Το να τρέξει κάποιος σε ένα μαραθώνιο πλέον εντάσσεται στη bucket-list πολλών ανθρώπων, καθώς υπάρχει η ευκαιρία να συνδυάσετε έναν μαραθώνιο με την ανακάλυψη νέων προορισμών. Μερικοί από τους καλύτερους μαραθώνιους φιλοξενούνται σε εξαιρετικές τοποθεσίες, από διεθνείς πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, την Αθήνα και τη Ρώμη αλλά και σε υπέροχες εικονικά τοποθεσίες όπως το Μπορντό, η Τρανσυλβανία ή η Τοσκάνη.

Για πολλούς ανθρώπους, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δουν μια πόλη από το να τρέξουν μέσα σε αυτή. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με 12 κορυφαίους μαραθώνιους που θα σας δελεάσουν να τους προσθέσετε και εσείς στην bucket-list σας.

Μαραθώνιος της Αθήνας, Ο Αυθεντικός


Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ο αυθεντικός, ο τόπος όπου ξεκίνησαν όλα περιλαμβάνει τον κύριο μαραθώνιο και αγώνες 10 και 5 χιλιόμετρων και αγώνες για παιδιά. Ο αγώνας γίνεται στην κλασική διαδρομή και καθιερώθηκε προς τιμήν του άγνωστου Αθηναίου οπλίτη, ο οποίος το 490 π.Χ. έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να ανακοινώσει την νίκη των Αθηναίων εναντίον των Περσών στη μάχη που διεξήχθη εκεί. Πρόλαβε να πει «Νενικήκαμεν» και στη συνέχεια εξαντλημένος έπεσε νεκρός.
Η πορεία των 42,195 χιλιομέτρων, αρχίζει στην πόλη του Μαραθώνα και τερματίζει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το σκηνικό των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.
Επόμενος μαραθώνιος της Αθήνας: Νοέμβριος 2019

Μαραθώνιος Λονδίνου


Ο δεύτερος μεγαλύτερος μαραθώνιος του κόσμου, ο Virgin Money London Marathon, με περισσότερους από 38.000 δρομείς να διανύουν πάνω από 42,2 χιλιόμετρα στους θρυλικούς δρόμους του Λονδίνου, είναι δημοφιλής στους επαγγελματίες αθλητές αλλά και σε διασημότητες.
Ξεκινάει στο Greenwich, διασχίζει τον ποταμό Τάμεση μέσω της Γέφυρας του Πύργου και περνά μερικά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Λονδίνου, όπως το Big Ben, ο Πύργος του Λονδίνου, το Cutty Sark, το Eye of London και τερματισμό μπροστά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Επόμενος Μαραθώνιος του Λονδίνου: 28 Απριλίου 2019

Μαραθώνιος Παρισιού


Ο μαραθώνιος του Παρισιού με το όνομα Schneider Electric Marathon de Paris, ο οποίος ανέρχεται στα 42,195 χιλιόμετρα, ξεκινάει από τη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και τελειώνει στην Αψίδα του Θριάμβου μετά από μία διαδρομή κατά μήκος των όχθων του ποταμού Σηκουάνα και μερικά από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα της πόλης, τον Πύργο του Άιφελ και το Μουσείο του Λούβρου, ενώ διαθέτει και δύο μεγάλα δάση – το Bois de Vincennes στην ανατολική πλευρά και το Bois de Boulogne στα δυτικά.
Επόμενος Μαραθώνιος του Παρισιού: 14 Απριλίου 2019

Μαραθώνιος Ρώμης


Ο μαραθώνιος ξεκινάει από τη Via dei Fori Imperial, δρομολογείται κατά μήκος του ποταμού Τίβερη και περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα διάσημα ορόσημα που, όπως η Piazza di Spagna, η Φοντάνα ντι Τρέβι, και η Piazza Venezia. Παρόλο που η Ρώμη είναι γνωστή ως η «πόλη των επτά λόφων», ο αγώνας είναι ως επί το πλείστον σε επίπεδους δρόμους. Μετά από περίπου 42 χλμ. τερματίζει στο Κολοσσαίο.
Επόμενος Μαραθώνιος της Ρώμης: 7 Απριλίου 2019

Μαραθώνιος Βερολίνου


Ο BMW-Berlin Marathon είναι γνωστός ως ένας από τους μεγαλύτερους, ταχύτερους και καλύτερα οργανωμένους στον κόσμο. Αρκετά παγκόσμια ρεκόρ ταχύτητας έχουν σπάσει από κορυφαίους δρομείς τα τελευταία χρόνια.
Είναι κυρίως μια επίπεδη πορεία με λίγες στροφές. Η επίσημη απόσταση μαραθωνίου είναι τα 42,195 χιλιόμετρα και προσεγγίζει περίπου 40.000 δρομείς (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) και πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές. Ξεκινά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και περνάει μερικά από τα ορόσημα της πόλης, όπως το Ράιχσταγκ, τον Καθεδρικό Ναό, και το Potsdamer Platz.
Επόμενος Μαραθώνιος του Βερολίνου: 29 Σεπτεμβρίου 2019

Μαραθώνιος Λισαβόνας


Αυτός ο μαραθώνιος είναι από τους πιο όμορφους στον κόσμο. Ξεκινάει στο μικρό γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Cascais, έξω από τη Λισαβόνα, και εκτείνεται σε 42 χιλιόμετρα κατά μήκος της ακτής και στις όχθες του ποταμού Τάγος, περνώντας μέσω των πόλεων του Carcaveos, του Estoril και άλλων γραφικών ορόσημων και μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, τερματίζοντας στο Praça do Comércio.
Ονομάζεται επίσης μαραθώνιος Rock ‘n’ Roll της Λισαβόνας επειδή ο αγώνας συνοδεύεται από ζωντανή μουσική και περιλαμβάνει επίσης ένα μίνι μαραθώνιο που διεξάγεται ταυτόχρονα κατά τα τελευταία οκτώ χιλιόμετρα του αγώνα.
Επόμενος Μαραθώνιος της Λισαβόνας: 20 Οκτωβρίου 2019

Μαραθώνιος Τοσκάνης


Ο μαραθώνιος Tuscany Crossing είναι μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων που περνάει μέσα από τους κυματιστούς λόφους της Τοσκάνης στην Ιταλία. Μια πορεία με μεταβαλλόμενα τοπία, μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, αμπελώνες, οχυρά, κάστρα και μεσαιωνικές εκκλησίες που ενέπνευσαν καλλιτέχνες από την Αναγέννηση.
Μια αρχαία διαδρομή, που χρησιμοποιείται για αιώνες από ταξιδιώτες και προσκυνητές και διασχίζει πόλεις όπως τις Pienza, San Quirico d’Orcia, Montalcino και Castelnuovo dell’Abate. Ο αγώνας τελειώνει στο φρούριο Orcia και οι αγωνιζόμενοι έχουν μέγιστο χρόνο 24 ωρών για να τον ολοκληρώσουν.
Επόμενος Μαραθώνιος της Τοσκάνης: 27 Απριλίου 2019

Μαραθώνιος Μον-Σαιν-Μισέλ


Κατατάσσεται μεταξύ των 10 πιο όμορφων μαραθώνιων στον κόσμο, λόγω της εξαιρετική θέα του οχυρωμένου νησιωτικού χωριού Mont-Saint-Michel. Έχει ως αφετηρία
Ξεκινώντας από το Κανκάλ στη Βρετάνη και περνώντας από πολλά γραφικά γαλλικά χωριά, καταλήγει στην κορυφή του υπέροχου Abbey, ενός χώρου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και «κόσμημα της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς».
Επόμενος Μαραθώνιος Μον-Σαιν-Μισέλ: 25 & 26 Μαΐου 2019

Μαραθώνιος Τρανσυλβανίας


Το Transylvania 100 είναι ένας σχετικά νέος αγώνας που αρχίζει και τελειώνει στο γνωστό ως κάστρο του Δράκουλα στο χωριό Bran της Ρουμανίας. Μία διαδρομή 100 χλμ. που περνάει μέσα από τα μυστηριώδη και θεαματικά άγρια τοπία της Τρανσυλβανίας. Αναρρίχηση και κατάβαση σε αρχαία δασικά μονοπάτια, οροπέδια βουνών και κορυφογραμμές.
Επόμενος Μαραθώνιος Τρανσυλβανίας: 18 Μαΐου 2019

Tromsø Midnight Sun Marathon


Ο Tromsø Midnight Sun Marathon ξεκινάει στις 8 μ.μ. και τελειώνει γύρω στα μεσάνυχτα. Αυτός ο εκπληκτικός αγώνας λαμβάνει χώρα στο Τρόμσο της Νορβηγίας, και έχει χαρακτηριστεί ως ο βορειότερος επίσημα πιστοποιημένος μαραθώνιος στον κόσμο από τον Σύνδεσμο των διεθνών Μαραθωνίων.
Παίρνει μέρος τον Ιούνιο, επειδή εκείνη την εποχή του χρόνου και μέχρι τον Αύγουστο ο ήλιος δεν δύει σε αυτή την περιοχή, οπότε το «βραδινό τρέξιμο» λαμβάνει χώρα με το φως της ημέρας και περιλαμβάνει τη διέλευση της γέφυρας του Τρόμσο και την εκπληκτική θέα του Αρκτικού χιονιού στα βουνά.
Επόμενος Μαραθώνιος Τρόμσο: 22 Ιουνίου 2019

Μαραθώνιος Jungfrau


Ο Μαραθώνιος Jungfrau στις Ελβετικές Άλπεις, με αφετηρία το Interlaken, είναι από τους πιο δύσκολους αγώνες στην Ευρώπη. Πάνω από 4000 συμμετέχοντες τρέχουν σε μια πορεία 42,195 χιλιομέτρων, με εξαιρετική θέα στη λίμνη Brienz, για να φτάσουν στο Kleine Scheidegg όπου είναι 2091 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Επόμενος Μαραθώνιος Jungfrau: 6/7 Σεπτεμβρίου 2019

Μαραθώνιος του Μεντόκ


Στο Μαραθώνιο του Μεντόκ, στο Μπορντό, υπάρχει μια σημαντική πρόκληση να φτάσετε στη γραμμή τερματισμού χωρίς να είστε εντελώς μεθυσμένος.
Για 41,8 χιλιόμετρα, οι δρομείς που είναι γενικά ντυμένοι με περίεργες ενδυμασίες, περνάνε μέσα από 23 εκθέσεις παραγωγής κρασιού του Μπορντό, μερικοί από τους οποίους χρησιμεύουν ως «σταθμοί νερού» όπου οι δρομείς απολαμβάνουν τα φημισμένων κρασιά τους αλλά και ποικιλία τυριών, foie gras, στρείδια, μπριζόλες και άλλες σπεσιαλιτέ που συνοδεύονται από μουσική και άλλες παροχές – γι’αυτό το λόγο είναι τόσο δύσκολο να φτάσετε στον τερματισμό.
Επόμενος Μαραθώνιος του Μεντόκ: 7 Σεπτεμβρίου 2019