Thursday, October 13, 2016

BYZANTINH ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ και η Ιερά Μητρόπολη παίρνουν πρωτοβουλία για την ανάδειξη της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης». Σε πρώτη φάση οι εκδηλώσεις (Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Δημητρίου, συναυλία βυζαντινής μουσικής, επιστημονική μερίδα, έκθεση βυζαντινών εικαστικών, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους) θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 4,5 και 6 Νοεμβρίου. Στόχος είναι η επέκταση και μονιμοποίηση του προγράμματος «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», αλλά και η δημιουργία «Δικτύου Βυζαντινών πόλεων», σε εκπαιδευτική, πολιτιστική και οικονομική βάση, του οποίου θα ηγείται η Θεσσαλονίκη.

Πέραν του τρόπου με τον οποίο θεωρητικοποιούν το χαρακτήρα της πρωτοβουλίας τους οι οργανωτές –οι ακαδημαϊκοί είναι το μυαλό, οι επιχειρηματίες το σώμα και η Εκκλησία η ψυχή του Βυζαντίου- η παρέμβαση που επιχειρούν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Βυζαντινή ιστορία της Θεσσαλονίκης παραμένει υποφωτισμένη και αυτό συνιστά πρόβλημα. Το γεγονός ότι η πόλη δεν προσελκύει τον τουρισμό που δικαιούται είναι μία από τις συνέπειες που δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν κι άλλες, που αφορούν την ταυτότητα και την αυτογνωσία της τοπικής κοινωνίας.

Το μόνο αρνητικό στην πρωτοβουλία των εμπόρων είναι ο κίνδυνος της εσωστρέφειας. Η Θεσσαλονίκη μιλάει και γράφει πολύ για τον εαυτό της και αυτό δεν έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμο. Το δεύτερο σοβαρό θέμα που αναδεικνύει έστω και εξ αντανακλάσεως η πρωτοβουλία «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» είναι η έλλειψη συνολικού σχεδίου για την πόλη. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί –ή ίσως δεν θέλει- να ασχοληθεί με το project Θεσσαλονίκη, ώστε να καταλήξει –ή μάλλον να επιστρέψει- η πόλη σε έναν καλώς εννοούμενο κοσμοπολιτισμό, που την χαρακτήριζε επί αιώνες. Τότε που ακόμη και ως δεύτερη πόλη του Βυζαντίου μετά την Κωνσταντινούπολη άκμαζε κοινωνικά και οικονομικά, κάτι που αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες –πολύ περισσότερο στη σημερινή κρίση- το κύριο ζητούμενο. Το ότι ο εμπορικός κόσμος παίρνει την πρωτοβουλία δεν είναι τυχαίο…


No comments:

Post a Comment