Saturday, January 12, 2019

Το Ανώτατο Αριστείο «Δημήτριος Βικέλας» από την ΕΟΕ στην Βούλα Πατουλίδου 

Το Ανώτατο Αριστείο «Δημήτριος Βικέλας» σε αναγνώριση της πολυετής και ανεκτίμητης προσφορά της στον Ελληνικό Αθλητισμό και στο Ολυμπιακό Κίνημα απένειμε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) στην Ολυμπιονίκη, Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου.

Η βράβευση της κας. Πατουλίδου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης απονομής βραβείων της ΕΟΕ στην Αθήνα, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, βουλευτών και εκπροσώπων κομμάτων, του Σλοβένου Προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Γιάνεζ Κοσίγιαντσιτς, μελών της Ολομέλειας της ΕΟΕ, των αθλητικών ομοσπονδιών και πολλών Ολυμπιονικών και αθλητών.
Επίσης, το Αριστείο «Δημήτριος Βικέλας» απονεμήθηκε και στον Ιωάννη Παπαδογιαννάκη, πρώην αντιπρόεδρο της ΕΟΕ και αρχηγό της ελληνικής αποστολής σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες.
Παράλληλα, μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης η Βούλα Πατουλίδου, ευχαριστώντας την ΕΟΕ και προσωπικά τον πρόεδρό της Σπύρο Καπράλο, έκανε στον χαιρετισμό της μια αναδρομή στις δράσεις της ίδιας και συναθλητών της, μέσα από τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών που έπαιξε καίριο ρόλο στη μετέπειτα διαμόρφωση του Ολυμπιακού Κινήματος και στην καταξίωση της Ελλάδας στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα.
«Οι Έλληνες Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές μπορούν και δημιουργούν θεσμούς. Διαφυλάττουν την αθλητική κληρονομιά της Ελλάδος. Πετυχαίνουν την αριστεία, τον πυλώνα της δημοκρατίας της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, με προσπάθεια και κόπο και φτάνουν στην κορυφή» τόνισε η κα. Πατουλίδου απευθυνόμενη στους παράγοντες του Ελληνικού Αθλητισμού, στους νέους αθλητές, Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές.
Συγκεκριμένα η κα. Πατουλίδου, κάνοντας αναδρομή στην ιστορία του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το μοναδικό μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα, μίλησε για τον πρόδρομό του, το Μουσείο Αθλητισμού, που εγκαινιάστηκε το 1998 στη Θεσσαλονίκη και στεγαζόταν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε ένα κτίριο που ανήκε στον ΟΣΕ. Ένα μουσείο που «αποτέλεσε έμπνευσή μου μέσα από τη δραστηριοποίηση μου στον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Κατόπιν, όπως υπενθύμισε η κα. Πατουλίδου, «το 2008, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας την προσφορά του Μουσείου Αθλητισμού στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, το μετονόμασε σε Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει πλέον δυναμώσει, στεγάζεται σε ένα μοντέρνο υπερσύγχρονο κτίριο και αποτελεί μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικής Κληρονομιάς, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και του Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων»
Συνεχίζοντας την αναδρομή της η κα. Πατουλίδου, θύμισε στους παρευρισκόμενους την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Σύλλογος Ολυμπιονικών Ελλάδος, διοργανώνοντας το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο των Ελλήνων Ολυμπιονικών, με τη συμμετοχή 138 Ολυμπιονικών, στην αρχαία Ολυμπία. «Πάνω από 400 μετάλλια συγκεντρώθηκαν τότε στη γη των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατόπιν, η Ολυμπιακή ακαδημία αναγνωρίζοντας την επιτυχία του συνεδρίου το ανέλαβε και το συνέχισε, διοργανώνοντάς το κάθε χρόνο» είπε με έμφαση η κα. Πατουλίδου.
Συνεχίζοντας την αναδρομή της αναφέρθηκε στην περίοδο που ήταν πρόεδρος της επιτροπής “Γυναίκα και αθλητισμός”, ενός καινούριου τότε θεσμού που συνεχίζει το έργο του έως σήμερα.
Για πρώτη φορά, ανέφερε η κα. Πατουλίδου, «η Ολυμπιακή επιτροπή το 2000 έως 2004,  χρηματοδότησε μία μελέτη της επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» με θέμα “Οι σχέσεις αθλητών – προπονητών”. Επικεφαλής της μελέτης ήταν μία εξαιρετική Ελληνίδα καθηγήτρια, ένα δικό μας εμπνευσμένο άτομο που διαπρέπει διεθνώς στην ψυχολογία, η Σοφία Μαγκλάρα Τζάουετ. Τα αποτελέσματα της μελέτης, που αποτελούν το απόσταγμα είκοσι χρόνων έρευνας, τα έχει αξιοποιήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τα συμπεριλαμβάνει στα εκπαιδευτικά της προγράμματα που αποστέλλει σε όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές του κόσμου»
Τέλος η κα Πατουλίδου, κλείνοντας τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση της ΕΟΕ, με ιδιαίτερη συγκίνηση δήλωσε: «Αυτοί είναι οι αθλητές, αυτοί είναι οι Ολυμπιονίκες. Γεννηθήκαμε και ζούμε σε μια χώρα όπου η αριστεία έλαμψε και ενώ αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνίας μας και ο απόλυτος αυτοσκοπός, απαξιώνεται και δαιμονοποιείται.  Ας μη τα ισοπεδώνουμε όλα. Αυτός ο τόπος, αυτά τα παιδιά που σήμερα βραβεύονται στην εκδήλωση της ΕΟΕ, αξίζουν ένα πολύ μεγάλο μπράβο»

No comments:

Post a Comment