Tuesday, November 24, 2009

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ ΗΡ. ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ

Ένας από τους βετεράνους του Ελληνικού τραγουδιού έφυγε από κοντά μας, τους στίχους του όμως, θα συνεχίσουμε να τους σιγοτραγουδάμε για πολλά ακόμη χρόνια. Ο Ηρακλής Παπασιδέρης, ένας στιχουργός που ανέδειξε με τα τραγούδια του δεκάδες καλλιτέχνες, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στις 4.30 μ.μ. αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, από εγκεφαλική αιμορραγία, σε ηλικία 80 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεσθεί σημερα, Τρίτη, στις 11π.μ., στην γενέτειρά του Δαύλεια Βοιωτίας ,στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων.
Βετεράνος του ελληνικού τραγουδιού όλων των ειδών, από ελαφρό μέχρι δημοτικό, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της χώρας μας.
Η πρώτη του συνεργασία ήταν με τον τραγουδιστή Τώνη Μαρούδα που ηχογραφησε τα πρώτα του τραγούδια περίπου το 1960 από την εταιρεία Columpia.
Αυτη ήταν η αρχή. Στη συνέχεια έγραψε τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και εκτελέστηκαν από τους: Στέλιο Καζαντζίδη, Μανώλη Αγγελόπουλο, Μανώλη Αναγνωστάκη, Μαρινέλλα, Καίτη Γρέϋ, Πόλυ Πάνου, Βίκυ Μοσχολιού, Στράτο Διονυσίου, Κλειώ Δενάρδου, Λιζέτα Νικολάου και πολλούς άλλους, μερικοί δε ερμήνευσαν στίχους του πάνω σε επίσης δική του μουσική.
Είναι μεγάλος ο αριθμός των επιτυχιών του Ηρακλή Παπασιδέρη και οι περισσότερες ακούγονται μέχρι σήμερα.
Το "Έρωτά μου αγιάτρευτε" σημάδεψε την καριέρα του μένοντας στην καλλιτεχνική ιστορία και έπειτα από δεκαπέντε χρόνια που το ερμήνευσε για πρώτη φορά ο Κώστας Κόλλιας, επανεκτελέστηκε από πολλούς ερμηνευτές.
Ο αγαπημένος συνθέτης και στιχουργός συνεργασθηκε με την ODEON, την COLUMBIA για πολλά χρόνια και την POLYPHONE.
Ο Ηρακλής Παπασιδέρης, πέρα από τα εκατοντάδες τραγούδια του, που έχουν ηχογραφηθεί έχει καταθέσει και 1800 στην Εθνική βιβλιοθήκη.

No comments:

Post a Comment