Tuesday, November 24, 2009

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΟΛΛΥΓΟΥΝΤ

ΑΘΗΝΑ-

«Δεν είναι η Ελλάδα πίσω απ' όλα, αλλά είναι πίσω απ' τον Αριστοτέλη, ο οποίος είναι πίσω από πολλά σενάρια». Με αυτή τη φράση, ο Τζιμ Γιανόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Fox Filmed Entertainment, έκλεισε την διάλεξή του με θέμα «Ελληνισμός και Χόλιγουντ: Από τον Αριστοτέλη στον Αλέξανδρο (Πέιν)» στην αίθουσα Banquet, στο Μέγαρο Mουσικής Αθηνών. «Στο Χόλιγουντ είμαστε κινηματογραφικά παιδιά των αρχαίων Ελλήνων» ανέφερε ο κ. Γιανόπουλος, υποστηρίζοντας ότι οι αρχαιοελληνικές ιδέες -και ειδικά του Αριστοτέλη- έχουν επηρεάσει κατά πολύ την αμερικανική κουλτούρα και ειδικά αυτή του Χόλιγουντ και της βιομηχανίας του θεάματος.Ξεκινώντας και καταλήγοντας στον Αριστοτέλη, ο κ. Γιανόπουλος, με μια ομιλία διανθισμένη με βίντεο, αποσπάσματα από ταινίες και φωτογραφικά ντοκουμέντα, έκανε μια ανασκόπηση της ιστορίας του Χόλιγουντ αναφερόμενος σε σπουδαίους Έλληνες και ελληνικής καταγωγής προσωπικότητες, οι οποίοι προσέφεραν και επηρέασαν με το σημαντικό έργο τους την αμερικάνικη κινηματογραφική βιομηχανία από την εποχή του «βωβού κινηματογράφου» μέχρι σήμερα.Ο κ. Γιανόπουλος ξεκίνησε τις αναφορές του από τον Περικλή Πανταγή, έναν Έλληνα μετανάστη που δημιούργησε μια μικρή αλυσίδα κινηματογράφων στην Αμερική και έδωσε την ευκαιρία στους Αμερικανούς να έρχονται σε επαφή με την 7η Τέχνη στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα.
Στη συνέχεια, ο κ. Γιανόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στον Σπύρο Σκούρα, πρόεδρο της Fox Entertainment από το 1942 έως το 1962. Ο Σ. Σκούρας ήταν «ο πρώτος ισχυρός άνδρας του Χόλιγουντ. Ήταν μεγάλος οραματιστής και ο άνθρωπος που έσωσε τον κινηματογράφο την εποχή της τηλεόρασης, με τη δημιουργία της Cinemascope». Είναι ο άνθρωπος που «οραματίστηκε τη στρατηγική του να δημιουργούμε ταινίες και να τις απολαμβάνουμε. Όλοι στη Fox ακολουθούν και θα ακολουθούν τις αρχές του Σ. Σκούρα για πολλούς αιώνες ακόμα».Αναφέρθηκε, επίσης, σε Έλληνες που επηρέασαν το Χόλιγουντ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «και το άλλαξαν για πάντα», όπως είπε χαρακτηριστικά.Ο Ηλίας Καζάν ήταν ένας από αυτούς. Ο μέντορας του Μάρλον Μπράντον, έχοντας την ψυχή του μετανάστη, αμφισβητήθηκε πολύ και δε σταμάτησε ποτέ να προκαλεί τις προκαταλήψεις της κοινωνίας. Στις ταινίες του φαινόταν η πάλη του καθημερινού ανθρώπου και περνούσε έντονα κοινωνικά μηνύματα.
Η Μελίνα Μερκούρη με τον Ζιλ Ντασέν και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι είχαν δημιουργήσει «ένα όχημα το οποίο ξεκίνησε μια ιστορία αγάπης μεταξύ της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου».Η ταινία «Zorba the Greek» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έκανε την Ελλάδα ακόμα πιο προσιτή στον κόσμο.Μιλώντας για την «πολιτική στο σινεμά», ο κ. Γιανόπουλος αναφέρθηκε στον Κώστα Γαβρά, ο οποίος επηρέασε πολλούς μεγάλους δημιουργούς του Χόλιγουντ, όπως ο Όλιβερ Στόουν.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον «πατέρα του ανεξάρτητου σινεμά», τον ιδιοφυή Τζον Κασαβέτης, που δημιούργησε αριστουργηματικές ταινίες, όντας ο ίδιος παραγωγός, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δε θα υπήρχαν πλέον ανεξάρτητες παραγωγές αν δεν υπήρχε ο Τζον Κασαβέτης».Ο κ. Γιανόπουλος μίλησε και για τον Τζορτζ Παμ Κοσμάτος, σκηνοθέτη του «Ράμπο», και τον Τζορτζ Μίλερ (Μηλιώτης), σκηνοθέτη των ταινιών «Mad Max», σημειώνοντας ότι «άλλαξαν τις ταινίες δράσης για πάντα».Ειδικές αναφορές έκανε σε νέους Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο Χόλιγουντ, όπως τον designer παραγωγής Πάτρικ Τατόπουλος, την ηθοποιό Τίνα Φέι, τον σκηνοθέτη Φαίδων Παπαμιχαήλ, και τον «πολύ ταλαντούχο σκηνοθέτη και δημιουργικό απόγονο του Κασαβέτη» Αλεξάντερ Πέιν.«Θα προσπαθήσω να κάνω περισσότερες ταινίες εδώ. Μπορεί να μην είναι για την Ελλάδα, αλλά είναι δύσκολο να μην ερωτευτεί κάποιος την Ελλάδα απ' τα τοπία» υποσχέθηκε ο κ. Γιανόπουλος.
Στη διάλεξη του κ. Γιανόπουλου παρέστησαν ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση και χαρακτήρισε τον κ. Γιανόπουλο ως έναν δημιουργό που μπορεί και «παντρεύει» μοναδικά την τέχνη με το επιχειρείν.Η επίσκεψη του Τζιμ Γιανόπουλου σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Great Ideas». Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να προωθήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με την πρόσκληση διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Αμερική.
Το «Great Ideas» πραγματοποιείται από το Ίδρυμα Fulbright σε συνεργασία με την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών και με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

No comments:

Post a Comment