Tuesday, November 17, 2009

ΠΡΩΤΟ ΟΣΚΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΡΙΝ ΜΠΑΚΟΛ

Λος Αντζελες-

Όλοι οι παλαίμαχοι σταρ του Χόλιγουντ έσπευσαν να δουν τη Λορίν Μπακόλ, τη μεγάλη κυρία του φιλμ νουάρ, να παραλαμβάνει το τιμητικό Οσκαρ για το σύνολο της προσφοράς της στην έβδομη τέχνη, το βράδυ του Σαββάτου, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες.
Η απονομή του Σαββάτου ήταν η πρώτη στην ιστορία του θεσμού των Όσκαρ που το βραβείο της Διοίκησης της Ακαδημίας απονέμεται σε ειδική τελετή, ξεχωριστά από τη φαντασμαγορική τελετή απονομής των βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2010.
Η 85χρονη Μπακόλ, που έχει πρωταγωνιστήσει σε περισσότερες από 30 ταινίες, δεν κέρδισε ποτέ Όσκαρ για την ερμηνεία της. Ωστόσο, βρέθηκε πολύ κοντά στη μεγάλη διάκριση με την ταινία "Ο Καθρέφτης έχει δύο πρόσωπα".
Η μεγάλη κυρία του κινηματογράφου ξεχώρισε τόσο για τη βραχνή φωνή της, το βλέμμα της και τις κοφτές ατάκες της σε ταινίες όπως το Σκοτεινό Πέρασμα όσο και στην πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση το 1944 δίπλα στο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην ταινία Η Σειρήνα της Μαρτινίκα. Η ταινία αυτή ανέδειξε ένα από τα πιο αισθαντικά ζευγάρια στην ιστορία του κινηματογράφου.
Μόλις παρέλαβε το βραβείο δεν παρέλειψε να δηλώσει με χιούμορ: «Δεν το πιστεύω. Επιτέλους ένας άνδρας».
Η Λορίν Μπακόλ ήταν παντρεμένη με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ από το 1945 μέχρι το 1957, που εκείνος πέθανε από καρκίνο. Δεν παντρεύτηκε ποτέ για δεύτερη φορά.
«Η σκέψη ότι πηγαίνοντας σπίτι θα έχω στο δωμάτιο μου έναν άνδρα με δύο πόδια είναι συναρπαστική» συνέχισε η ίδια με εύθυμη διάθεση.
Η Μπακόλ χωρίς καμιά δυσκολία γοήτευσε το κοινό στο οποίο συμπεριλαμβανόταν ο Τζακ Νίκολασον, ο Πίτερ Φόντα, ο Ουόρεν Μπίτι και πολλοί άλλοι. Αναφερόμενη στον Μπόγκαρτ είπε: «Μου έδωσε ζωή και μου άλλαξε τη ζωή».
Εκτός από την Λορίν Μπακόλ, τιμητικά Όσκαρ παρέλαβαν ο παραγωγός και σκηνοθέτης Ρότζερ Κόρμαν, καθώς και ο κινηματογραφιστής Γκόρντον Γουίλις.

No comments:

Post a Comment