Friday, January 18, 2019

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Στη γραμμή εκκίνησης μπαίνει το έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, καθώς, εντός των επόμενων ημερών, πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο ο οποίος αναδείχθηκε μετά από τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Οι εργασίες από τον εργολάβο αναμένεται να ξεκινήσουν το αργότερο έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάση Παππά.
Με την υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει να αποχωρήσει από την πλατεία ο ιδιοκτήτης του πάρκινγκ, που λειτουργεί στον χώρο. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποσταλεί έγγραφο από το Τμήμα Περιουσίας του δήμου στον ιδιώτη να αποχωρήσει έως τέλος του έτους, κάτι το οποίο δεν έγινε.
Όπως διευκρινίζει η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, ο ιδιοκτήτης του πάρκινγκ φέρεται να είναι σύμφωνος να αποχωρήσει οικειοθελώς, ωστόσο, αν χρειαστεί, ενδέχεται να υπάρξει και απόφαση διοικητικής αποβολής.
Οι πρώτες εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν εντός της πλατείας Ελευθερίας, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η κανονιστική πράξη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στους δρόμους πέριξ της πλατείας, η οποία είχε μπλοκαριστεί στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν δεν έλαβε τις απαιτούμενες ψήφους για την έγκρισή της.  
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, η κανονιστική πράξη αναμένεται να έρθει σε δεύτερη φάση στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση.
Το έργο «Βιοκλιματική Αναβάθμιση Πλατείας Ελευθερίας» διαμορφώθηκε περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ, μετά την έκπτωση πάνω από 50% που κατέθεσε ο εργολάβος. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο.
Η ανάπλαση

Στόχος του έργου είναι η μετατροπή της πλατείας σε έναν χώρο περιπάτου και αναψυχής αλλά και η ανάδειξη της ιστορικής της μνήμης.

Τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Θεμιστοκλής Χατζηγιαννόπουλος και Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του δήμου.

Στη νέα πλατεία Ελευθερίας θα κυριαρχούν το πράσινο και τα ψηλά δέντρα. Ο χώρος θα διαμορφωθεί με ενιαία δαπεδόστρωση από το μέτωπο των κτηρίων στα ανατολικά μέχρι τη δυτική πλευρά και από το βόρειο μέτωπο μέχρι τη θάλασσα. Η μικρή υψομετρική διαφορά που υπάρχει προς την οδό Μητροπόλεως εμφανίζεται εντονότερη στη γραμμή του αρχαίου τείχους. Στο σημείο αυτό προβλέπεται να οργανωθεί η ζώνη των καθιστικών, η οποία θα βρίσκεται κάτω από τα δέντρα και θα έχει θεατρική διάταξη προς τη θάλασσα. Το κεντρικό τμήμα της πλατείας προς τη λεωφόρο Νίκης παραμένει ελεύθερο από φυτεύσεις και ανοίγεται προς τη θάλασσα.

Οι μελετητές του έργου έχουν σχεδιάσει ένα ηλιακό ρολόι, το οποίο θα παραπέμπει στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έχουν συνδεθεί με την πλατεία Ελευθερίας, η οποία μεταξύ των άλλων αποτελεί έναν τόπο μαρτυρίου για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.
Το μνημείο του Ολοκαυτώματος, που και σήμερα βρίσκεται τοποθετημένο στην πλατεία Ελευθερίας μετακινείται σε νέο περίοπτο σημείο, με σκοπό να αναδειχθεί και να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση του χώρου. Στη θέση του θα τοποθετηθεί μια στήλη η οποία θα λειτουργεί ως ηλιακό ρολόι.


No comments:

Post a Comment