία: Στεγασµένο σε ένα αρχιτεκτόνηµα µε µακρά ιστορία (ήταν πανδοχείο τον 15ο αι.), το κτήριο ανακαινίστηκε µε απόλυτο σεβασµό όµως στην ιστορία και τα χαρακτηριστικά του, καθώς κύριος στόχος ήταν η δηµιουργία ενός συνδέσµου µε το παρελθόν και την παράδοση της πόλης.
Τα δωµάτια: Τα µόλις 13 δωµάτια 6 τύπων (συµπεριλαµβανοµένων και 2 σουιτών), εντελώς διαφορετικά µεταξύ τους, είναι µοναδικά διακοσµηµένα µε ένα blend µοντέρνων στοιχείων και παλαιών τάσεων αισθητικής. Αναπαλαιωµένα έπιπλα, customized αντικείµενα και graphic art συνθέτουν έναν οικείο και ταυτόχρονα άρτιο αισθητικά περιβάλλον.
The caravan Cafe: Ένας υπέροχος χώρος φιλοξενίας που σερβίρει όλη µέρα ποιοτικά ροφήµατα και σνακς, ενώ ιδιαίτερη µνεία πρέπει να γίνει στο λαχταριστό handmade σπιτικό πρωινό, µε µαρµελάδες “της µαµάς”! (07:30-10:30)
To know:Στην γειτονιά των καραβανιών και των ταξιδευτών της Θεσσαλονίκης, ένα σύγχρονο καραβάνι ξεκίνησε το ταξίδι του στη φιλοξενία, σχεδόν 2,5 χρόνια πριν. Με εξαιρετικές κριτικές και διακρίσεις, (2017&2018), είναι ανάµεσα στα 25 καλύτερα B&B και ξενώνες της Ελλάδας συνεχίζοντας την roadtrip πορεία του, ενώ, από την πρώτη στιγµή µέχρι και σήµερα, η βαθµολογία τον επισκεπτών του, αγγίζει το απόλυτο 10 µε εκατοντάδες όµορφα σχόλια! 
Info:
Από €70-150
Ρέµπελου 1, Τ. 2313 062780
FB: The Caravan B&B Thessaloniki, Site: www.thecaravan.gr

Superior One

Luxury Apartments
Μόλις 600µ. από τον Λευκό Πύργο, το Superior One Luxury Apartments παρέχει µια σύγχρονη, πολυτελή διαµονή που ξεφεύγει από το τυπικό πρότυπο ενός city hotel. Mια ιδιαίτερη πρόταση φιλοξενίας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ιδανική επιλογή για όσους επιθυµούν µια «ζεστή» διαµονή. Τα 6 διαµερίσµατα 3 τύπων (εκ των οποίων και deluxe) παρέχουν στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις ενός σπιτιού, ενώ διαθέτουν πλήρως εξοπλισµένη κουζίνα και µπαλκόνια µε θέα. (Από €85-100)
Boutique Hotel
Mια νέα, ιδιαίτερη πρόταση urban φιλοξενίας στην καρδιά της πόλης, σε walking distance από τα σηµαντικά σηµεία ενδιαφέροντος. Το Superior One στεγάζεται σε ένα τετραώροφο επιβλητικό, νεοκλασικό κτήριο, ακολουθώντας τη φιλοσοφία ενός σύγχρονου boutique hotel µε ένα «city» ύφος. Τα 20 ιδιαιτέρως ευρύχωρα δωµάτιά του (κατάλληλα και για οικογένειες), µε minimal αισθητική και λιτή διακόσµηση σε άσπρους και γκρι τόνους, είναι σχεδιασµένα να προσφέρουν µια µοντέρνα εµπειρία διαµονής µε όλες τις σύγχρονες παροχές (κλιµατισµός, ευρύχωρα µπάνια, mini bar). Το ξενοδοχείο περιλαµβάνει 6 junior σουίτες, 1 standard και 1 premium, η οποία αποτελεί και το highlight του κτηρίου, λόγω του µοναδικού τρούλου που κοσµεί την οροφή του! Από €85-140.
Info:
Boutique Hotel: I. Δραγούµη 28
Apartments: Τσιµισκή 116
Τ. 2310 280995
Site: www. superiorone.gr

Τhe Modernist

Ένα νέο luxury boutique ξενοδοχείο, το «The Modernist», µας υποδέχεται σε ένα ανακαινισµένο διατηρητέο κτήριο της δεκαετίας του ΄20, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Το ξενοδοχείο διαθέτει 40 πολυτελή δωµάτια, σχεδιασµένα και διακοσµηµένα µε µια µίξη art deco και minimal scandinavian στοιχείων. Στις προστιθέµενες υπηρεσίες του ξενοδοχείου περιλαµβάνεται το 24ωρο σέρβις καθώς και ο εξοπλισµός των δωµατίων µε σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές. 
Ηighlight: Το roof garden του ξενοδοχείου µε εντυπωσιακή θέα στην πόλη, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το πρωινό τους µε την υπογραφή του Ergon Foods.
Info:
Από €95
Ερµού 32, T. 2316 009990
FB: The Modernist, Site: www.themodernist.gr

Αntigon Urban Chic Hotel

Mέλος της γνωστής αλυσίδας Leading Hotels of the World, το «Αntigon Urban Chic Hotel» αποτελεί τη νέα άφιξη της πόλης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στεγασµένο σε ένα νεοκλασσικό κτήριο του 1931, ανακαινίστηκε πρόσφατα διατηρώντας ένα minimal ύφος σε όλους τους χώρους του µε έντονο το στοιχείο του µαρµάρου. Διαθέτει 38 δωµάτια υψηλής αισθητικής, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι είναι χτισµένο επί της Αρχαίας Ρωµαϊκής αγοράς, µέρος της οποίας αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, όπου και τοποθετήθηκε γυάλινο πάτωµα ώστε ο επισκέπτης να βλέπει τα ευρήµατα!
Ηighlights: Το jacuzzi στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου και το Champagne bar στον ίδιο χώρο, για στιγµές απόλυτης χαλάρωσης. Διαθέτει επίσης ένα all day bistrot που σερβίρει λαχταριστό brunch αλλά και a la carte menu µε δηµιουργίες ευρωπαϊκής και ελληνικής κουζίνας.
Info:
Από €130
Aντιγονιδών 15, Τ. 2310 523573
FB: Antigon Urban Chic Hotel , Site: www.antigonhotel.com

Suitcase Apartments

Mια ιδιαίτερη πρόταση φιλοξενίας στην καρδιά της πόλης, το Suitcase αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους επιθυµούν µια άνετη , ζεστή διαµονή σε προνοµιακή τοποθεσία, καθώς απέχει µόλις 500 µ. από τον Λευκό Πύργο. Στεγάζεται σε ένα ολοκαίνουριο κτήριο και αποτελείται από 8 αυτόνοµα, διαφορετικά διαµερίσµατα που παρέχουν στον επισκέπτη όλες τις ανέσεις ενός σπιτιού! Όλα τα διαµερίσµατα έχουν ιδιαίτερη, προσεγµένη διακόσµηση ενώ διαθέτουν πλήρως εξοπλισµένη κουζίνα. Στα συν περιλαµβάνεται ο χώρος πάρκινγκ για τους επισκέπτες καθώς και η καθηµερινή υπηρεσία καθαριότητας.
Info:
Από €85
Π. Π. Γερµανού 19, Τ. 2310 220103
FB: Suitcase, Site: www.suitcase.gr