Monday, October 3, 2016

MAΡΑΣΜΟΣ ΚΙ ΕΡΗΜΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΣΟΥ

Από την εποχή της μεγάλης οικονομικής άνθησης και της έντονης νυχτερινής ζωής, η περιοχή της Αρετσούς στην Καλαμαριά, και συγκεκριμένα η παραλιακή οδός Νικολάου Πλαστήρα, βιώνει τα τελευταία χρόνια τον μαρασμό και την ερήμωση.

Πριν από μερικά χρόνια η περιοχή έσφυζε από κόσμο και τα καφέ και τα εστιατόρια ήταν γεμάτα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Σήμερα αρκετά μαγαζιά στον παραλιακό δρόμο της Καλαμαριάς έχουν βάλει λουκέτο, ενώ όσα παραμένουν ανοιχτά, δίνουν μάχη για να επιβιώσουν εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή, στην περιοχή το 60% των καταστημάτων είναι σε λειτουργία, ενώ το 40% έχει κατεβασμένα ρολά.

Τέσσερις είναι ουσιαστικά οι παράγοντες που οδήγησαν την περιοχή σε αυτή την πτωτική πορεία. «Η εικόνα που παρουσιάζει η Πλαστήρα οφείλεται στην οικονομική κρίση, στην αλλαγή φυσιογνωμίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα πολύ υψηλά μισθώματα κατά την αρχή της κρίσης και ενδεχόμενα, κάνοντας και την αυτοκριτική μας, και σε κάποιες παρεμβάσεις στις οποίες θα μπορούσε ο δήμος πιο γρήγορα να προχωρήσει» εξήγησε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, μιλώντας στη Voria.gr.


Επί χρόνια η Νικολάου Πλαστήρα ήταν μία από τις καλύτερες πιάτσες στη διασκέδαση της πόλης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν τόσο η δημοτική αρχή όσο και κτηματομεσίτες, έχουν δημιουργηθεί περιοχές – κέντρα διασκέδασης σε πολλά σημεία της πόλης. Λόγω της οικονομικής κρίσης και σε μια προσπάθεια για λιγότερα έξοδα, ο κόσμος επιλέγει να επισκεφθεί τα κέντρα διασκέδασης της περιοχής του και όχι να μεταβεί έως την περιοχή της Καλαμαριάς.
Ξενοίκιαστα σχεδόν τα μισά καταστήματα

Πάνω από 20 είναι τα καταστήματα τα οποία βρίσκονται στην οδό Νικολάου Πλαστήρα, εκ των οποίων τα οκτώ έχουν βάλει λουκέτο. Περπατώντας κάποιος στην παραλιακή οδό, ανάμεσα σε δύο ανοιχτά καταστήματα, αντικρίζει και τα κλειστά και ερημωμένα.
Οι μεσίτες εντοπίζουν την αιτία των λουκέτων, πέρα προφανώς από τη μείωση του τζίρου λόγω της κρίσης, και στα πολύ υψηλά μισθώματα που υπήρχαν - και ως ένα βαθμό υπάρχουν ακόμα- στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την οικονομική κρίση ένα κατάστημα 200-250 τμ, διώροφο, ενοικιαζόταν σε πολύ αλμυρές τιμές, από 4.000 έως 7.000 ευρώ το μήνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το ενοίκιο να άγγιζε και τις 8.000 – 9.000 ευρώ! Πλέον, σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη από το Invista Ανδρέα Κακάλτση, ένα κατάστημα - ανάλογου μεγέθους – μπορεί να ενοικιαστεί από 1.800 έως 4.000 ευρώ, δηλαδή μία μείωση της τάξης μεταξύ 40% έως 50% στη μέγιστη και την ελάχιστη τιμή.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Κακάλτσης, «παρά τη μείωση των μισθωμάτων, ακόμα παραμένει παγωμένο το ενδιαφέρον για ενοικίαση κάποιου χώρου». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια, οι καταστηματάρχες της περιοχής κλήθηκαν να πληρώσουν δημοτικά τέλη για χώρους που χρησιμοποιούσαν, ενώ στο παρελθόν δεν συνέβαινε κάτι ανάλογο.

Από την πλευρά του ο κτηματομεσίτης του γραφείου Oikies Real Estate Στράτος Μαγνήσαλης εκτιμά ότι «είναι λογικό να έχει ερημώσει η περιοχή, καθώς τα μισθώματα φτάνουν ακόμα και σήμερα σε σχετικά υψηλά επίπεδα, μέχρι και 4.000 ευρώ». Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιοκτήτες καταστημάτων επιμένουν και δεν μειώνουν σημαντικά τα μισθώματα, με αποτέλεσμα αυτά να μένουν ξενοίκιαστα.

Για ένα μεταβατικό στάδιο στην εποχή της οικονομικής κρίσης κάνει λόγο ο κτηματομεσίτης Νίκος Μανομενίδης, ο οποίος εκτιμά ότι «εάν υπήρχαν άλλα μισθώματα, η περιοχή θα γέμιζε ξανά». «Αυτή η περιοχή είχε γνωρίζει πάρα πολύ μεγάλη άνθηση, οι ιδιοκτήτες έπαιρναν πάρα πολύ μεγάλα μισθώματα και τώρα πια σε αυτά τα μισθώματα και παρά τις προσαρμογές που έχουν γίνει, δεν ανταποκρίνεται η αγορά» υπογράμμισε ο κ. Μανομενίδης.
Σημαντική ανάπλαση στο δρόμο της Πλαστήρα σχεδιάζει η δημοτική αρχή

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την κίνηση και να επιστρέψει η επιχειρηματικότητα στην περιοχή, η δημοτική αρχή ξεκινά έναν σχεδιασμό ανάπλασης του οδικού άξονα της Πλαστήρα. «Θέλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για την τοπική ανάπτυξη. Θα προχωρήσουμε αρχικά σε διαβούλευση με τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της περιοχής, ώστε μέσα στο 2017 να προχωρήσουμε στο σχέδιο ανάπλασης για να δώσουμε νέα πνοή στην περιοχή και να προσελκύσουμε ξανά τον κόσμο της πόλης», τονίζει ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, η σημαντική παρέμβαση που δρομολογείται θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέο φωτισμό, ζώνη περιπάτου για τους πολίτες, ζώνη ποδηλατοδρόμου και χώρους στάθμευσης, ώστε και ο κόσμος να μπορεί να κινείται άνετα τα αυτοκίνητα. «Με αυτές τις σημαντικές παρεμβάσεις εκτιμώ ότι η Πλαστήρα θα αποκτήσει ξανά την αίγλη που είχε παλιά», σημειώνει ο δήμαρχος.


No comments:

Post a Comment